Suntem în anul 2019. Românii, după ce-au scăpat de povara Centenarului, iau cu asalt marile instituții europene, pe care sunt gata, în sfârșit, să le conducă. Cine se mai califică, însă, pentru aceste funcții, în afară de Laura Codruța Kövesi? După cercetări îndelungate care au durat minute bune, am alcătuit o listă scurtă a principalilor favoriți.
Florin Iordache – Comisar european pentru multilingvism. El știe cel mai bine cât de important e să vorbești multe limbi străine, pentru că-n felul ăsta poți să spui ”Altă întrebare” de douăzeci și ceva de ori fără să te repeți și să te ia presa la mișto că zici același lucru iar și iar, ca o moară stricată.
Liviu Dragnea – Președintele Parlamentului European. Asta pentru că nu poate să fie șeful executivului, din cauza condamnării definitive din dosarul Referendumul.
Codrin Ștefănescu – Obiect decorativ într-o fântână arteziană. De secole, Manneken Pis urinează direct în apă în loc să-și îndrepte jetul spre un obiect relativ sferic și perfect neted, de pe care a căzut orice urmă de păr.
Lia Olguța Vasilescu – Consilier onorific pe necazuri de infrastructură, pentru că ”probleme de infrastructură” e puțin spus. Al cui consilier? Al oricui, nu contează, important e să aibă de lucru și să nu fie implicat și Iohannis în numirea ei.
Klaus Iohannis – Primar al Bruxelles-ului. Va promite că vrea să facă din Bruxelles capitală europeană, cum a reușit cu Sibiul.
Ludovic Orban – Șeful orchestrei Filarmonicii din Bruxelles. O să fie primul cântăreț la mandolină din istoria Filarmonicii, precum și primul instrumentist care iese de la concert cu capul spart, după ce colegii i-au făcut mandolina guler.
Traian Băsescu – Reprezentant al Navrom la Anvers, ca pe vremuri. Nu e chiar o funcție de conducere, dar e mai bine așa. Dacă-i dai chiar și o jumătate de subaltern, puterea îi ia mințile.