Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

A mai trecut un sfîrșit al lumii

Zoom A mai trecut un sfîrșit al lumii

Acum, cînd citiți textul ăsta, a trecut vreo săptămînă de la sfîrșitul lumii. De la cel mai recent sfîrșit al lumii. Eu am mai prins cel puțin două, în 1999 și în 2000. Da, știu, unii mai cred că secolul XX și mileniul 2 s-au încheiat în 1999, deh.

Mai urmează cîteva, dar nițel mai tîrziu. Știți voi, alea cu asteroizii de peste vreo douăzeci de ani. Între timp, sigur vor mai fi o mulțime de
filme pe tema asta, iar după ce Bruce Willis va deveni prea bătrîn ca să mai fie atît de bătut, jumulit, ars, înecat și distrus în alte două mii de feluri, se va găsi vreun tinerel să-i facă treaba de salvator al omenirii.

Dar să mai lăsăm prostiile și să ne concentrăm nițel pe viitor. Ce ne va aduce 2013? În zona tehnologică, mai ales, că în știință e tare greu să faci previziuni.

Să începem cu cel mai interesant proiect, Gaia (Global Astrometric Interferometer for Astrophysics) al agenției spațiale europene. Ca o paranteză, de mult am bănuiala că savanții se dau peste cap să găsească acronime „cu sens“ pentru fiecare proiecțel pe care-l lansează. Ăsta pare a fi unul dintre cazuri. Planul e nobil și amplu: Gaia urmează să măsoare caracteristicile a peste un miliard de stele din Calea Lactee, adică vreo 1% din toate astrele din galaxia noastră. Deocamdată noi ve dem, cu ochiul liber, în jur de o mie de stele. Asta, ca să înțelegeți proporțiile acestei misiuni.

Dar, înainte de misiunea de lansare a operațiunii Gaia, mai avem o premieră tehnică: primul zbor al rachetei Falcon Heavy, a companiei SpaceX, primul contractor privat al agenției NASA. Racheta Falcon Heavy va fi în stare să urce pe orbita joasă a stației spațiale internaționale cam 53 de tone. Adică, foarte curînd, prima companie privată va duce astronauți pe ISS.

Ar mai fi chestii noi pentru 2013. Probabil ceva fotocelule foarte sensibile și ieftine. Pe undeva aștept și niște progrese remarcabile în medicină. Cred că și transportul terestru va cunoaște o mică revoluție (prin linii ferate de mare viteză, desigur, nu în România, că nu-i cazul).

Dar, de departe, cea mai mișto chestie va fi în domeniul comunicațiilor mobile. Lăsînd deoparte augmented reality, probabil cea mai  revoluționară inovație sînt senzorii tactili flexibili. Cu alte cuvinte, o să avem parte de telefoane mobile flexibile! Yupiii, vă dați seama ce-o să ne mai jucăm? Aaa, și am uitat să spun: vor fi și mai ieftine.

Iar, cu ocazia lui iPhone 6-cel-flexibil poate își repară și Apple aplicația de hărți, că n-o fi așa de greu.

Publicat în Caţavencii, nr. 51, 27 decembrie 2012

4 vizualizări

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
Iubitori de arta