Home / Serial killer / Tattoo. Pardon, Taboo

Tattoo. Pardon, Taboo

Zoom

După Sherlock și Peaky Blinders, ca să numesc doar marile succese de critică ale ultimilor ani, BBC lovește din nou pe piața TV premium cu Taboo, serialul în care Tom Hardy, actor, creator și producător, strălucește în rolul James Delaney. Un londonez sălbatic întors, în 1814, după 12 ani în Africa, cu un pumn de diamante furate și cu ambiții de neguțător naval (corabia cumpărată la licitație l-a costat 800 de lire! – cam cît o mașină second-hand, azi), fix după moartea tatălui său, care i-a lăsat moștenire, pe lîngă datorii, o insulă pe coasta nord-vestică americană, la granița dintre proaspetele State Unite cu Canada, de care sînt foarte interesate și SUA, și Coroana Britanică, și East India Company, corporația absolută a vremii.

Deloc intimidat de forța și bogăția oponenților săi, James arbitrează un meci în trei a cărui miză este controlul maritim al zonei, în speranța cîștigării monopolului comerțului de ceai cu coloniile și teritoriile Orientului Îndepărtat, înlocuitorul profitabilului comerț cu sclavi recent abolit. Răzbunător și sîngeros, fără prea multe scrupule, mîrîind agresiv/întrebător, atunci cînd nu-i convine sau e interesat de ceva, omul ăsta violent, plin de tatuaje și cicatrici, ascunde un trecut misterios, în care supranaturalul ritualurilor tribale și vrăjitoria voodoo de vraci nebun se amestecă cu mult alcool, fum și cenușă, nițel canibalism, incest cu sora vitregă, halucinații cu oameni care i-au fost mai mult sau mai puțin apropiați și de-a căror moarte este sau nu responsabil.

Producție de un realism bine documentat, cu costume și decoruri care ilustrează perfect contextul istoric și atmosfera gotică a ulițelor Londrei începutului de secol XIX – de la epidemia de holeră și gangsteri la sărăcie, prostituție și noroi –, plus actori împrumutați din seriale HBO sau Netflix importante (Game of Thrones, Boardwalk Empire, House of Cards), Taboo e despre corupție, trădare și luptă crudă pentru putere, într-un timp întunecat în care viața unui om obișnuit nu valora nici cît perechea de cizme scîlciate pe care le purta în picioare.

Taboo, 2017- , dramă istorică, aventură, acțiune cu scene nerecomandate telespectatorilor sensibili, creat de Tom Hardy, Edward “Chips” Hardy și Steven Knight, difuzat de BBC și FX.

(511 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.