Home / Anticrizul / Un plămân verde, transplantat pe o comună moartă

Un plămân verde, transplantat pe o comună moartă

Zoom

E o treabă interesantă felul în care oamenilor din administrația românească le vine ideea de a construi un parc într-o comună. Trecem peste faptul că, într-o comună înconjurată de pădure, e cumva ciudat să spui că ai avea nevoie de un „verde”. Nu îți ajunge oxigenul, pesemne. Oricum, trecem peste. Copiii au nevoie de spații de joacă amenajate corespunzător, spații în care să se simtă în siguranță. Dar, de asemenea, copiii mai au nevoie și de șosele, astfel încât părinții lor să nu își frângă oasele pe drumuri de țară. De asemenea, copiii mai au nevoie de apă curentă în case, pentru a se spăla și a evita astfel boli specifice Evului Mediu. E un motiv pentru care pe prima treaptă a Piramidei Nevoilor nu scrie „parcuri”. Pentru că parcul e o chestie pe care o faci imediat după ce te plictisești. Nu la fel se întâmplă și la Pecineaga, în județul Constanța.

Sigur că acum, la Pecineaga, or fi pesemne probleme mai mari decât un parc construit aiurea. În județul de la malul mării s-a trecut direct într-o eră glaciară, chit că la Pecineaga era un soi de Ev Mediu. Dar chiar și-așa, comuna nu ducea lipsă de un parc, care în 2012, când cu mare fast a fost inaugurat, a costat un milion de lei, bani plătiți de stat. Mai precis, de către Administrația Fondului de Mediu, care a motivat investiția prin faptul că și cei de la sat merită să aibă aer curat. Da, numai că oamenii de la sat ar merita să aibă și altceva pe lângă aerul curat. Ca, de exemplu, utilități specifice secolului 21.

Investiția a fost primită în primul rând cu titlu de investiție în bunăstarea celor 3.000 de locuitori, dar mai ales cu speranță. Speranța că parcul în sine este un organism viu, capabil să se autosusțină. Un plămân verde conectat cumva la un creier care să se asigure de întreținerea investiției. În mod cu totul neașteptat, parcul din Pecineaga a dezamăgit și nu a reușit să-și poarte de grijă. Astfel, în doar trei ani de la momentul în care a fost lăsat de capul lui, parcul a rămas fără balansoare, fără banci, fără flori, fără nimic.

Perspectivele, însă, sunt excelente. În 2017, bugetul local al comunei se pregătește și el să pună osul la hrănirea monstrului cu chip de parc, căci administrația locală promite reparații, dotări și altele pe cei 15.000 de metri pătrați.

(111 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.