Home / Serial killer / Viața și patimile unui comediant aspirant

Viața și patimile unui comediant aspirant

Zoom

…sînt subiectul principal din Crashing, serialul inspirat de întîmplările prin care a trecut comediantul de stand-up Pete Holmes, care se joacă pe sine în acest sitcom dezarmant de sincer.

Pete, un tip religios care, în adolescență, se gîndea chiar să se facă pastor, are, la 30 de ani, o obsesie: și-a pus în cap să ajungă comediant de stand-up. Chiar dacă nu prea are umor și lipsa lui de experiență, dublată de o naivitate patentă, contrastează flagrant cu sarcasmul și vulgaritatea lumii stand-up-ului actual, în care, dacă audiența te simte că ești slab, ai pierdut partida din start. Caz clasic de băiat bun fără noroc, Pete e un luzăr mereu năuc, dar permanent optimist că va reuși să rupă cîndva scena, chiar dacă pînă atunci trebuie să colinde în fiecare seară cluburile și să vîndă bilete pe stradă pentru actul principal, ca să i se permită să-și zică și el glumițele. La final, cînd pleacă toți spectatorii.

Insistența asta de a spune bancuri la microfon cu orice preț, hobby de amator care se visează profesionist, îl aduce într-o situație-limită. Fără job, fără casă, fără nevastă. Jessica l-a părăsit, după șase ani de căsnicie în care i-a întreținut, pe el și pe pasiunea lui, și șapte luni de relație extraconjugală cu un coleg de serviciu (adică, mai exact, l-a dat afară din casă, după ce a prins-o că se fu*ea în draci, chiar în patul umoristului nostru plecat în cruciada lui de amuzat publicul). Se vede treaba că trebuie ca mai întîi să pierzi totul ca să te eliberezi apoi și să rîzi detașat de ce ți s-a întîmplat, împreună cu publicul din sală. Asta să fie formula succesului?

Deși premisele sînt aproximativ aceleași ca în Seinfeld, Louie sau Master of None, viața unui comediant de stand-up newyorkez în afara scenei, Crashing, fiind semi-autobiografic, pare mai real, mai ales că scenariul, onest, nu se ferește de fazele stînjenitoare pe care Holmes chiar le-a trăit. În multe momente, însă, comedia subțirică se transformă în dramă, e adevărat, o dramă satirică, dar tratată cu un realism atît de masochist încît încetează să mai fie amuzantă. E ca și cum te-ai uita în culisele unui iluzionist în timp ce acesta își pregătește numărul: văzîndu-i trucurile, magia dispare.

Crashing, 2017- , sitcom cu și despre un comediant patetic, creat de Pete Holmes, difuzat de HBO, disponibil pe HBO Go.

(496 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.