Home / Media / Vine criza, bine-mi pare, În grădină n-am nimic

Vine criza, bine-mi pare, În grădină n-am nimic

Zoom

Iar ne-am umplut de criză. Lucian Croitoru, consilierul lui Isărescu, tipul acela care bătea din ușă în ușă la un moment dat ca să-și facă guvern, nu doar că e sigur de criză, dar spune că a și prezis-o. Imediat, simțind miros de penibil, s-a băgat All-in și Pantazi, de la Hotnews, un profet al pustiului intelectual care periodic își rupe țoalele în piața publică, după care se liniștește, dându-și seama că a confundat o criză personală cu una economică.

Să ne înțelegem, sunt unii care au voluptatea austerității, așa-ziși analiști cărora le sclipesc ochii după recesiune. În mintea lor, recesiunea e pedeapsa pe care Dumnezeul capitalismului o dă păcătoșilor leneși care stau mâna întinsă către stat și statului care cedează ca prostul în fața sărăciei, crescând salarii, pensii sau luând în deșert icoana cotei unice.

Va veni vreo criză? Habar n-am. Iar să culc urechea la ce zice Croitoru sau gorna Hotnews chiar ar fi jenant. Cert e că România nici dacă vrea nu poate intra în criză de capul ei. După cum nici mare rahat nu poate face singură atunci când e criză la nivel mondial.

Altceva mi se pare însă de discutat: mulți, foarte mulți români sunt în criză din 1989, iar de-atunci criza lor s-a tot accentuat. Mulți români nu au avut nimic, dar nimic de câștigat de pe urma perioadelor de necriză. Pentru ei a fost doar criză. Asta în timp ce BNR-ul lui Cătălin Croitoru făcea profit și împărțea din el angajaților și asta în vremea în care Hotnews compunea ode pentru guvernele lui Băsescu și pentru regimul Udrea-Videanu și ceilalți.

E un fapt că o bună parte dintre români sunt într-o criză continuă din 1989 încoace și că distanța dintre aceștia și restul românilor, puțini, se tot adâncește. Despre această criză care nu trece niciodată nu vezi vorbindu-se, iar cine o face este lătrat imediat de cățeii de pază ai îmbogățiților tranziției. Despre cei care muncesc, mulți, dar nu ies din sărăcie nu vei vedea vorbindu-se că sunt în criză. Nu, ei sunt bine, doar că trebuie să mai treacă vreo 500 de ani ca să le fie și lor ceva mai bine. Nimic mai scârbos decât cățeii cărora o stare de lucruri strâmbă le aruncă din când în când câte un os și îi transformă pentru totodeauna în susținători sinceri și veninoși.

(1183 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

 1. Ia uite dom’le la Răducu, cu un comentar de stânga! Ce pățişi bre, că aveai o dreaptă…
  P.S. Nutzi ştie ?

 2. Ai vazut domnule ca daca te legi de oamenii sistemului esti imediat catalogat „stangist”? Huooo, comunistule! Bolsevicule!

 3. „Cert e că România nici dacă vrea nu poate intra în criză de capul ei. După cum nici mare rahat nu poate face singură atunci când e criză la nivel mondial.”
  Hai sa te contrazic o tara, asa de sanchi: ai auzit precis de Polonia, tara aia de succes care ne este data ca exemplu tot la doua minute? Ei bine, diferenta dintre ei si noi e ca in 2008-09 cand a venit criza, pe ei i-a prins cu finantele de stat consolidate si pe noi cu chilotii-n vine. 2009 a fost catastrofal pt Ro (-8% recesiune), super lejer pt Polonia (+1% crestere). Si decalajul s-a propagat si multiplicat in 2010,11,12. Abia din 2013 am inceput si noi sa miscam.
  Deci nu e chiar „mare rahat” contributia proprie. In rest mai ai si dreptate pe ici pe colo.

 4. Pt Mars
  Tot ce spui dupa citat, demonstreaza citatul

 5. Uite c-a mai aparut ub[n analist economic. Priceput nevoie mare!

  PS. Radu mamii…..

 6. @ andu yy: hai ca nu-i asa de greu, mai citeste o data.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.