Doctorul Adrian Ursulescu a plecat din România în '90. Acum e directorul general adjunct al Clinicii de Chirurgie Cardioasculară a spitalului "Robert Bosch" din Stuttgart. Prin mîna lui au trecut pînă acum cinci mii de inimi. Despre Ovidiu Ioanițoaia ne-a spus ceea ce știam: are o inimă mare.
Rep.: Dacă, dintr-un mare ghinion pentru dumneavoastră, ați ajunge ministrul Sănătății în România, spre ce v-ați îndrepta prima dată?
Adrian Ursulescu: În primul rînd, aș pune la punct asistența medicală de urgență: bolile cardiovasculare, dializă, pacienții oncologici. Asta presupune o terapie intensivă cu un buget sporit. Din fericire, în România există un serviciu SMURD foarte eficient. Dar să nu uităm că și în România cauza de mortalitate numărul unu vine din boli cardiovasculare. Trebuie asigurate medicamentele și asistența medicală bolilor cronice: dializa renală cronică, diabet, respectiv pacienții oncologici. Cînd acestea nu sînt asigurate, apare un dezechilibru major la nivelul sănătății generale.
Rep.: Sînteți un Messi al operațiilor pe inimă, cînd vă vedem evoluînd și în spitalele din România?
A.U.: De zece ani, de cincisprezece ani încerc să vin în România și să pun pe picioare o colaborare. Zilele astea voi participa la Congresul Național de Cardiologie. A fost un drum greu, dar tot e bine că s-a ajuns la un început. Sincer, e visul meu să operez aici, fără să cer sume de transfer.
Rep.: Domnule doctor de inimi, ce trebui să se schimbe ca să ni se întoarcă creierele în țară?
A.U.: Nu știu. Eu sînt patriot. Și nu mă întrebați de ce. Am plecat în '90, după studii. Eram foarte bine pregătit teoretic. Însă, legat de practică, diferența e mare între România și ce se întîmplă afară. Dacă ați văzut Steaua-Chelsea vă puteți face o idee. Vă spun că, în acest moment, autoritățile încă nu doresc ca vîrfurile să se întoarcă și să pregătească tineri medici. Eu doresc asta, însă mă lovesc de bariere mari.
Rep.: Sînt încă pe val bătrînii rechini?
A.U.: Da. Sînt și-n Italia, și-n Spania, mai puțin în Germania.
Rep.: Dar ne trebuie și bani. Cît de mult contează banii?
A.U.: Salariul mediu al unui medic cardiovascular în SUA este de 375 de mii de dolari pe an. Un medic trebuie să stea cu mintea doar la ceea ce face. Singura lui grijă trebuie să fie pacientul.
Rep.: Ce sentiment ați avut prima oară cînd ați ținut inima unui pacient în mînă?
A.U.: A fost un sentiment curios. Vă spun, nimic nu e mai puternic decît o inimă care bate. Și cînd ea se oprește, se oprește totul.