Când te referi la OLAF,
Oficiul European de Luptă Antifraudă, invoci poliția Comisiei Europene care investighează cazurile de fraudare a bugetului UE și actele de corupție gravă la nivelul instituțiilor europene. În 2006, Jonathan Scheele, șeful Delegației Comisiei Europene, declara că România se află pe primul loc în ceea ce privește numărul cazurilor de fraudare a fondurilor europene. Alessandro Butticè, colonel în Guardia di Finanza, garda financiară italiană, purtătorul de cuvânt al OLAF, nu pare de acord cu opinia lui Scheele.
“OLAF nu este un organism care face declarații
de tip politic”, a zis colonelul Butticè la Realitatea TV, “care să dea un verdict general asupra unei situații generale dintr-o anumită țară.” Și, după un moment de gândire, a continuat: “Asta înseamnă că OLAF poate vorbi doar despre cazuri concrete. OLAF cercetează cazurile de fraudă care pot apărea în procesul de distribuție a fondurilor europene. Mai exact, OLAF cercetează, printre altele, cum se cheltuiesc banii europeni ce vin în România prin mecanisme de finanțare”.
În cea de-a doua decadă a lunii septembrie 2006,
temutul colonel Butticè a vizitat România pentru a participa la un seminar organizat de MediaSind și de “Federația Internațională a Jurnaliștilor”. Înainte de seminar, Butticé a vizitat redacția ziarului Ziua și a fost invitatul privat al unor oameni de afaceri cu investiții în mass-media. Vizita lui Butticè în bârlogul mogulilor nu a fost consemnată în nici o cronică de presă sau jurnal de știri. Ditamai colonelul în redutabila gardă de finanțe a Italiei se afla în afara orelor sale de vigilență, combativitate, competență și autoritate.
În noiembrie 2006, Jonathan Scheele,
fostul șef al Delegației Comisiei Europene la București, era cercetat de OLAF pentru că ar fi intervenit în favoarea unei firme grecești falimentare, Themeliodomi SA, în vederea obținerii sumei de 72 de milioane de euro, fonduri UE nerambursabile, la rugămintea dezinteresată a lui Stelian Duțu, președintele pedist al CJ Constanța. Fondurile erau destinate construirii unor stații de epurare a apei în Constanța Nord și Eforie Sud, în valoare totală de 96 de milioane de euro. Extrem de îndatoritor, purtătorul de cuvânt al OLAF, Alessandro Butticè, a infirmat că OLAF l-ar fi audiat pe Jonathan Scheele sau ar fi deschis o anchetă împotriva acestuia.
Este vorba despre același Butticè
care, cu doar două luni înainte, chefuia pe moșia mogulilor și promitea să-i pună o vârtoasă pilă lui Varujan Vosganian, pentru ca acesta să fie uns în rangul de comisar european pentru finanțe. Povestea de mai sus nu are nici happy end, nici sfârșit. Vosganian n-a ajuns comisar european și a fost amenințat de însuși Manuel Barroso cu divulgarea trecutului său de presupus agent DIE. După ce a primit titlul dedoctor honoris causa al fostei Academii “Ștefan Gheorghiu” – astăzi, redutabila Școală Națională de Studii Politice și Administrative –, Jonathan Scheele a fost parcat la Direcția transporturi a Comisiei Europene, pe spațiul Marea Britanie-Irlanda, apoi s-a retras la Oxford University, unde va fi Visiting Fellow până în 2014.
Comisia Europeană nu-l poate ancheta, iar Marea Britanie,
patria sa, a demarat o anchetă discretă împotriva lui Jonathan Scheele, cu privire la favorizarea firmei grecești Themeliodomi, pe care a mușamalizat-o cu aceeași discreție. Scheele nu se află nici la primul, nici la ultimul său act de trafic de influență. În afară de firma Themeliodomi, el a intervenit pentru ca încă două firme grecești să obțină fonduri nerambursabile, Athena SA și Passavant Roediger, plus una din Germania, CES Consulting Engineers Salzgitter GmbH.
Butticè a fost retrogradat consilier la OLAF,
după care a fost numit director Direcție plăți externe, specialist pe spațiul România, Ucraina, Turcia și Bulgaria. În cele din urmă l-au parcat la industrii, fiind anchetat în taină de țara sa de baștină, Italia, pentru presupuse fapte de corupție, recte trafic de influență în România și Ucraina. Până nu se termină ancheta nu îl pot sancționa, iar dacă italienii îl găsesc vinovat de ceva, ceea ce e greu de presupus, se va spune că a avut imunitate totală pentru presupusele fapte de corupție săvârșite în România.