Încet, încet realitatea se recompune din denunțuri și iese de sub pătura jegoasă a propagandei. Daniel Morar povestește într-un volum de memoriii (gros cît un dosar făcut la comandă) ceea ce presa independentă a tot scris ani la rînd. Fost șef la DNA și la Parchetul General, fost judecător la Curtea Constituțională, Morar a respirat în aerul infestat de politică și securism al acestor instituții. El o urăște la modul evident pe Koveși, îl laudă neobosit pe Băsescu (cel care l-a pus în toate funcțiile și cel căruia Morar i-a rezolvat, la schimb, dosarul Flota), dar are meritul demonstrat de a se fi opus permanent intrării SRI în Justiție.
Ei bine, așa subiective cum sînt denunțurile memorialistice ale lui Daniel Morar, ele confirmă miile de pagini scrise de presă în ultimele două obsedante decenii.
Koveși, zice Morar, e cea care a tras din răsputeri, alături de deliranții Copldea și Maior, să bage SRI în anchetele penale. Fără ca Morar s-o spună cu gura plină, răzbate printre rînduri că Petrov n-a zis nici pîs. Ba chiar îi invita pe toți patru – pe Koveși, Morar, Coldea și Maior – la consilii secrete, alimentate cu intrigi politice și cu Chivas.
Portretul procuroarei Koveși la tinerețe e devastator: tiranică, abuzivă, coruptă, penală, croită să politizeze și să falsifice dosare. Morar nu spune pe șleau, dar se înțelege că femeia avea o loialitate fanatică și oportunistă față de visul ei de mărire, loialitate pe care le-a arătat-o, pe rînd, lui Băsescu, cuplului Coldea-Maior și apoi ambasadelor.
Morar lămurește și episodul șantajului lui Geoană, înregistrat de SRI cînd promitea mari poziții în magistratură unui procuror. În 2009, lui Geoană i s-a furat rezultatul alegerilor, și cei care s-au tot întrebat de ce Geoană nu s-a tăvălit pe jos de furie, n-a depus plîngeri și n-a făcut contestații primesc acum o explicație: îl țineau băieții cu șantajul. Geoană a fost adus la tăcere, dar înregistrarea a dispărut. Morar, ca șef DNA, a cerut-o la SRI ca să-i facă lui Geoană dosar, dar alde Coldea i-au zis că s-a stricat softul și s-a pierdut. Geoană s-a furișat tăcut de pe scena nemulțumirii, a lăsat-o moartă cu contestațiile, iar băieții și-au decontat meritele la Băsescu, principalul beneficiar al alegerilor, și au păstrat înregistrarea pentru alte ocazii. Cum ar fi cea cu candidatura la președinție din 2024.
Morar mai povestește multe, dar o anume scenă din 2016 merită amintită. Morar era judecător la CCR și merge la Iohannis, la Cotroceni, ca să-i discute retragerea SRI din anchetele penale, în principal eliminarea dreptului de a-i înregistra pe suspecți cu aparatura serviciului. Iohannis e destul de previzibil și refuză. El vrea în continuare ca SRI să existe abuziv, ilegal și anticonstituțional în dosare, fiindcă ne aflăm în epoca dosarelor politice, care se căznesc să-i bage la pușcărie pe dușmanii președintelui. Dar ceea ce e uimitor pînă și pentru Daniel Morar, sosirea lui Iohannis în sala unde era așteptat e anunțată de un gong amplificat prin boxe. Un gong din filmele cu împărați chinezi, din deschiderea marilor spectacole de teatru, un sunet marțial care precede apariția unui rege al scenei sau a unei ființe imperiale din Evul Mediu.
Așa gîndea despre sine însuși Iohannis, așa se împacheta în ceremonial de desene animate monumentala nulitate a politicii românești, așa se hrănea cu propria flatulență dulapul săsesc pe care românii l-au votat de două ori. Dacă aveți stomac, cartea merită răsfoită.
Si cata apa trebuie sa treaca pe Dambovita ca sa iasa aceste lucruri la lumina…
Nimic deosebit, DULAPUL MOBIL are GOANGE, și o GOANGĂ din capul lui a bătut GONGUL.