Home / Scriitori / Un persecutat cu premii literare

Un persecutat cu premii literare

Zoom

De curînd, scriitorul Gabriel Chifu s-a recuzat de la un premiu literar, ca să nu mai rîdă invidioșii de el, că de cînd e vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor și redactor-șef al revistei România literară se înghesuie premiile pe capul său. Probabil că acest refuz l-a excedat pe bietul autor, ce se crede vînat de răuvoitori care-l atacă la merite literare. Drept care și-a călcat pe inimă și n-a refuzat următorul premiu, cel de „Scriitorul român al anului 2017”.

Acum cîteva luni, Gabriel Chifu a găzduit în paginile României literare o dezbatere despre o carte. Șapte comentatori s-au pronunțat ditirambic despre cartea cu pricina. Nu s-a găsit nimeni care să exprime măcar o cît de mică rezervă asupra ei. Cine a fost fericitul autor al mult lăudatului op literar? Nimeni altul decît Gabriel Chifu, care ce era să facă bietul de el, dacă s-a văzut luat cu asalt de critica literară? A publicat textele. Și ca nu care cumva să fie acuzat că ar avea critici de casă, unii chiar din casă, care-l laudă număr de număr în revista peste care e redactor-șef, le-a publicat pe toate șapte odată, cu supratitlul derutant de „O carte în dezbatere”. Căci dezbaterea înseamnă și opinii pro, dar și opinii contra. În acest caz, toate opiniile au fost pro, probabil spre uimirea gazdei-autor care și-o fi zis în forul său interior că definiția din DEX a cuvîntului „dezbatere” ar trebui schimbată, pentru a se potrivi cu termenul întrebuințat de redacția pe care o conduce în privința celor șapte comentarii grupate într-un singur număr din România literară.

Adică dezbaterea ar mai trebui definită și ca un număr de păreri despre același lucru, în care deosebirile constau în diferențele dintre mărimea elogiilor. Una e să spui despre romancierul Chifu că a scris o carte care ți se pare bună, și cu totul altceva e să-l proclami un romancier extraordinar, cum s-a întîmplat în „dezbaterea” pe care am menționat-o. Că despre cartea în dezbatere există și alte păreri, cum că ar fi plictisitoare sau de o mediocritate jenantă, astea ar fi simple răutăți peste care G. Chifu a trecut cu aceeași superioară echidistanță care l-a făcut să publice comentariile care-l elogiază.

Ceea ce i se întîmplă de cîtva timp încoace lui Gabriel Chifu seamănă, pînă la un punct, cu loteria organizată periodic de ipistatul din D’ale carnavalului, cel care își oprea și el un bilet. Tocmai biletul cîștigător! Mai nou, ipistatul literar G. Chifu – sau poate președintele și directorul său, N. Manolescu – a găsit o metodă cîștigătoare prin care ia caimacul premiilor cu ajutorul altor confrați, care-l scot infailibil numai pe el din căciulă. Încît lui nu-i rămîne decît să se simtă o persoană care se minunează că iar a luat, ce să vezi, un premiu. Nu că G. Chifu își imaginează că nu l-ar merita, dar probabil că a ajuns să creadă că soarta îl persecută cu lauri de la un timp încoace.

(1342 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.