Citind articolele pe care i le-am dedicat în ultimele săptămîni, doamna Maria Grapini a ținut să-și pună cîteva întrebări pe pagina sa de Facebook. Ele ar fi retorice dacă doamna Grapini ar fi trecut cu bine de gramatică. Din păcate pentru dînsa, multe dintre postări sînt agramate. Doamnă Grapini, "creeat" înseamnă ceva doar pentru dumneavoastră și pentru 45% din elevii care au dat Bac-ul anul ăsta și care trebuie să-l mai dea și la anul! La fel, "încheeat", dar, nu vă mint, asta e cea mai mică problemă pe care o aveți.
Ministrul se întreabă, cu un aer superior-suficient, "Cine oare finanțează o anume publicație numită Cațavencii?". Cine bagă deci bani în publicația asta care are tupeul să aducă argumente împotriva unui ministru susținut de 80% din parlamentari, deși tu ești împinsă ministru pe listele unui partid, PC, care ar fi intrat în Parlament doar ca vizitator la Ziua Porților Deschise? La întrebarea sa, evident, sar tot soiul de lipitori de Internet pofticioase de sînge: "Păi, trimiteți-le, doamnă Grapini, niște controale", comentarii la care Grapini nu are nici o reacție sau, cine știe, poate că, dincolo de pixelii albaștri ai monitorului, zîmbește satisfăcută ca Varanul cînd primea rapoartele lui Sorin Alexandrescu.
Din păcate, genul acesta de atitudine (ai cui sînt, mă, ăștia?) spune mai mult despre doamna Grapini și despre un mod de gîndire al politicienilor din ultimii ani decît ar putea să spună un răspuns exact la întrebare. Să explic:
1. În primul rînd, ce întreabă doamna Grapini are ca presupoziție că o publicație trebuie să fie "a cuiva", în sensul în care jurnaliștii nu sînt altceva decît simpli executanți care, pe bani, evident, pun în operă dorințele – oneroase, nu-i așa? – ale patronilor. Altfel decît pentru răzbunări politice dictate de sus și cîștiguri materiale nemeritate, de ce să critice un jurnalist pe cineva aflat la putere? Ăsta e cosorul lui Moceanu sau mosorul lui Coceanu care bîntuie logica simplistă, rudimentară, a textilistei.
2. În al doilea rînd, ministrul spune că nu poate fi criticată de oameni care "la viața lor nu au creeat (?) un leu și nu au avut un angajat". Pe principiul că, dacă nu ai scris un roman, nu ai voie să spui despre un roman că e de rahat. Așadar, voi ăștia care nu ați condus vreodată un minister sau n-ați avut o firmă, mucles.
3. În al treilea rînd, vorbind de Cațavencii ca de "o anume publicație" arată că greșelile de gramatică pe care le face doamna în text nu sînt întîmplătoare, ci, mai degrabă, rezultatul unor îndelungi lecturi din Click! și Libertatea, un exces de tabloid și cancan în fața căruia mintea, îngrețoșată, a cedat în final.
V-am numit "țață" într-un text din numerele trecute și, iată, veniți acum și vă înghesuiți toate lipsurile, toate armele și bagajele în definiția acestui cuvînt.
d.na Grapini poate sa va sufle creta de pe tabla domnilor si doamnelor; tineti-o tot asa, ca sunteti singura publicatie care le mai dati cate una peste ceafa tuturor incapabililor ,maimutoilor si fitzosilor indiferent de partid;
Atata timp cat se pastreaza impartialitatea, chiar daca o anumita doza de subiectivitate este inevitabila si pardonabila, articolele din Catavencii sunt de salutat. Pana acum eu unul cred ca satisfac pofta de „sange” din mai toate taberele, daca se poate vorbi de mai multe sau se rezuma doar la doua: pro sau contra Basescu.
Felicitari celui „ai caror sunteti”!
Si de asta nu mai pot „menistrii”….astia si sa-i scuipi si sa faci ceva pe nasul lor,tot nu pleaca de la coliva! Popor demn de dispret,conducatori demni de dispret….e adevarat insa ca razand de ei,s-ar putea totusi sa-i doara….nu neaparat in sezut!