În urmă cu o jumătate de an, scriam despre inadecvarea înzestrării armatei române la realitățile războaielor contemporane. Strategii care decid ce arme să cumpere România n-au mai deschis o carte de specialitate din facultate, iar cele pe care le citeau atunci erau, probabil, de pe vremea lui Clausewitz. Nu e doar armata României în această deplorabilă situație. Dacă există strategi care gândesc în armata SUA, a Rusiei, a Franței sau în oricare altă mare armată a lumii, cel mai probabil aceștia nu ajung să ia decizii. Strategiile militare ale celor mai multe țări cu armate teoretic puternice se bazează, încă, pe arme puternice, mari și, în general, greoaie. În orice caz, extrem de scumpe. Arme care, confruntate cu realitatea contemporaneității, se dovedesc aproape inutile.
Săptămâna trecută, de exemplu, oficialii ucraineni au negat că armata Ucrainei ar fi retras de pe front tancurile Abrams M1A1. Dar ca să nege această informație era nevoie mai întâi ca ea să apară. Și a apărut, dintr-o sursă foarte demnă de încredere: Associated Press. Agenția de presă americană, una dintre cele mai vechi și respectate din întreaga lume, a citat două surse militare americane pentru această informație, după care confirmarea a venit de la amiralul Cristopher Grady, adjunctul șefului Marelui Stat Major al armatei SUA. „Deocamdată, tancurile au fost mutate de pe linia frontului, iar SUA vor lucra cu ucrainenii pentru a reseta tactica“, a declarat amiralul Grady pentru Associated Press. Dar de ce ar fi retras ucrainenii și SUA tancurile Abrams de pe linia frontului? Păi, pentru că acestea sunt complet lipsite de apărare în fața atacurilor cu drone ale rușilor.
Tancurile Abrams M1A1 au ajuns în Ucraina în toamna anului trecut. 31 de bucăți. În doar două luni, rușii au reușit să distrugă cinci tancuri Abrams, fala armatei americane. Cu un procent de pierderi de 16% în doar două luni, războiul din Ucraina este cel mai dezastruos pentru tancurile americane. De exemplu, în primul război din Golful Persic, în timpul operațiunii „Furtună în deșert“, americanii au pierdut doar nouă tancuri Abrams, dintre care doar două au fost distruse de inamic, restul fiind distruse chiar de către armata SUA pentru a nu cădea în mâinile armatei irakiene.
Ei bine, România nu vrea să înțeleagă nimic, în continuare, din ceea ce se întâmplă în jurul său. Bine, România nu vrea să înțeleagă nici ce se întâmplă în propria țară, dar asta e altceva. Suntem foarte aproape de achiziționarea a 54 de tancuri Abrams M1A1, plus zece vehicule de asistență pentru acestea, construite tot pe șasiuri de Abrams. Parlamentul României a aprobat această achiziție, cu un preț total declarat de către MApN de un miliard de dolari. A venit și aprobarea din partea Guvernului SUA, doar că pe parcurs s-a întâmplat o distorsiune a unui degajament, iar prețul pentru cele 64 de vehicule a ajuns de 2,5 ori mai mare, adică 54 de tancuri plus vehiculele de asistență ne vor costa 2,5 miliarde de dolari. E o raritate în lumea achizițiilor guvernamentale ca vânzătorul să mărească de 2,5 ori prețul față de cel aprobat de cumpărător.
Acum, însă, ce vom face cu cele 54 de Abrams-uri, când o fi să le primim, în cazul unui atac? Le mai scoatem din garaje sau le ținem de la bun început la adăpost, să nu ni le zgârie naibii dușmanul?
Până una-alta, cumpărăm mult prea scump niște echipamente care deja și-au terminat ciclul de viață. Să plătim 2,5 miliarde de dolari pentru niște bibelouri pe care le vom folosi doar o dată pe an, la parada de 1 Decembrie, este o extravaganță pe care, de fapt, nu ar trebui să ne-o permitem.
Atât ca sunt M1A2, nu M1A1 și ca vor costa circa 1,2 miliarde dolari. În notificarea Congresului SUA s-a folosit o cifra fără nicio legătură cu realitatea. De fapt s-a dat și un comunicat în acest sens
Natie de cacat fara onoare si fara valoare, pupator de icoane si de cur. (Curul strainilor)
TR 85 M1 (54 buc) plus TR 85 nemodernizate (54 la Bacău și ceva in rezerva), că sa fie modernizate la nivel M2, soluție propusă de Romarm-Fabrica de Tancuri, nu ar fi costat decât între 2 și 6 miliarde per bucata( căci un Nr mare au nevoie de reparații capitale neefectuate de peste 20 de ani) iar un ABRAMS la mana a doua in varianta veche a ajuns la 50 milioane de dolari. Ciuca și ai lui cheltuiesc banul public pe prostii și generează și șomaj masiv in Romarm. Niste idioți cu stele nemeritate plătiți nepermis de mult și fără să de-a socoteala.
Romania a cumpărat la suprapreț 54 de M1A2 SEPv3, nu A1. Sunt diferente mari dpdv al tunului, blindajului, computerului, sistemelor termale. Da alegerea a fost una cam neinspirata, cel mult trebuiau luate 120 M1A2 sh din Arizona și începute poate discuții cu coreenii ptr K1A2 un tanc mult mai potrivit pentru relieful și infrastructura noastră. Nu avem poduri capabile să susțină 68 de tone, cât are A2 mai nou. Dar cum MAPN – ul a arhiplin de habarniști, am putea sa dăm de dracu in viitor. Nu avem sisteme anti-aeriene mobile suficiente, nu avem rachete Stinger, nu avem dotări navale decente, vânătorii de munte sunt infimi și în puține unități(și cu dotări de acum 55 de ani), avem puține baze aeriene modernizate și capabile să opereze puținele F16 operaționale, nu avem posibilitatea să ne protejăm de un atac electronic(război electronic) etc. Deci somn ușor MAPN și restul.
Idioți sau hoti
Ukrainii au primit Abrams 31 M1A1 SA.Noi am dori sa cumparam Abrams M1 A2 in configuratia SEPv3, introdusa in 2015.Nu doar noi , ci si ,,fraierii de polonezi” care isi iau de 5 ori mai multa teapa cu 250 de bucati.Stiti cumva o oferta mai buna la T14 Armata?Urcati- o pe SICAp!
Problema nu e la variantă, ci la gândirea strategică. Degeaba cumpărăm cea mai nou variantă, cel ami modernizat șasiu de Abrams, poate și cel ami scump, dacă îl anihlizează în două luni o dronă de câteva mii de euro.Războiul s-a schimbat deja, strategii lumii au rămas, cu foarte mici excepții, cu decenii în urmă.
Armata română !!!, nu, slugile care au fost „plantate” să devoreze bugetul armatei, susținute de entități externe. Carol II când era print, împreună cu „gașca lui de escroci” a înzestrat armata română din acea perioadă cu tancuri Skoda care erau destinate de fapt pentru topire, avioane cărora le dădeau aripile la decolare, etc, după descoperirea mega-escocheriei, a fost trimis imediat intro excursie pentru „refacerea liniștii !!!”, a rămas responsabil un lt.col dar imediat afacerea a fost mușamalizată – fără vinovați. Celebrele nave regele Ferdinand și Maria, scoase tot de la fier vechi pe bani grei nici astăzi apte pentru război in care șmecherie ar fi fost implicat și Radu Duda – alias ginerele fostului rege Mihai, contra unui comision frumușel, afacere… mușamalizată. Etc, etc, Occidentul trebuie să-și golească depozitele de fier vechi, „proștii…” cei din arnata română ???, nu !, slugije bine postate si protejate sa măsluiască bufetul României in favoarea străinilor !.
Cațavencilor înainte să scrieți pe subiectul ăsta, fie cititi ceva cărți de specialitate, fie vă consultați cu cineva cu studii de specialitate. Dacă făceați asta nu scriați elucubrațiile de mai sus.
1. Tancurile, oricare ar fi ele, ar trebui să lupte intr-un sistem de arme combinate. Dacă nu sunt sprijinite de infanterie și artilerie, plus acoperire de aviație, vor fi pierdute f repede pe campul de luptă modern. În Ucraina, nu există acoperire aeriană, iar sprijinul infanteriei și artileriei e limitat.
2. Tancul Abrams mai ales în ultima configurație comandată de armata Ro, este unul din cele mai bune din lume, dacă nu cel mai bun. Dar, dacă e trimis în luptă fără ce am scris la pct 1, va fi pierdut repede.
3. Achiziția de tancuri e esențială pentru armata Ro. Nu s-au făcut nici un fel de investiții în această armă zeci de ani, iar acum suntem în situația de a avea niște piese de muzeu în dotare. Băieții noștri n-ar avea nici o șansă în ele.
Concluzie: a fost o idee f bună achiziția. Ce e de înfierat e încetineala cu care se fac achizițiile militare, chiar dacă ne batem cu cărămida în piept ca alocăm 2.5% din PIB pt armata, n-am fost în stare să cheltuim mai mult de 1.6%.
…așa și cu rapandulele de fregate,sistemele Patriot (pe care nici nu le-au livrat toate, deși îs plătite), avioane recondiționate și lista îi lungă…. banii țării pe care nici nu-i avem dar împrumutați tot de la ei cu dobânzi exorbitante! Analfabeții de la putere au predat deja țara marilor concerne și polilor politici mondiali!Toți acești nevolnici aflați în lanțul de putere ar trebui judecați ptr. trădarea interesului național!
E chestie de tactică și strategie. Și Merkava și-o iau cu tot cu sistemele lor performante, iar de orci nu mai zic nimic, ăia sunt efectiv nuli. Dar nu merg în 🇺🇦 pentru că acolo felul în care sunt folosite este ales de Ukraina, nu de 🇺🇸. Pentru că dacă ar lupta 🇺🇸 acolo, altfel ar alege să le folosească, mai ales în războiul dronelor. Orice tanc este victimă sigură în fața unei Drone dacă nu știi să îl protejezi. Apoi România cumpără un batalion, nu 500. Deci e ok, fără panică.
Cine conduce armata? Cine conduce Romtehnica? Alde Biotera, Spiru Haret? Vai de capul nostru cu toate facultățile particulare . Psd a fost campion. Astăzi și profesorii sunt caca maca.
Probabil Kursk a fost ultima batalie (relativ) decisiva din istoria conflictului armat. Deci da, e putin probabil ca in viitor (apropriat sau indepartat) tancul sa fie decisiv. Scump, greu de intretinut, are nevoie de auxiliare. Razboiul se schimba si probabil nimeni nu are interes sa ocupe un teritoriu, costa prea mult din toate punctele de vedere. Vom asista din ce in ce mai des la razboaie de uzura care sa sangereze economiile tarilor atacate. Nu trebuie sa ocupi o tara ca sa o ingenunchezi. Vedem…
Hai nu mai criticați guvernul, doar cumpără de la iubiții voștri americani,apărătorii democrației, libertății și scandalului planetar. Tot ce vine de la ei este foarte bun,unic,irepetabil și ieftin. Aliatul mondial nu vrea decât să ajute aceasta parte a lumii,nu-i așa,pupători ai dosului înstelat?
Sunteți prea prosti ca sa înțelegeți ceva. Au fost plătite și tancurile oferite Ucrainei.
Din păcate tancul, nu mai are valoarea și impactul pe care l-a dobândit pe câmpul de luptă în cel de-al doilea război mondial…
Nu este prima oara in istorie când o armă este depășită tehnologic și moral… Au mai fost înainte catapulta, berbecul și cavaleria, dar și mulți generali nostalgici care s-au încăpățânat să le conducă în războaie moderne cu prețul unor catastrofe… ( Să ne amintim de cavaleria poloneză la momentul 1939, sau de acei soldați trimiși în asalt „la baionetă” )
Tancul supergreu este util doar in lupta directă cu alt tanc, lucru din ce in ce mai rar întâlnit pe un câmp de luptă modern …
Mult mai utile sunt mașinile de luptă ale infanteriei, care, in versiunile cele mai moderne au suficienta putere de foc pt autoapărare sau pentru a sprijini în atac infanteria…
Nu Romania a cumparat ! Americanii au vandut, iar cum din 89 pana azi nici un guvern nu areprezentat tara…ce va asteptati??
Al naibi politica ! De 20 de anii ne chinuim sa facem autostrazi, spitale moderne scoli etc si nimic din toate astea, cum e conflict la vecinii si SUA are interese in zona, cum s-au gasit bani si de drumuri si de poduri ( total nefolositoare noua) si arme cat nu sa mai vazut.
Bravo America ! Stiti sa va vindeti
subscriu total la ce a spus MTX mai sus.
un război modern nu se duce exclusiv cu drone. rușii sunt avizi de teritorii ce nu le aparțin de drept. iar o invazie sau respectiv rezistența la aceasta nu se poate face fără tancuri.
un potențial viitor război nato-rusia va fi un război intercontinental ce va evolua total diferit de actualele războaie zonale.
indiferent dacă sunteți pacifiști sau belicoși, este evident pentru orice om rațional că nu vom putea avea un viitor liniștit înainte de zdrobirea militară totală a rusiei.
și ideal ar fi ca rusia să fie împinsă dincolo de urali, acolo unde îi este firesc locul căci nu are o mentalitate de țară europeană. fără konigsberg/kaliningrad, fără acces la mările neagră și baltică…
Abrams e cel mai bun tanc dintre trotinetele electrice. Da, in desert dupa ce aviatia a tocat totul in fata, a venit si Abrams-u’ sa invinga. Nimicul. Cu motor de avion care papa kerosen precum boul apa si cu o amprenta termica de-i arde retina aluia care ar indrazni sa-l priveasca noaptea prin ochelarii cu infrarosii, e „mai perfect” decat perfectul. Compus. Da da bine la pelikani ca e „made”!