Abia sculat de pe catafalc, Băsescu a îmbrăcat hlamida lui Moș Crăciun, a băgat mîna în sacul cu cadouri otrăvite și a scos un USL cusut la loc, doar un pic „șicanat“, legat cu fundiță și gata de atîrnat în bradul de la Cotroceni.
Descoperirea sfîrșitului de an e stabilitatea imperativă a USL. Pe termen mediu, nimănui nu-i folosește să se rupă. Pentru Ponta înseamnă erodare accentuată, asumarea unui rol de candidat și, pe deasupra, confruntarea cu un adversar de talia lui Antonescu, pe care, pînă una-alta, îl are de partea lui.
Pentru Antonescu, ruperea USL e și mai dăunătoare. Lăsînd la o parte pierderea sprijinului USL la urne, vorbim aici de pierderea aproape totală a expunerii mediatice. Voiculescu ar trece, prin perspectiva dosarelor sale și a educației de securist, de partea celui mai puternic, adică de partea lui Ponta. Iar fără Antena 3, Antonescu ar juca într-un film mut. Speranțele legate de instalarea unui liberal la TVR sînt, în materie de rating, biete pîlpîiri de lumînare.
Nici Băsescu nu arde de nerăbdare să se rupă USL, ci dimpotrivă. În acest moment, primul uneltitor al țării nu are un proiect închegat cu care să sugă vlaga destrămării USL. Dacă USL s-ar desface înainte ca Băsescu să apuce să mute Mișcarea Populară de pe un scuter într-un maxitaxi, dezamăgiții alianței s-ar risipi spre nicăieri. Să ne gîndim că, după europarlamentare, Băsescu ar putea uni dreapta ambulatorie cu PDL și s-ar putea instala în umbra unui vehicul de dimensiunea PNL. Nu i-ar prinde bine ca USL să se rupă abia după aia? Ba da, fiindcă ar avea în ce să colecteze refugiații.
Așadar, USL nu se rupe dintr-o nevoie generală de optimizare politică. E ca Războiul Rece, care nu izbucnește niciodată: dacă izbucnește, toți își pierd ritmul de dezvoltare. Pînă în varătoamnă, USL e mai lipit ca emisferele de Magdeburg, iar cei doi copreședinți care trag de el n-au nici mușchi și nici nu cunosc destulă fizică.
Foarte corect! Acum ar fi vremea PSDului sa mearga singur, dar cum pe plan local politicienii n-au alta sursa de venit decat cea pe care trebuie s-o-mparta cu altii, realitatea dicteaza ca n-ar fi decat o victorie la centru. Care a fost ratiunea scoaterii PSDului din guvernul Boc? Ideologiile inflexibile nu baga mancare-n traista. Nici traseisti de genul Udrea nu putem promova pentru ca astia nu fac decat sa introduca haos si ajungem la razboi civil.