2020 a fost un an atipic printre anii electorali ai României. Un guvern extrem de slab, prins în mijlocul unei crize pe care n-a știut absolut deloc s-o gestioneze, n-a reușit să prăbușească scorul partidului (în cazul ăsta, PNL) care l-a produs. Purtat încă de valul provocat de realegerea lui Klaus Iohannis, PNL a supraviețuit sarscovului și a scos un scor mult mai bun decât a demonstrat că merită. PSD a câștigat la mustață alegerile, atât pe cele locale, cât și pe cele parlamentare, lucru ce i-a permis PNL să pretindă că, de fapt, el a fost câștigătorul. USR, care visa cai verzi pe pereți după europarlamentarele din 2019, s-a trezit la realitate, la 15%. Încă sus față de locul pe care-l merită, dar aia a fost. PNL și USR au guvernat împreună ceva mai mult de o jumătate de an, Florin Cîțu având un singur scop în viață: să demonstreze că poate exista un premier mai prost decât Ludovic Orban. A fost el, Cîțu, acela. A fost, de fapt, cel mai prost premier al României din 1990 încoace.
De-abia în vremea lui Smeagol a început cu adevărat declinul PNL în sondaje.
Declin care nu a mai putut
fi oprit de nimic și de nimeni. Faptul că Iohannis a început să se poarte ca un grof scăpat de sub control n-a ajutat nici el. Dimpotrivă.
Așa s-a ajuns ca, la finalul anului trecut, PNL să se zbată pe la 17-18% în intenția de vot, cu o tendință de scădere accentuată.
Asta, deși peneliștii își făcuseră calculele și le ieșise că dacă pasează guvernarea către PSD, adică premierul, nu toată guvernarea, vor începe să crească în sondaje, iar PSD să scadă. N-a fost așa. PNL a continuat să-și ducă boticul înspre țărână. Un scor de 14-15% la europarlamentare, primele alegeri programate pentru 2024, ar fi fost un dezastru pentru Ciucă și Bode și o victorie mută pentru gașca rataților cu pretenții, de tipul Motreanu, Sighiartău, Bogdan etc.
Aceeași gașcă foarte puțin dispusă să colaboreze cu PSD. Nu pentru că n-ar avea nevoie, ci pentru că, în aroganța lor fără fundament real, sunt convinși că se pot descurca singuri să smântânească investițiile publice.
PSD-ul, care în momentul ăsta
înseamnă, la vârf, Ciolacu, Tudose, Grindeanu și Stănescu, dar cel mai mult Ciolacu, nu avea și încă nu are vreun interes să strivească PNL sub talpa votantului disciplinat și numeros al celui mai mare partid de după 1990. Pentru că doar împreună, fără a avea doi candidați separați la prezidențiale, mai poate spera vreodată PSD să dea un președinte României. Na, dacă s-ar nimeri anul acesta ca viitorul Băsescu sau Iohannis să fie din Buzău și să-l cheme Ciolacu, cu atât mai bine.
Pentru asta, însă, era nevoie ca Ciucă și Bode să nu devină istorie după 9 iunie.
De aceea a apărut comasarea alegerilor. Trebuia găsită o soluție pentru ca PNL să nu cadă sub AUR. Comasarea localelor cu prezidențiale ar fi dus, de fapt, la o creștere a AUR, ca și comasarea prezidențialelor cu parlamentarele. Mai ales dacă AUR era lăsat să ia avânt la europarlamentare. Cu 20-22% în noiembrie 2023, AUR putea spera la 30-35% în iunie 2024, la niște alegeri unde nu contează absolut deloc faptul că nu au structuri în teritoriu.
Ideea comasării europarlamentarelor
cu localele, deși ridică probleme legate de democrație și de constituționalitate, fiind un act la limita celor două, a fost singura variantă, de fapt, prin care ascensiunea AUR putea fi oprită.
Insuficient, însă, pentru a-i salva de la linșaj pe Ciucă și Bode.
Așa că a apărut și uniunea cu forța pe listele pentru europarlamentare.
Iar dacă tot s-a făcut asta, Ciolacu a solicitat și el o mână de ajutor, printr-o candidatură comună la Primăria Bucureștiului. Candidatură care, era clar de la început, n-ar fi fost exercitată de Gabriela Firea, că n-o halește PNL-ul.
Totul a mers strună până când în viața amorezilor din PSD și PNL a apărut Dr. 6 Houses Cîrstoiu. Arogant, cu averea pusă la dos, dar ușor de găsit, incompatibil și corupt, Dr. 6 Houses era un eșec garantat, mai ales după ieșirile prost controlate în presă.
Oricât de mare ar fi dragostea din interes în duetul C & C, nici o înfrângere zdrobitoare în fața lui Nicușor Dan și a lui Piedone nu putea fi digerată. Plus că scorul bun de la europarlamentare nu i-ar fi ferit de necazuri nici pe Ciucă, nici pe Ciolacu. Nu cu Firea care-și ascuțea maceta în spatele lui Stănescu sau cu Rareș Bogdan care-și curăța deja limba, pentru a o putea împlânta mai cu forță în posteriorul unei noi conduceri peneliste.
Așadar, comasarea și lista comună
n-au reușit, până la urmă, decât pe jumătate. Firea și Burduja s-au întors la candidaturile lor, cu mai multe sau mai puține șanse, la europarlamentare se merge deocamdată mână-n mână, că nu se mai pot retrage listele, iar cele două partide au început să discute despre readucerea prezidențialelor în luna noiembrie, pentru că nu ar prea mai avea de ce să le țină în septembrie. Klaus Iohannis, beneficiarul de facto al manevrei devansării prezidențialelor, nu mai are șanse la șefia NATO, după ce a fost înjunghiat pe la spate de Erdogan.
Nu ne pripim, analizele solide se vor face după rezultatele definitive, din 10 iunie încolo. Dar e foarte probabil ca AUR să nu mai însemne nimic după aceste prime alegeri. Fără președinți de CJ, cu foarte puțini spre deloc primari, partidul lui Simion va cădea în irelevanță mai devreme decât se credea, fără să mai fie o amenințare pentru nimeni.
Lipsit de forța AUR, nici George Simion nu va mai fi decât un candidat de turul al doilea.
Ce se arată, însă, de pe acum este lipsa certitudinii unei candidaturi comune PSD-PNL la prezidențiale. Adică toate sacrificiile făcute de Ciolacu pentru a deveni candidatul unic al celor două partide se pot dovedi inutile.
Din SUA vine o jumătate de candidat, susținut din ce în ce mai puțin de reprezentanțele locale, care se simt trădate. Surpriza ar putea fi un candidat propulsat de Franța, unde respectivul și-a făcut parte din studii.
Asta dacă nu cumva alegerile din București nu vor fi câștigate de Gabriela Firea. Atunci chiar nu putem spune de pe-acum cine va candida la prezidențiale, dar putem bănui că APIA va efectua plata subvențiilor pentru stuful din Deltă.
Cred ca altcineva, cu 3 litere, se va ocupa de stuf, cât de inepți și pilotat politic din afară ar fi. Oricum, dezgustător tractorist….