Home / Ghidul călătoriilor de iarnă / Sydney, revelion cu susul în jos

Sydney, revelion cu susul în jos

Zoom

Pentru un european, sfîrșitul de an e anapoda în Sydney. Oameni în pantaloni scurți se oglindesc în vitrinele cu ghirlande și Moși Crăciun în chiloți cu bulinuțe tractați cu sania pe nisip de canguri albi; pomul uriaș cu globuri cît China se usucă de zăduf; ninge cu fulgi mari de cenușă din pădurile de eucalipt în flăcări. Ceva nu e în regulă, ceva nu se leagă – pînă și tradiționala răcitură refuză să se lege: o scoți din frigider piftie și o pui pe masă ciorbă. O senzație stranie de anormalitate te cuprinde. Astea sînt sărbători de iarnă?

Ultima zi a anului. Șapte sute de mii de oameni se adună în jurul lui Harbour Bridge pentru spectacolul așteptat de toată planeta: vestitele artificii de Anul Nou. Peticele de verdeață de pe malul golfului sînt cotropite încă de dimineață de Aussies joviali și gălăgioși, înarmați pînă în dinți cu scaune pliante și genți frigorifice. Și, printre sutele de mii de furnici, iată-ne și pe noi.

Înaintăm încet, odată cu mulțimea. Ne ia o jumătate de oră să străbatem cele două filtre de securitate și să ne strecurăm prin mulțimea groasă. În fața Operei e o îngrămădeală colosală, dar veselă și civilizată. Încă ușor bîntuiți de româneasca temere că poate nu mai apucăm loc, ne prindem de o balustradă și nu-i mai dăm drumul. Este deja ora opt!

Pentru că australienii încearcă să dea copiilor o educație sănătoasă, show-ul de lumini de pe Harbour Bridge se dă de două ori, o dată la nouă și o dată la douăsprezece. După Artificiile Copiilor, familiile cu plozi se pot retrage cuminți în pătucurile lor, lăsînd familiile de adulți să savureze identicul spectacol de la miezul nopții. Teoretic, o idee bună pentru degajarea terenului, practic, mai toată lumea stă să le vadă pe amîndouă.

Începe numărătoarea inversă. Lasere luminează fiecare verticală a podului, apoi coboară spre noi. O jerbă de scîntei se sparge deasupra golfului, urmată de canonada artificiilor, în toate formele posibile: păpădiile, crețele, ghirlandele, praful de stele. Luciul plin de barcazuri de toate formele reflectă blurat curcubeul feeriei de deasupra. Blitz-urile mulțimii de pe maluri sînt un spectacol în sine. Show-ul se încheie grandios cu un pod în flăcări. Chiote și aplauze.

Ora douăsprezece și douăzeci. Al doilea spectacol se încheie cu același pod în flăcări. Reflectoarele colorate continuă să lumineze feeric podul, în timp ce un ocean de oameni se pune încet în mișcare. Facem două ore pînă acasă. Parramatta e cufundată într-o liniște ireală. Nu face nimeni tam-tam de la geam, nu se aud acordeoane din balcoane, nici poc-poc din scările de bloc. Nimic. Deschidem televizorul și – stupoare – vedem același tele­shopping dubios ca în fiecare noapte. Ce se întîmplă, unde sunt scenetele, cupletele, starletele, antrenul și voia buna? Ce Revelion e ăsta?

  

A doua zi începe, la fel de neromânesc, fără indigestia tradițională post-îmbuibare. La TV se dă un mesaj de la Poliție, care mulțumește celor șapte sute de mii de cetățeni de pe străzi pentru lipsa de incidente. Nu îi mulțumește și unui italian care a fost lovit de autocar în timp ce, ca orice turist în Australia, se uita după mașini fix în partea opusă.

Acum, niște date și cifre utile. Australia necesită viză turistică, iar pentru a o obține trebuie să aduci dovezi că nu ai motive să rămîi acolo. Nu, nu e suficient să spui că ție îți place mai mult în România. Prețul biletului de avion e minimum 1.200 de euro de persoană, dacă îl iei cu multe luni înainte. Atenție, biletele ieftine de sărbători se duc repede.

În Australia, hotelurile sînt ușor mai ieftine decît în Europa. Opțiunile de cazare acoperă toata gama, de la echivalentul a cîteva sute de euro, în hoteluri cu multe stele, pînă la 15-25 de euro de persoană, într-un hostel de backpackers. Cel puțin în poze, camerele arată curate și, dacă nu mai au single sau double, îți poți face mulți prieteni intimi în camerele de 4-8 paturi!

Care e cel mai bun loc de urmărit artificiile? Se pare că nu e neapărat de pe mal, de lîngă Operă, loc care tinde să devină super-aglomerat și atunci se închide zona. Cele mai bune puncte de pe uscat sînt promontoriile din North Sydney, de unde vezi și Opera, și podul, și bărcile din golf: Kirribilli (fix în dreptul Operei), Blues Point și MacMahons Point (dincolo de pod, spre vest), Cremorne Point (la est de pod) și Milsons Point (chiar în dreptul podului). Atenție, însă: toate se aglomerează în cursul zilei – dacă sînteți o gașcă mare, trebuie să ocupați loc din timp.

În cazul în care sînteți dispuși să cheltuiți cel puțin 300 de euro de persoană, o altă opțiune ar fi Concertul de Gală și petrecerea de Anul Nou de la Operă. Priveliștea privilegiată asupra spectacolului de lumini, chiar de pe terasa Operei, după concert, însoțită de un elegant meniu, fără să te îngrămădești cu toți cetățenii, probabil merită.

Varianta cea mai spectaculoasă rămîne, însă, cea de pe apă. Se pot închiria bărci de toate mărimile sau se pot lua bilete pe vasele de croazieră din golf, care vor staționa chiar acolo, în fața podului, în dreptul Operei. Cost: 300-500 de euro de persoană. Revelion scump, dar amintiri de neprețuit.

 

(6045 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.