Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Această formidabilă abureală

Zoom Această formidabilă abureală

Din 26 martie încoace, piața informațională a micuței noastre patrii este inundată de știri despre droguri de mare risc. Atunci, pe 26 martie,  DIICOT a ieșit oficial la rampă, prezentând uniformele mai vechi ale mascaților, armele din dotare și o impresionantă captură de droguri, cea mai mare din ultimii ani: 1.040 de kilograme de cocaină. Mândru ca un păun, Felix Bănilă, procurorul-șef al DIICOT, a declarat în fața presei din București: „În seara zilei de miercuri, 20 martie, în judeţul Tulcea, dintr-o dubă înmatriculată în România a fost pierdut un pachet cu un kilogram de cocaină. Analiza fizico-chimică realizată într-un laborator din Constanţa a arătat că puritatea narcoticului era de 90 la sută“. Acesta ar fi fost, spune Bănilă, începutul unei ample anchete, care a dus la descoperirea, pe plaja din Sfântu Gheorghe-Tulcea, a unei bărci răsturnate, din al cărei fund dublu au fost extrase pachetele însumând peste o tonă de cocaină.

Îndrăznesc să spun,

fără nici o urmă de reținere, că declarația procurorului-șef Bănilă, din data de 26 martie, este o minciună. O minciună pe care, de altfel, o dă în fapt chiar comunicatul oficial al DIICOT, venit ceva mai târziu în acea zi: „Pe 22 martie, poliţiştii din Tulcea au fost sesizaţi de poliţiştii postului de poliţie Sarichioi cum că pe 21 martie erau staţionate în apropierea localităţii Zebil din Tulcea două dubiţe înmatriculate în alt stat şi un autofurgon înmatriculat în România. Din cercetări a rezultat că, după ce s-a realizat operaţiunea de descărcare şi încărcare a unor pachete, unul dintre acestea a fost uitat în parcare. Poliţiştii au văzut că pachetul uitat conţinea o substanţă albă, pulverulentă, care era ambalată în folie de plastic. După ce au analizat conţinutul s-a stabilit că este vorba de cocaină“. Așadar, ampla anchetă a DIICOT nu avea cum începe pe 20 martie, din moment ce polițiștii și procurorii DIICOT au aflat despre pachetul din Zebil de-abia pe data de 22 martie, de la polițiștii din Sarichioi.

De asemeni, în timpul conferinței de presă

din 26 martie, Felix Bănilă a lăsat să se înțeleagă că descoperirea drogurilor pe plaja din Sfântu Gheorghe ar fi rodul amplei investigații a DIICOT. Această afirmație este, de asemeni, o minciună. Reiau informațiile publicate săptămâna trecută în Cațavencii și în Libertatea: pe data de 22 martie, în jurul orelor 10-11 a.m., Mircea Cladiade, un localanic din Sfântu Gheorghe, a descoperit pe plaja din Sfântu Gheorghe un pachet suspect, iar în apropierea plajei a văzut o barcă răsturnată. Domnul Cladiade l-a sunat pe fiul său, Silviu Cladiade, care este angajat al postului de poliție din Sfântu Gheorghe. Acesta (Silviu), împreună cu șeful său, agentul-șef principal de poliție Viorel Ivanov, s-a deplasat la fața locului și a constatat existența bărcii răsturnate și a mai multor pachete suspecte. Au fost anunțați jandarmii și Poliția de Frontieră. Ulterior au aflat și procurorii domnului Bănilă. Așadar, nici urmă de amplă investigație, ci doar o descoperire accidentală a unui localnic ce-și făcea obișnuita tură cu căruța. Conform mărturiilor localnicilor, în aceeași zi de 22 martie, o altă barcă, similară celei răsturnate, a intrat din mare în Dunăre. La bord se aflau două persoane, iar barca părea foarte încărcată, deși în ea nu se găsea nici măcar un singur pește, ci doar scule de pescuit nou-nouțe și nefolosite. Din cauza greutății de la bord și a mării agitate, barca s-a chinuit destul de mult să intre pe Dunăre, dar a reușit și și-a continuat drumul în  amonte nestânjenită.

Este imposibil

ca pachetul găsit la Zebil să provină din această a doua barcă, pentru că aceasta a intrat pe Dunăre de-abia pe 22 martie, în timp ce pachetul cu un kilogram de cocaină a fost descoperit în parcarea din Zebil cu zi înainte, pe 21 martie (nu pe 20, cum a comunicat șeful DIICOT). În acest moment, avem deja două mari necunoscute: ce s-a întâmplat cu cele două dubițe înmatriculate în alt stat și cu autofurgonul înmatriculat în România și ce s-a întâmplat cu cea de a doua barcă intrată pe Dunăre în data de 22 martie. DIICOT nu a anunțat nici interceptarea celor două dubițe, nici a autofurgonului și nici a celei de a doua bărci. Putem estima cantitatea de cocaină neinterceptată la încă cel puțin trei tone. Cel puțin. DIICOT a mai anunțat pe 26 martie că rețeaua care transporta drogurile de mare risc era formată din spanioli și sârbi, ajutați de români. Au fost reținute șapte persoane, dintre care doar în cazul a doi sârbi ni se precizează naționalitatea. Conform mărturiilor culese de la fața locului, un grup de români și spanioli a fost cazat în Sfântu Gheorghe, la Pensiunea Tamara, între 17 și 22 martie. Efuziunea dintre români și proprietarul pensiunii în ziua plecării ar indica, zic martorii, că aceștia nu se aflau la prima lor vizită în localitate.

Pe data de 2 aprilie,

Paza de Coastă a anunțat capturarea a 200 de kilograme de cocaină în largul Constanței, în zona platformelor petroliere. S-a spus, de asemeni, că este posibil ca cele 200 de kilograme de cocaină să aparțină aceluiași transport din care au fost capturate 1.040 de kilograme în data de 22 martie. Este greu de spus, deoarece nu au fost furnizate fotografii ale pachetelor individuale de cocaină, pentru ca presa să poată face o comparație.

De vineri, 5 aprilie,

s-a anunțat o acțiune de căutare pe plajele din zona stațiunilor românești de la Marea Neagră. În urma sesizărilor venite de la localnici și de la turiști, au fost descoperite, în întreg week-end-ul, mai multe pachete de cocaină. La data scrierii acestui articol, luni, 8 aprilie, cantitatea de cocaină capturată varia între 130 și 150 de kilograme, în funcție de sursă. Deși se opinează, la nivel oficial, că și aceste droguri ar putea proveni din același transport de la final de martie, imaginile furnizate de către oficialități contrazic teoria, fiind vorba, cel puțin în ceea ce se vede, de altfel de pachete, cu inscripții diferite și ambalate diferit. Dincolo de glumele savuroase din online, poate cineva din DIICOT să tragă linie și să ne comunice mai coerent câtă cocaină s-a capturat, din câte surse provine și câtă cocaină a scăpat amplelor operațiuni de supraveghere? Doar întrebăm…

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint