Home / Serial killer / Viitorul sună bine. Și pe urmă închide

Viitorul sună bine. Și pe urmă închide

Zoom

Cîndva, cîteva sute de ani mai tîrziu, într-un viitor sumbru în care oamenii trăiesc prin colonii subterane și au devenit cu toții vegani de nevoie, consumînd aproape exclusiv plante rădăcinoase, cumva, nu știm cum, s-a inventat o supertehnologie cu care stră-stră…-strănepoții noștri pot să se teleporteze înapoi în timp, în corpul muribunzilor secolului XXI, cu vreo zece secunde înainte de momentul morții lor accidentale. Excursiile către prezent sînt un transfer instantaneu de conștiință, o reprogramare a creierului gazdei cu personalitatea călătorului aflat în misiunea de a corecta niște evenimente care vor avea consecințe catastrofale în viitorul imediat sau foarte îndepărtat.

Echipa eroilor din Travelers, serialul responsabil de previziunile astea apocaliptice, e formată din Traveler 3468, team-leader-ul intrat în pielea agentului FBI MacLaren, 3569/Marcy – doctorul misiunii și fostă pacientă cu dizabilități psihice, 3465/Carly – tactician și casnică cu copil mic, 0115/Trevor – inginer de sistem și elev de liceu, 3326/Philip – istoric și student dependent de heroină. Niște commandos ajunși cu bine în corpurile gazdelor lor fără un plan de acțiune bine definit, care trebuie să ducă o viață dublă, asumîndu-și background-ul persoanei respective și respectînd niște Protocoale, reguli-legi de care nimeni nu pare interesat. În centrul de comandă al acestor cosmonauți în timp, The Director, un șef invizibil de care toată lumea vorbește, îi ghidonează din viitor prin ordine și update-uri ale misiunii în timp real transmise prin mesageri-copii al căror creier poate fi deturnat temporar fără a suferi daune permanente. Întrebarea emisiunii n-ar fi de ce justițiarii ăștia nu se duc să-l omoare pe Hitler (cică nu se pot întoarce în timp mai devreme de era calculatoarelor, Internetului, GPS-urilor: arhiva anilor ’30-’40 nu înregistrează cu acuratețe momentul morții gazdei, recorded time of death, parametru important al călătoriilor temporale), ci de ce nu descind în 2001, înainte de 9/11.

Producție canadiană cu buget redus, Travelers e un SF a cărui acțiune se întîmplă în prezent și în imaginația telespectatorului, salvînd o groază de bani prin eliminarea decorurilor și efectelor speciale. Un sci-fi mediocru, cu ritm inconsistent, cînd prea rapid, sărind peste chestii importante din narațiune, cînd prea lent, cu momente dramatice exagerat de lungi. Spre finalul sezonului, scenariul, pînă atunci pasabil, fără defecte logice majore, începe să bată cîmpii cu frînghia udă introducînd în scenă cînd niște sentimente de povestioare romantice, cînd o facțiune rebelă din viitor, cînd un cliffhanger patetic, în încercarea disperată de a prinde și sezonul 2.

Travelers, 2016- , aventură, SF, dramă, plus alte cîteva genuri minore nedefinite, creat de Brad Wright, difuzat de Showcase și Netflix.

(496 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.