Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Biserica își deschide buzunarele pentru legea salarizării unitare

Zoom Biserica își deschide buzunarele pentru legea salarizării unitare

Deși România este un stat laic, preoții, indiferent de culte, sunt asimilați angajaților bugetari și primesc salarii de la statul român. Acest lucru nu are legătură cu secularizarea averilor mănăstirești, așa cum încearcă să acrediteze BOR ideea. Este doar o slăbiciune a statului român, ai cărui politicieni nu au găsit puterea necesară de a se rupe de biserici ca aducătoare de voturi. Câtă vreme încrederea alegătorilor în Biserică a fost una ridicată, politicienii nu au îndrăznit să se atingă de privilegiile prelaților. Nici măcar comuniștii, din varii calcule, nu au întrerupt plata salariilor preoțimii din bani publici. Dar și ei s-au folosit de Biserică din plin, având în unii patriarhi și mitopoliți adevărați propagandiști ai partidului, iar în unii preoți nesecate izvoare de informații obținute la spovedanie și apoi redate ofițerilor Securității.

Relația stat-Biserică a fost avantajoasă și va mai fi atâta vreme cât publicul va mai pune preț pe vorbele preoților, deci atâta vreme cât aceștia vor mai funcționa ca agenți de influență. În momentul în care, însă, încrederea populației în Biserică va ajunge sub 50%, politicienii vor începe să se gândească serios la faptul că, într-un stat laic, Biserica trebuie să se finanțeze singură, nu de la buget. Așadar, subiectul nefinanțării Bisericii de către stat va putea fi abordat cu succes peste -9, -10 procente. Până atunci, să vedem cam cât ne vor costa preoții și în următorii ani.

Conform legii cultelor

și noii legi a salarizării unitare, statul acordă cultelor sprijin financiar pentru plata salariilor preoților și ale personalului neclerical. Regula este că statul plătește 65% din salariile personalului clerical, dar poate plăti până la 80% din salarii acolo unde este vorba despre parohii sărace, cu venituri mici. Cum limita parohiilor pentru care statul plătește 80% din salariile clericilor este de 30%, această limită nu este depășită, dar nici nu se întâmplă ca bisericile să declare mai puține parohii greu încercate financiar. Aceasta este regula pentru marea masă a prelaților. Dar pe lângă cei 15.250 de prelați cărora statul le acoperă între 65% și 80% din salarii, mai există personalul de conducere al cultelor, cărora statul le acoperă salariile în proporție de 100%. Iar aceștia au cele mai mari salarii din tot clerul. Elita salarială a clerului românesc, indiferent de cult, este alcătuită din 93 de persoane care se bucură de cele mai mari salarii din sistemul bugetar, plătite integral de către stat.

Cel mai mare salariu

al unui cleric este și va fi cel al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Conform noii legi a salarizării unitare, salariul patriarhului va fi egal cu cel al președintelui Senatului și cu cel al președintelui Camerei Deputaților și va fi de 11,50 de ori mai mare decât salariul minim brut aflat în plată. Astfel, după intrarea în vigoare a legii salarizării unitare, PF Daniel va primi un salariu de 16.675 de lei brut.

Mitropoliții și arhiepiscopii majori ai Bisericii Ortodoxe și ai Bisericii Romano-Catolice, în număr de 11, vor primi de 10,50 de ori valoarea salariului mediu, adică 15.225 de lei brut.

Cei 16 arhiepiscopi și șefi de cult vor primi salarii de ministru, adică tot de 10,50 de ori valoarea salariului mediu – 15.225 de lei brut lunar. Teodosie Snagoveanul, de exemplu, va primi acest salariu, suportat lună de lună de către stat.

39 de episcopi și episcopi vicari patriarhali vor primi de 9,40 de ori valoarea salariului minim brut, deci 13.630 de lei lunar.

Episcopii coajutori, episcopii vicari, episcopii auxiliari și arhiereii vicari vor primi salarii egale cu cele ale senatorilor și deputaților, respectiv de 9 ori salariul minim, adică 13.050 de lei. Nu-s decât 26 de oameni.

Cei din eșalonul doi al conducerii

cultelor vor primi și ei salarii consistente.

46 de vicepreședinți de uniune, vicari administrativi, vicari generali, consilieri patriahali și prim-rabinul vor primi minimum 5.517 lei lunar.

41 de secretari patriarhali, inspectori generali, vicari administrativi eparhiali și vicari episcopali vor avea salarii de minimum 5.101 lei.

729 de inspectori eparhiali, secretari la cancelaria patriarhală, consilieri eparhiali, exarhi și protopopi vor avea un salariu lunar de 4.600 de lei.

În fine, 466 de stareți, maici superioare și egumeni vor avea un salariu minim de 4.372 de lei lunar.

Grosul armatei clericale este alcătuit din 15.250 de preoți, diaconi etc. (în funcție de numele dat de fiecare cult oficianților de cult). Aceștia sunt împărțiți în două categorii: cu studii superioare și cu studii medii.

10.969 de clerici au studii superioare și primesc salarii asimilate profesorilor cu studii superioare:

– 3.018 primesc salariul unui profesor cu studii superioare și gradul didactic I, respectiv minimum 4.235 de lei (statul acoperind între 65% și 80%);

– 3.250 vor primi salariul unui profesor cu studii superioare și grad didactic II, respectiv minimum 4.098 de lei (statul acoperind între 65% și 80%);

– 2.440 vor primi salariul unui profesor cu studii superiore și definitivat, respectiv minimum 4.052 de lei (statul acoperind între 65% și 80%);

– 2.261 vor primi salariul unui profesor cu studii superioare debutant, adică 4.007 lei (statul acoperind între 65% și 80%).

4.281 de clerici cu studii medii vor fi asimilați învățătorilor, educatorilor și maiștrilor instructori cu studii medii, statul plătindu-le între 65% și 80% din salarii:

– 663 vor avea salariul de minimum 4.098 de lei;

– 784 vor primi un salariu de minimum 4.052 de lei;

– 1.690 vor primi un salariu de minimum 4.007 lei;

– 1.144 vor primi un salariu de 3.916 lei.

Legea salarizării unitare

stabilește foarte clar și banii pe care îi va plăti statul, prin intermediul unităților administrative teritoriale, pentru plata personalului neclerical al bisericilor din România.

Astfel, 19.899 de persoane care lucrează în biserici ca personal neclerical vor primi din partea statului un ajutor financiar pentru salarizare corelat cu salariul minim brut pe economie.

La aceștia mai adăugăm și cei între 6.000 și 7.000 de profesori de religie, plătiți integral de către stat, cu salarii de minimum 4.007 lei.

Conform noii legi a salarizării

statul român va plăti, lunar, 103.255.982 de lei pentru salariile preoților (luând în calcul plafoanele de 65% și 80%), ale personalului neclerical și ale profesorilor de religie. Anual, aceasta înseamnă 1.239.071.784 de lei, adică 275.349.285 de euro. Amin.

 

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    Daca pana acum era fericit acum sigur e PreaFericit.Clopotele stralucesc,ploua cu bani

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Poziții deschise la Construcții Erbașu


Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Ai grijă

    15 octombrie 2024

    Ai grijă să nu faci și tu explozie (din înger n-a rămas nici măcar o schijă) calcă pe vîrful plopilor cu grijă să nu verși sufertașul cu ambrozie Sînt zei […]

  • Crimă și făptași

    14 octombrie 2024

      Mintea criminală din scandalul CCR-Șoșoacă nu trebuie căutată la judecători. Ei au fost doar mîna. O mînă sinecuristă, odihnindu-se pe burdihanul ghiftuit cu salarii mari și pensii nemeritate, după […]

  • Doamne-ferește

    8 octombrie 2024

    Istoria parcă ne duce-n burtă și parcă a uitat să ne mai nască, preafericiții cu privirea scurtă sorb borșul dogmei ce le plouă-n bască, făcînd spre lucruri zilnic reverențe căci […]

  • Lebăda grasă

    8 octombrie 2024

    Aproape fiecare secundă în care Șoșoacă vorbește costă. România plătește un tarif ridicat pentru pagubele de imagine. Cînd Șoșoacă deschide gura, țîșnesc din ea, ca o încăierare de cîini, toți […]

  • Șoșocari din toată țara, scutiți-mă!

    6 octombrie 2024

    CCR a decis că Șoșoacă n-are voie să candideze pentru funcția de Președinte. Între timp, înțeleg, și-a depus din nou candidatura la BEC și ar urma să avem o nouă […]

Iubitori de arta