Home / Serial killer / Vînătoarea de cîrtițe

Vînătoarea de cîrtițe

Zoom

Despre Berlin Station, serialul american lansat la sfîrșitul anului trecut, s-a spus pe blog-uri și pe forumuri că va fi o serie premium despre spionii din Europa. A ieșit, însă, un alt fel de mîncare de pește, o copie a sezonului 5 din Homeland mai pe whistleblow-eri, așa, cu un Edward Snowden pe nume (pardon, cu pseudonim) Thomas Shaw ghidonat de BfV, serviciul secret german, care sifonează periodic în media informații de insider din agentura CIA de la Berlin și cu un superagent trimis undercover la fața locului de centrala de la Langley ca să-l prindă cît mai repede, înainte ca situația să fie total compromisă. Daniel Miller pică în mijlocul evenimentelor ca o muscă în farfurie. În tocănița de interese ale CIA și ale concurenței, ceilalți jucători importanți de pe piața (dez)informațiilor, se mai amestecă un terorist de origine georgiană pe nume Iosava, care recrutează adolescente germane de origine arabă pentru postul de mirese ISIS, șeful antiterorismului american, venit să facă ordine în bucătăria internă de la Berlin, o instructoare Mossad, interesată de racolarea unui șef CIA, niște flashback-uri cu închisori secrete din Maroc și, pentru condimentare, puțin sex între Miller și adjuncta BfV. Totul se servește rece, cu o salată de răfuieli personale și lichidări de conturi. Desertul ar trebui să fie o negociere continuă între prieteni și dușmani, un joc cu sumă nulă, al cărui rezultat să dea tot timpul liniștea, tăcerea, secretul operațiunilor. Dar nu dă.

Din dorința de a-l face cît mai impredictibil, producătorii au comandat scenariul ăsta alambicat în care te pierzi printre twist-uri, mai ales în finalul sezonului. Partea de comedie involuntară apare odată cu introducerea – marginală, ce-i drept – în poveste a unui român cu nume ridicol, Zoltan Vasile, traficantul de carne vie pe relația București-Berlin care, cică, l-ar fi răpit pe Iosava, și a unei prezumtive implicări a SRI (eS aR aI, în original) în extragerea din Germania a unui suspect de terorism, pentru niște interogări în condiții speciale, la Timișoara, dacă înțelegeți pe undeva cam ce-ar însemna asta.

Berlin Station nu e nici acțiune non-stop, à la James Bond sau Jason Bourne, nici dramă psihologică gen The Americans, dar vrea să fie un pic din toate. Verdict: vizionabil (dacă n-ai altceva mai bun de făcut), mulțumită execuției. Ținînd cont de harababura de fire narative, putea să iasă chiar mai rău de-atît.

Berlin Station, 2016- , thriller încurcat în rețele de spionaj, creat de Olen Steinhauer, difuzat de Epix, cu ceva șanse de a fi preluat de Netflix.

(488 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Etichete: