Home / Șut şi ţară / Un sport de bărbați și de Doamne-Doamne

Un sport de bărbați și de Doamne-Doamne

Zoom

 

 

Chiar are Dumnezeu vreo treabă cu fotbalul? Ne-am întrebat iarăși, sîmbătă, înainte de Lăsatul Secului, cînd balonul expediat de oltenii noștri de la Craiova a lovit de trei ori consecutiv, în doar cîteva secunde, barele milițienilor de la Dinamo. N-o fi vrut Cel de Sus… Cu două zile înainte, văzurăm și duelul ortodoxo-protestant dintre Zenit și Anderlecht, la Sfîntu’ Petersburg. S-au calificat belgienii, deși n-au jucat mai nimic – gol norocos în minutul 90, căpățînă la o centrare plouată, chestie care a alimentat comentariile legate de “blestemul” lui Mircea Lucescu, alt dinamovist. Asta ca să nu mai vorbim de ultimul Atletico Madrid – Barcelona, de la catolici, pe Vicente Calderon. Barça a învins cu două goluri chinuite, parcă pentru a răzbuna partidele decisive cînd ciomăgarii lui Simeone aveau cîștig de cauză, deși ea, Barça, plutea pe valuri-valuri de atac și juca mai bine. Dom’le, Doamne, dacă chiar exiști, te somăm să răspunzi la această întrebare: ești Tu cu noi?

Ci Dumnezeu, cuminte, băiat de treabă, n-a vrut să ne răspundă. O fi avînd și El probleme mai importante. Rămînem liberi. D-aia, așa cum zic și alții, mult mai pricepuți decît noi, este atît de frumos fotbalul. Pen’ că nu știi niciodată ce te așteaptă. “Am învățat din fotbal că o minge nu vine niciodată de acolo de unde te aștepți”, zicea (citat aproximativ) un ateu, fost portar, Albert Camus, laureat al premiului Nobel pentru literatură.

Hai, așadar, s-o lăsăm așa cum a căzut. Din Cer sau din întîmplare. Închinăciunile pe la icoane sau pe la șefii de comisii nu tămăduiesc bolile fotbalului. Fotbalul se joacă pe teren. În rest sînt doar amănunte. A fost (ofsaid, fault, henț ș.a.m.d.) sau n-a fost? Există sau nu există?

Dumnezeu îți mai dă o pasă de gol, da’ nu-ți bagă mingea-n poartă.

(304 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.