Nici nu apucase USR să cînte de trei ori despre proiectul „Poliția va sancționa vitejii din trafic pe baza filmărilor făcute de șoferi“, că vajnici oameni ai muncii își manifestau susținerea: „Da, să plătească și ăla cu bemveu care virează aiurea!“, „Numai cine se simte cu musca pe căciulă poate fi contra legii!“, „Lasă să-i amendeze, că merită!“. Reacții de oameni frustrați. Și care au tot dreptul să fie frustrați într-o țară campioană la moartea pe șosele, titlu pe care nu-l va pierde prea curînd, pentru că este singura chestie pe care Poliția Română pare capabilă să o păzească.
Prin urmare, da, strict teoretic, ideea ar fi bună. Practica, însă, pune o întrebare simplă: Avem niște filmări incriminatoare, cine aplică legea cu toate rigorile ei? Poliția Română, desigur. A două cea mai coruptă poliție din UE? Da. E cumva vreo șansă ca Poliția aia vicecampioană europeană la corupție să folosească filmările pe persoană fizică pentru o șpăguță, eventual în Bitcoin sau Revolut, să nu mai zică lumea că milițienii sînt ignoranți și înapoiați? Absurd, cine s-ar putea gîndi la așa ceva? Acum, ce urmează, să presupunem că autorii filmărilor buclucașe vor ajunge, cu nume și adresa completă, în pumnii celor reclamați, doar pentru că filmările nu se trimit anonime, ci însoțite de o declarație pe proprie răspundere a șoferului-Spielberg? Doar pentru că e de notorietate – în mod calomnios, desigur – că polițiștii vînd fără jenă datele martorilor către interlopii interesați, asta nu înseamnă că e vreun risc în acest caz. Spre deosebire de restul legilor, care au fost propuse de partide corupte, asta e propusă de USR, deci se schimbă complet paradigma comunicării.
Să luăm, deci, cazul ideal cu polițiști sferici în vid. Ar putea ideea USR să ducă la mai multă siguranță pe șosele? Da, evident că va duce la mai multă securitate. Ignorați diferența semantică. Nu e ca și cum ultimii 30 de ani colcăie de legi care promiteau marea cu sarea pentru a deveni un voucher de vacanță în extrasezon, pentru o altă categorie socială. De pildă: Biroul de Credit promitea să se pună pe calul alb între băncile fără apărare și ticăloșii care amenințau să le devalizeze. Să nu mai fie nevoiți românii să plătească taxe de solidaritate pentru Bancorex. Și, în realitate, baza de date s-a dovedit un instrument excelent de abuz. Poveștile despre cetățeni blocați în purgatoriul financiar pentru sume ridicole sau pentru că un funcționar de bancă a fost dobitoc i-au inspirat lui Kafka cele mai bune povestiri. Iar fără eforturile unor români de-a corecta o situație absurdă și revoltătoare, mai scria Dante din părți „Lăsați orice speranță, voi care intrați aici“ deasupra porții infernului.
Imunitatea parlamentară, inamovibilitatea judecătorilor, ordonanța de urgență care vrea să hrănească spitalele private din bugetul CNAS – și exemplele pot continua. Sunau frumos, a democrație, a principii, a libertate de gîndire și acțiune. Și s-au dovedit, una după alta, niște româneli puțind a ciorănie.
„Dar cum ar putea fi modificată această lege încît să-i deservească și mai rău pe cetățeni?“ Varianta miloasă ar fi să-i scoată colții, să-i adauge portițe peste portițe și excepții peste excepții, pentru ca, în final, singurii buni de plată să fie fraierii clasei muncitoare. Fix ăia care o susțin mai abitir. Ironic, așa cum e întotdeauna.
De fapt, nici nu mai contează soarta proiectului. Important e că legea a fost propusă, USR a făcut frumos la populism. Ar trebui și poporul să se simtă și să-i spună, după moda americanului, „Thank you for your service“, „Mulțumim pentru Servicii!“. Și, într-adevăr, ca exercițiu de imagine, arată măcar că USR a aflat pe ce lume trăiește. Să nu uităm că băieții au pornit de la legea zgomotului și legea motorului oprit în staționare. Ușor-ușor, se prind și ei de o chestie pe care o știe toată lumea: adevărata cheie în combaterea măcelului pe șosele e prevenția. Scos tablagii din birouri, să facă treabă, nu burtă. Luat în vizor zonele populare pentru murit, analizat cauze, exterminat cauze. Restul e doar constatare că da, șoferul fusese reclamat că mergea beat cu o curvă moartă pe parbriz, dar avea permisul suspendat, deci Poliția își făcuse datoria.
daaaa, aveti dreptate! intr-adevar: mai bine ar fi sa nu se poata utiliza imaginile trimise de catre cetateni, fiindca cetatenii reclama neregulile din invidie..
si mai bine sa fie valabile doar reclamatiile facute de agentul constatator, cu „simturile proprii sau cu mijloace specifice”.
Fix asa cum a raspuns ‘organul’ la reclamatia facuta de un cetatean ca dl presedinte Iohannis n-a purtat masca atunci cand era obligatoriu pentru toata lumea: pai daca reclamantul n-a sunat la 112 si politia nu a constatat cu proprille simturi ?!?