Home / Șut şi ţară / Visul unei nopți de toamnă

Visul unei nopți de toamnă

Zoom

București, vara 2020. Tot mai multe autovehicule electrice rulează silențios, în deplină armonie cu bicicliștii și pietonii care-și plimbă animalele pe trotuarele unui oraș tot mai verde. Transportul în comun circulă la secundă, ducîndu-i pe cetățenii Capitalei către destinația lor îndrăgită – spre locul de muncă și înapoi acasă. Sînt cam 60 de grade la nivelul asfaltului, abia respiră lumea de la noxe, dar nu contează. Întreg orașul pare a se bucura, e chiar mîndru, laolaltă cu zona metropolitană. Am reușit! Nu ne-am făcut de căcat (idealul nostru!), ca co-gazde ale Campionatului European de fotbal.

Desigur, era și mai bine dacă Naționala noastră, antrenată de tehnocratul Christoph Daum, nu se oprea din drumul spre fazele superioare pe terenul ăla imposibil de la Baku, Azerbaidjan. Ca să nu mai zicem de meciul de la Sankt-Petersburg, cînd aprindeau rușii nocturna, la vrăjeală, deși la ei sînt nopți albe în iunie și e lumină ca la noi, la matineu, iar razele soarelui asfințind binecuvîntează ultimele minute dramatice ale meciurilor din prologul partidelor în prime-time… Mă rog, acum nu mai contează. Pentru noi, întreg poporul fotbalist român, Euro 2020 a fost o veritabilă reușită.

După un calvar de patru ani, una dintre echipele Rapid s-a întors acasă, în Liga 1, pe modernizata Potcoavă (nu mai e, s-a închis cercul!) din Giulești. Revine și Steaua la origini, pe renovata arenă din Ghencea, cu meciuri sold-out, de cînd cu revenirea la stagiul militar obligatoriu. Iar noul stadion din Ștefan cel Mare abia așteaptă să-și primească vechii suporteri, că nu-i mai încăpea gioarsa aia – erau prea mari pentru o echipă atît de mică. Pe stadionul de la Arcul de Triumf, rugbyștii, oameni serioși, își văd liniștiți de treabă. După modernizare, “stejarii” noștri au bătut Franța, ca odinioară, și așteaptă invitația de a participa la Turneul celor Șapte Națiuni. Sînt doar șase săli polivalente în București – cîte una de fiecare sector. Pe minimum 100 de terenuri impecabile, copiii și juniorii patriei aleargă zburdalnici și se antrenează asiduu – uriaș rezervor de talente. E de bine, e frumos – în 2020, vara.

Metroul de la Otopeni, din trei în trei minute, abia mai face față mulțimilor de turiști și de investitori. Războiul mocnit cu Primăria Capitalei îi determină pe guvernanți să pluseze realist: am făcut 1.000 km de autostradă în patru ani, mai facem 650 pînă la Mondiale! De pe șantierul Canalului Siret-Bărăgan, politicienii ultimilor 30 de ani își exprimă adeziunea și transmit mulțumiri DNA-ului care i-a trimis, fără discernămînt, la reeducare. Băsescu Traian și Oprescu Sorin sînt mîndri că ctitoria lor, Pasajul Basarab, și-a respectat statutul de brand la Europene. Sănătatea și Educația, săracele, trag un semnal de alarmă, evident nebăgat în seamă, din cauza euforiei generale: nu ne mai măriți salariile! De la FRF, președintele Burleanu adresează un mesaj națiunii: “Stimați compatrioți, succesul de la Euro 2020 a fost doar un prim pas. Dacă voi fi reales, promit să organizez la fel de bine Campionatul Mondial din 2034, atunci cînd echipa noastră se va califica într-o manieră strălucită, ca gazdă a competiției!”.

Cînd ne-am trezit, ploua. Se anunțau 90 de minute de joc + prelungiri, cît faci în trafic de la Arena Națională pînă la Casa Scînteii Libere, în 2016, toamna, cînd uneori mai plouă.

(316 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.