Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

VLADIMIR EPSTEIN: „The show must go on!”

Zoom VLADIMIR EPSTEIN: „The show must go on!”

Un tip calm, cel puțin în aparență, care de 24 de ani poartă de grijă Tîrgului de Carte „Gaudeamus”. Vladimir Epstein nu iese în față, dar e totdeauna în inima tîrgului, cu idei, cu talent organizatoric, iar cînd e neliniștit spune un banc, două, încît treaba să meargă bine mai departe.

Cristian Teodorescu: Cum ți s-a părut Tîrgul Gaudeamus din acest an?

Vladimir Epstein: În decursul timpului ajunsesem să mă crispez la întrebarea: „Ce a adus nou ediția din acest an?”. Am ajuns însă la un moment în care am găsit un răspuns standard: „Ceea ce este senzațional, uluitor, fenomenal, surprinzător este că Tîrgul a avut loc și de data asta!”. Dacă am reușit să reproducem sau să creștem ușor cifrele din anii trecuți – expozanți, public, evenimente, menționări în presă și ceva ce nu poate fi comensurat, ATMOSFERA –, înseamnă că am cîștigat și în acest an.

C.T.: Am impresia că ciuperca de la Romexpo a devenit neîncăpătoare pentru mulțimea vizitatorilor. N-ar trebui să găsiți un loc mai mare?

V.E.: Asta este o opțiune strategică interesantă, cu multe riscuri. Mi-ar plăcea ca ideile mele să conteze în hotărîrea decidenților, dar eu sînt o persoană oarecum conservatoare, oarecum sentimentală, așa că eu cred că Tîrgul Gaudeamus, care a pornit ca un eveniment de imagine, trebuie să rămînă cam pe acolo. Mutarea Tîrgului din foaierele Sălii Radio a fost un gest dificil și complex. S-a „întîmplat” să iasă foarte bine. Ceea ce este în spatele acestui „s-a întîmplat” e ceva uriaș ca emoție, complexitate, analize ș.a. Poate că va veni și momentul ca aceste lucruri să fie devoalate celor interesați într-o carte de memorii.

Acum, analizele mele îmi spun că Tîrgul Gaudeamus, în acest spațiu și loc, nu și-a consumat încă întreg potențialul de atmosferă, identitate, imagine, fapt și reper de piață a culturii scrise. Cînd zidurile și geamurile cupolei nu ne vor mai încăpea, atunci va fi cazul să găsim o nouă locație. Aș fi curios ce ar spune un sondaj de opinie pe tema asta în rîndul editorilor și al publicului.

C.T.: Ideea lui Mircea Nedelciu, de a se înființa un Tîrg permanent de carte, are șanse de a fi măcar încercată?

V.E.: Da, și de fapt se și întîmplă oarecum pe site-urile editurilor. Un Tîrg real parcă nu văd, ar dubla librăriile. Ne putem imagina – și povestea asta o vorbisem într-adevăr cu Mircea Nedelciu – o caravană cu caracter permanent. Poate un portal care să cuprindă oferta permanentă și înnoită a editorilor este o variantă. Eu, personal, nu sînt adeptul unor astfel de variante, dar asta nu înseamnă că nu pot greși.

C.T.: Nu-i ciudat că, în timp ce la tîrgurile de carte Bookfest și Gaudeamus vine tot mai multă lume, consumul de carte în România continuă să scadă, de-am ajuns pe ultimul loc în Europa?

V.E.: Sîntem în plin fenomen care poate fi denumit PARADOX. Dar să încercăm să-l explicăm. În opinia mea, profilul publicului Tîrgului Gaudeamus (așa cum rezultă din studiile noastre de trafic) poate fi privit socio-demografic ca un fel de elită a națiunii române în prezent. Sper să nu fie nimeni deranjat de această observație. Sper că se vor concretiza următoarele profeții: subfinanțarea pieței de carte să-și încheie ciclul; distribuția de carte din România să înceapă să funcționeze normal; ceea ce mi s-a semnalat acum cîțiva ani, că publicația Boston Globe susținea, pe o pagină întreagă, cum că așteaptă ca explozia pe care a produs-o filmul românesc să se întîmple și în literatura română.

C.T.: Sînt tot mai mulți cei care cred că o să dispară cartea de pe hîrtie. Ce părere ai?

V.E.: De astă dată, și numai de data asta, nu împărtășesc opiniile ecologiste cu pădurile, hîrtia, energia ș.a.m.d. Personal, cred mult în complementaritate. E loc pentru toată lumea, pentru toate gusturile și obiceiurile. Îmi reafirm și cu acest prilej încrederea în prezentul și viitorul cărților foșnitoare. Pe o astfel de carte poți zăbovi pe trei rînduri chiar și trei zile, și aceste trei zile pot fi un cîștig. E-book-urile și E-reader-ele te îndeamnă la transmiterea în viteză a informației și asta nu este întotdeauna un cîștig.

C.T.: Care e diferența între director executiv al Tîrgului, ca pînă nu demult, și a păstori Tîrgul ca tînăr pensionar?

V.E.: Parțial insesizabilă dacă mă refer la emoții, satisfacții, insatisfacții. Urmăresc cu interes și implicare evoluția echipei pe care am condus-o pînă nu demult. Nu-mi iese figura cu desprinderea, detașarea de tot ceea ce înseamnă Tîrgul Gaudeamus.

C.T.: Ce face un orășean ca tine în casa lui de la țară? Nu te plictisești?

V.E.: După zecile, sutele de discuții pe un ton sau altul cu oamenii în timpul Tîrgului, conversațiile cu Mița și cu Rița, două cătelușe surori pe care le-am găsit într-un morman de gunoi, sînt extrem de pline de conținut și relaxare. Mi-am organizat în așa fel lucrurile încît, dacă nu am chef să fac ceva într-o anumită zi, pot să nu fac. Mare chestie…

C.T.: Mai joci la Pronosport – mă rog –, pariuri sportive?

V.E.: După țepele pe care le-am tras, e adevărat cam demult, mi-am luat o pauză, dar promit că voi reveni în forță! E o atenționare pentru compania Loto și pentru cele de pariuri sportive. Mă voi întoarce!… Am nevoie de bani și de victorii…

C.T.: În 2018, anul Centenarului, Gaudeamus va împlini un sfert de secol. Sper să te găsesc la datorie.

V.E.: Alăturarea este plină de emoție și motivare. Sper că programul „Lectură” al Radio România, prin Tîrgurile Gaudeamus, va cunoaște o relansare necesară și benefică pentru soarta culturii scrise din România. În ceea ce mă privește, în măsura în care modul în care gîndesc, experiența pe care am acumulat-o vor fi utile voi răspunde „Prezent!”. Gaudeamus!

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint