Home / Scriitori / Zadarnicele chinuri ale Voncului

Zadarnicele chinuri ale Voncului

Zoom

Se spune, nu pe nedrept, ci dintr-o lungă și tristă experiență, că, ajunși la bătrînețe, vicioșii, sperjurii și aroganții devin virtuoși. Brusc, tinerețea le pute. Ăștia sînt Tartuffii de modă nouă. Dacă nu-i cauți de ouă (că s-ar putea să nu le mai găsești), imaginea lor e a unor sfinți principiali, preocupați numai de înălțimile sufocante ale spiritului, intransigenți și absoluți. Dar, drace, lumea e mai complicată, iar trecutul, pe care tot mai mulți l-ar dori reprogramat, nu vrea să asculte de principii.

De curînd, dl Răzvan Voncu, mare sculă de basculă la România literară, a scris un articol la care am binevoit să rîdem. Dl Voncu apără independența, principialitatea, deschiderea și profesionalismul breslei. Frumos. Înălțător. Înduioșător. Dar iată ce citim în România mare de acum un sfert de veac, sub semnătura aceluiași Răzvan Voncu: Uniunea scriitorilor, ultimul mohican socialist

„Dar iată că, sfidînd nu doar efortul țării de a-și reface structurile sociale pe baze echitabile (nu egalitariste!), ci chiar bunul simț, US se înalță astăzi dîrză și semeață în corul «opozanților», apărîndu-și privilegiile și interesele (cam străine de literatură…) și excomunicîndu-i pe neascultători. (jur, nu am scris eu asta)

Mai întîi, aduce o jignire gravă și o sfidare inadmisibilă principiilor societății democratice. USR din RPR n-a fost înființată ca o organizație menită să promoveze și să apere niște interese ale scriitorilor. Nici vorbă de așa ceva, ca și Gospodăria de Partid (pe care a premers-o!) ea a fost o formă prin care puterea de atunci a oficializat privilegii socio-materiale a (!) acestei categorii socio-profesionale: împrumuturi mari pe termen lung, drepturi de autor fără legătură cu vandabilitatea cărții, case de odihnă și localuri cu prețuri reduse etc. […] Mercantilismul (eficace!) al «conducerii de partid și de stat» a fost depășit însă de turpitudinea (repet, credeți-mă, nu eu am scris asta!) unui grup de corifei mafioți […] ahtiați după putere. […] Pînă aici avem, deci […] corupție și fraude în administrarea fondurilor, faliment al revistelor, abuzuri (…excluderea nestatutară a lui Eugen Barbu etc.). Și cîte or mai fi!”

Acum, după atît amar de ani, iată ce scrie dl Voncu, bazîndu-se pe iuțeala lui de mînă și pe neatenția dvs.:

„La finele anilor șaptezeci, cînd devenise evident că puciul declanșat de Eugen Barbu împotriva Uniunii Scriitorilor eșuase, gruparea protocronistă a început să-și edifice, cu complicitatea Partidului și a Securității, niște structuri paralele.”

Așa că nu mă miră caracterizarea lui Vadim la adresa micului Coriolan Drăg…: „Un caz patologic îl reprezintă puradelul Răzvan Voncu. Ăsta-i un prost cu ifose, pe care l-a lăsat nevasta, fiindcă n-are puță. El n-are, fiindcă ea posedă. Dar problema voncului e că n-are nici un strop de talent, e șterpelitor și agramat.”

Cînd te bagi în troacă, stimabile, nu te mănîncă porcii. Te-au mîncat deja. Restul e digestie.

(362 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. Pai daca l a mancat in cur…

  2. Florine, ai marcat în meciul deceniilor ! Cu articolul acestui stupid, chiar ca USR trebuie închisă și reformata dupa principiile democrației. USR nu mai exista dupa 1990. In schimb acești mici teroriști vorbind in numele ei trebuie dați realmente pe mâna poliției și parchetului / împreuna cu poliția si parchetul care ii apăra din interese de pensie și alte bonificații.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.