Home / Jurnal apropologic / Teoria chibritului și-a becului din arhiva SIPA

Teoria chibritului și-a becului din arhiva SIPA

Zoom

Teoria conspirației are o mare problemă întotdeauna: suferă de o naivitate complexă.

Avem de-a face deci cu un sistem complex, format din structuri care-și pierd ramificațiile în servicii și în politică, în DNA și în fosta Securitate, dar când acest sistem vrea să pună mâna pe niște dosare dintr-o arhivă îl trimite pe un ofițer să schimbe un bec și să se folosească de un copiator. Toate acestea presupunând așadar că se adunau informații compromițătoare și erau păstrate într-o arhivă, pentru ca apoi să se gândească ăștia cum naiba să facă să le scoată de acolo.

Nu, nu era nimic nou în ce se făcea la SIPA față de ce se făcea la Securitate și mai apoi la SRI. Acești oameni se foloseau de informațiile adunate pentru a avea control politic, economic și, bineînțeles, asupra Justiției.

Mi se pare că trebuie să fii incredibil de naiv ca să te gândești că, la un moment dat, Monica Macovei și cu niște unii care habar n-aveau pe unde calcă au descoperit acest zăcământ de secrete și au zis să le folosească. E mult mai probabil ca toate informațiile culese să fi fost de la bun început folosite, stocate, puse deoparte.

Știm că România e țara campioană pe Cosmos la interceptări telefonice.

Este, cred, o jignire la adresa Securității, a procurorilor și a unor politicieni să ne imaginăm că aceștia își creau acces la o arhivă prin Monica Macovei și prin Dănileț. Dacă Dănileț ar fi fost băiatul în care Sistemul și-ar fi pus baza, sunt absolut convins că acest Sistem nu ar fi fost în stare să-și facă de cap în tot acest timp și, probabil, cât o mai trăi pe aceste meleaguri.

Să credem că ar putea să se rotească atâtea în jurul unui bec schimbat într-o arhivă ar însemna nu doar că subestimăm puterea serviciilor, ci că transformăm totul în același carnaval pe care îl propunea DNA de curând: cu șpăgi la mănăstire sau prin cimitir.

Eu zic să ne recăpătăm sobrietatea și să lăsăm pentru Ion Cristoiu istoria clinică a conspiraționsmului.

Altfel, da, Macovei ar trebui să-și pună-n mișcare gura și să ne spună ce documente a primit din arhivă. Cât despre Tudorel Toader, el ar trebui să-și termine odată studiile despre legislația secretomaniei și să ne comunice care sunt următorii pași. Dar să nu ne așteptăm că vom prinde a doua echipă de sereiști care, sub pretextul că schimbau o priză, au plecat cu un camion de dosare.

(1168 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Etichete: , ,