Partidul lui Dacian Cioloș, PLUS, îl are ca fondator pe Alexandru Iordache, fost maior de Securitate care l-a anchetat, înainte de ’89, printre alții, pe Marius Oprea. Iordache a făcut contrabandă cu țigări în anii ’90, i s-a atribuit un prejudiciu adus statului de 110 milioane de dolari, a deținut conturi în Elveția, a fost reactivat în SRI prin 2001 și repartizat apoi la MAI, în poziția de consilier al lui Toma Zaharia. O biografie standard de securist milionar care nu pare să îngrijoreze pe nici unul dintre colegii de partid ai lui Cioloș, tehnocrații pe care i-a scos din caschetă în 2016.
USR, la rîndul său, e un partid care nu își face probleme din pricina afinităților cu SRI. Omul lor din comisia de control al serviciului e avocatul fățiș al generalilor acuzați de ilegalități, iar membrii USR resping în permanență ideea că protocoalele și abuzurile comise de SRI ar avea vreo importanță. De altfel, există suspiciunea că, în forma post-Nicușor Dan, USR ar fi creația grupării rezerviștilor conduși de Coldea cu scopul arbitrării jocului de majoritate printr-un nou partid-balama.
Nu poate fi lăsat în afara discuției sprijinul electoral, informativ și politic pe care SRI îl acordă președintelui Iohannis, sprijin demonstrat în zeci de situații neconstituționale. Prin urmare, și partida Iohannis beneficiază, poate în cea mai mare măsură, de susținere ofițerească. Prin Iohannis, această susținere se distribuie cumva și la nivelul PNL-PDL, după cum se poate vedea în luările de poziție ale liderilor PNL.
SRI mai este reprezentat în Parlament de rămășițele UNPR, partid înființat aproape la lumina zilei de strategii vechiului SRI și dat pe mîna celebrului Gabriel Oprea. Tot așa, soldați parlamentari ai SRI sînt cu nemiluita în PSD, instrumentați prin lăcomie (unii) sau prin șantaj (alții). Nu e nevoie decît să trecem în revistă fostele și, parțial, actualele comisii parlamentare de supraveghere a activității SRI.
Dar să nu ne îngrijorăm că SIE a rămas fără reprezentare politică și parlamentară. Nici vorbă. De cînd generalul în retragere Predoiu, fostul șef al SIE, a devenit consilierul fățiș al partidului Pro România, se poate spune că, oficial, SIE și-a recunoscut prezența în politică.
Avem, prin urmare, dovezi clare că, în partidele politice și în Parlament, serviciile secrete au o reprezentare masivă și la vedere. Ceea ce ne lipsește e o singură dovadă clară că în aceste foruri ale democrației există și civili.
5.496 de vizualizări