Home / Istorie / Titulescu dus de nas

Titulescu dus de nas

Zoom

Nicolae Titulescu era atît de bun încît a reușit să atragă admirația celui mai puternic și mai greu de mulțumit om politic din acele vremuri, Ionel Brătianu. Cînd regele Ferdinand a murit, Brătianu cocheta cu ideea de a proclama republica și a-l face pe Titulescu președinte. Strălucirea neașteptată a acestui băiat din Craiova venea, mai întîi, de la marele lui talent de vorbitor internațional, și abia apoi de la găleata de briantină cu care-și dădea pe păr.

Din 1921, Titulescu nu s-a mai mișcat de la Liga Națiunilor decît pentru a-și lua cafeaua la Paris sau ceaiul la Londra. Vizionar și inteligent, a început să țeasă o rețea de alianțe între statele mici, care avea menirea să împiedice declanșarea unui nou război mondial. I-a combinat pe români cu bulgarii, cu sîrbii, cu cehii, cu polonezii, cu croații, cu ungurii și cu slovacii, și pe fiecare dintre ei cu toți ceilalți, într-o împletitură diplomatică pe placul unui miniaturist chinez.

În 1930 și 1931 e ales în fruntea Ligii Națiunilor, de la a cărei tribună își face cunoscute ideile pacifiste și europene. Titulescu a enunțat, practic, principiile viitoarei Uniuni Europene, dar peste ele au trecut un război mondial și o jumătate de secol de dezinformare comunistă. Cînd au fost scoase de sub șenilele epocii, principiile arătau așa cum arată o blană de pisică pe DN1. Spiritul lor a fost atribuit unor motani rămași în viață dincolo de Cortina de Fier.

Dar opera lui politică și diplomatică n-a fost pe de-a-ntregul pierdută. În 1933, Titulescu a pus la cale Mica Înțelegere, iar în 1934, Înțelegerea Balcanică. Cele două tratate „împotriva agresorului” urmau să protejeze statele mici de ceea ce urma să vină peste ele din Germania și Rusia. Chiar dacă pînă la urmă n-au scăpat, statele mici au cîștigat luni bune de pace înaintea dezastrului.

În 1936, Carol al II-lea îl izgonește pe Titulescu din țară și îl silește să guste din șampania amară a exilului. La Paris, la Geneva, la Londra și la Madrid, Titulescu își continuă discursul european – din care puteți auzi și azi frînturi în fonoteca de aur. Dar Titulescu e doborît de povara de a nu mai fi în grațiile regale. În vila lui luxoasă de lîngă Monte Carlo, se aruncă zilnic în brațele cocainei.

Moare la Cannes, în 1941, alinat de briza mării și de pulberea albă adunată în jurul nărilor sale de artist.

(5992 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. daca tai fazele cu liga natiunilor cu ue si alte detalii contextuale nesemnificative ai zice ca e vorba de andrei gheorghe. si felicitari pentru precizia de documentar bbc

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.