13 sînt membrii Comisiei speciale venite la Roșia Montană. Nefiind în Comisie, hop și Cernea (PSD) și Gurzău (PDL), vin și ei să se documenteze.
Rep.: De ce?
Adrian Gurzău: Eu cred că nimeni și nimic nu mă oprește să mă documentez. Este și normal să vrei să știi mai mult, mai ales în condițiile acestea în care la București se protestează contra, la Roșia pro. Trebuie să vezi care este realitatea. Un demnitar al statului trebuie s-o cunoască.
Rep.:Ce ați înțeles?
A.G.:Din păcate, am fost huiduit și îmbrîncit. Astfel a început buna mea voință de a vedea și documenta această realitate fierbinte. Am spus: buuun, înseamnă că într-adevăr trebuie să înțeleg mai mult.
Rep.: Ce ați înțeles?
A.G.:Discuțiile au fost deschise, eu zic că prea deschise, astfel încît au avansat cu dificultate în fondul problemei. Vrem sau nu Roșia? Asta este întrebarea și nimeni nu a fost ca să aducă argumente pozitive sau negative decisive.
Rep.:Ce ați înțeles?
A.G.:Să vă spun că aștept dezbaterile de la București. Acolo vor veni specialiștii și miniștrii.
Rep.:Atunci de ce la Roșia?
A.G.:Am încercat un gest firesc al cunoașterii la fața locului a realității fierbinți. Nu se poate altfel, eu voi vota, trebuie să fiu în cunoștință de cauză, dincolo de părerea partidului, important este să mă luminez eu. Urmează să mă luminez în continuare.
Rep.:Nu era mai bine să nu vă duceți?
A.G.: Acolo cred că este important să cunoști starea de spirit. De fapt, ce vor localnicii? Locuri de muncă! Capitalism. Statul vrea taxe. Dar istoria ne-a rezervat acolo niște surprize. Avem antichități, putem ignora istoria? Vedeți, este o decizie complexă. Nu pot să stau locului și să nu cercetez.
Rep.:Am văzut că aveți o afacere cu locomotive cu aburi.
A.G.:Ce legătură are cu o dezbatere serioasă a societății noastre?
Rep.:Nici eu nu știu. Așa mi-a venit!
A.G.:Nu este bine. Avem niște scurtcircuite sociale!