Home / Români, treceţi furtul! / Superimunitatea procurorilor-șefi

Superimunitatea procurorilor-șefi

Zoom

Decizia 68 din 27 februarie 2017 a Curții Constituționale s-a jucat iarăși de-a Moise și, dând cu toiagul în pământ, a împărțit iar apele în care se scaldă cei care interpretează tablele legii pe la noi.

CCR a zis, în mare, că DNA și-a depășit atribuțiile atunci când, acționând în urma unui denunț nefondat, a început anchetarea oportunității unui act legislativ. Decizia CCR are, de fapt, o motivare mult mai amplă, întinsă pe 83 de pagini. Nu e doar o motivare, ci și o descriere amănunțită a modului în care a fost luată decizia cu 8 voturi contra 1. Livia Stanciu, de asemeni, și-a motivat, pe 25 din cele 83 de pagini, opinia separată. Pentru cei care au luat în considerare votul majoritar al Curții, e destul de clar că DNA a încălcat Constituția, chiar dacă mulți nu au citit motivarea acestei decizii, ci așa li s-a spus. Pentru cei care ignoră modul în care funcționează Curtea Constituțională, singura adevărată este opinia separată a Liviei Stanciu. Adică nu contează că opt judecători ai CCR au decis ceva, important e că un singur judecător, fan declarat al DNA-ului condus de Laura Codruța Kövesi, a spus că, de fapt, CCR a încălcat Constituția luându-se de DNA.

Decizia în sine și motivarea sunt, deja, elemente ale unei alte bătălii, care s-ar putea solda cu o readucere cu picioarele pe pământ a procurorilor. S-ar mai putea, de asemeni, ca aceeași decizie să fie folosită sau să ducă direct la demiterea din funcție a șefei DNA și a șefului Parchetului General.

Ei bine, când au realizat asta, procurorii au reacționat extrem de ofuscați. Asemeni lor au reacționat și proptelele lor din presă, care încearcă acum să acrediteze ideea că, de fapt, șeful PÎCCJ și șefa DNA nu pot fi schimbați din funcție de către politicieni.

Ei bine, în primul rând, șeful Parchetului General și procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție sunt numiți în funcție de către politicieni. Chiar și când numirile le fac tehnocrații, tot politice sunt. Căci ministrul Justiției propune numirea acestor persoane, iar președintele este cel care face numirea.

Ministrul Justiției, de asemeni, poate controla activitatea procurorilor. Așa zice Legea 304/2004, la articolul 69. În cazul în care controlul nu iese bine și se constată exercitarea “necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul și comunicarea, asumarea responsabilităților și aptitudinile manageriale”, după cum zice Legea 303/2004, la articolul 51, alineatul 2, litera b), ministrul Justiției poate merge chiar mai departe și poate cere revocarea din funcție a șefului Parchetului General sau a șefului/șefei DNA. Propunerea sa este avizată de CSM și pusă în practică de către președintele României. Nu scrie nicăieri că avizul CSM trebuie să fie favorabil revocării din funcție, scrie doar că el trebuie să existe. Propunerea vine de la exact cel care a făcut și propunerea de numire a respectivilor șefi, iar decizia este luată de către exact cel care a făcut-o.

Procurorii au alte păreri, însă. Căci ei sunt convinși, și își exprimă aceste convingeri în comunicate de presă, că șefii parchetelor nu pot fi revocați din funcții. Ei sunt niște supraoameni, deasupra legilor și deasupra Constituției înseși. Procurorii-șefi ai PÎCCJ și DNA sunt asemeni șoferilor care încalcă legea conducând mașini înmatriculate în Statele Unite, de exemplu. Atunci când sunt prinși încălcând linia continuă sau limita de viteză, arată candizi organului plăcuțele de înmatriculare. Poate că unii se lasă impresionați, deși n-ar trebui. Nu contează ce clanță îți desenezi pe frunte, relevant fiind dacă ai încălcat sau nu legile țării în care funcționezi sau circuli.

(1028 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.