Home / Șut şi ţară / Vrem finale, nu vrem manuale!

Vrem finale, nu vrem manuale!

Zoom

Așa cum există învățămînt de la distanță, ai noștri strălucesc prin fotbalul de la distanță. În prima manșă din turul 3 preliminar al Cupelor Europene, meseriașii au plesnit-o de la peste douăzeci de metri. Budescu de la FCSB, Rivaldinho de la Dinamo și, locul 1 în top, Ganea de la Viitorul au trimis frumos și spectaculos bășica-n ațe, coțofana la cuib. Niște goluri foarte mișto, n-o să zicem “fabuloase”, că sîntem zgîrciți în aprecieri. Dacă echipele noastre ar fi reușit să își mai și înghesuie adversarii în careu, pe bune, chiar ne suiam pe garduri. Așa, cu reușite individuale și niște slăbiciuni colective, a ieșit la jumi-juma: ceva mai bine decît anticipam, mereu mai puțin decît ne dorim. Ne bazăm pe cîțiva antrenori pricepuți. Poate-poate îi conving pe băieți să pună presiune, să mai dea goluri de aproape și-n meciurile europene, nu doar în campionatul intern ca fecesebistul Gnohéré, în partida cu Craiova. Pentru sfaturile astea antrenoricești nu-ți trebuie manual. Doar știința jocului.

Că mai avem și noi o dambla. Anume, că niște unii vor să introducă manuale de Sport în gimnaziu. Atît mai lipsea. Să tocească elevii din cărțile de Yachting, Baseball sau Hochei pe iarbă, niște discipline cu mare tradiție pe aceste meleaguri. Elegant! Teoretic! Și se vor tot iniția în materia Sport bieții copii, pînă cînd, după studii aprofundate, vor uita și ce-i ăla mersul pe jos. Ei bine, pe chestia asta, de la niște aberații, riscăm să șutăm tot mai departe. Să nu fim aproape de calificarea, în cazul nostru, europeană.

D’alde Hagi, Contra sau Dică (vorbim de antrenori angrenați în competiții europene) și-au zdrelit genunchii pe maidane și terenuri ca naiba. Elevii elevilor lor vor cita doct din manualul de Fotbal de clasa a șaptea. Pe urmele faimoșilor olimpici români, vor cîștiga și Olimpiada de Fotbal Teoretic, într-o strînsă partidă cu India. Între timp, pe gazon, la firu’ ierbii, vom avea emoții în fața echipelor din San Marino sau Gibraltar. Deocamdată – Doamne, ajută! – încă nu e cazul. Hai, că mai avem șanse! Hai, că vom avea măcar o echipă în grupele Europa League! Hai, că n-o să se adopte dispoziția asta tîmpită, cu manualele de Sport! Hai România!

(316 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.