La finalul anului 2017, câțiva respectabili domni din industria IT au organizat o întâlnire cu presa, pentru a comunica ziariștilor cum vor fi afectați angajații din domeniu de modificările aduse de către Guvernul Tudose Codului Fiscal. A reieșit, printre altele, că 35.000 de angajați vor fi afectați de mutarea dărilor de la angajator la angajat, pierderea totală a acestora fiind de 3.000.000 de euro lunar, adică 36.000.000 de euro anual. Nu s-a explicat și de unde provine această pierdere, cum s-a făcut calculul și de ce, dar a sunat amenințător, înfricoșător, iar unii dintre ziariști au tras concluzia că IT-iștii se pregătesc să plece din țară, pentru că 35.000 dintre ei vor pierde în jur de 394 de lei lunar din salariu.
Salariul mediu net din industria IT
ajunsese la finalul anului 2017 la 6.054 de lei. Salariul mediu net.
La acest net, salariul total (brut, conținând și contribuțiile angajatului și cele ale angajatorului) al unui angajat în orice altă industrie din România era, în 2017, de 10.595 de lei. După modificarea Codului Fiscal ce intră în vigoare de la 1 ianuarie, salariul total al unui angajat din orice altă industrie cu excepția IT-ului ar fi de 10.349 de lei. Dacă patronul dorește să-și păstreze angajatul, are opțiunea de a o face, plătind un brut cu 246 de lei mai mic. Mai mult, pentru orice angajat al oricărei alte industrii decât IT-ul, care are un salariu net de 6.054 de lei în 2018, statul român colectează cu 13 lei mai puțin taxe și impozite decât colecta la același net în 2017. Pentru orice angajat din orice altă industrie decât IT-ul, repet.
Pentru că IT-ul are un statut special,
programatorii fiind scutiți de plata impozitului pe venit. La nivelul anului 2017, impozitul pe venit a fost de 16%, iar la nivelul anului 2018 impozitul pe venit va fi de 10%. Programatorii n-au plătit acest impozit și așa se face că salariul lor total (brut, cu toate taxele plătite de angajat și de angajator) a fost, în 2017, pentru un net de 6.054 de lei, de 8.900 de lei. După modificările Codului Fiscal, salariul total al unui IT-ist cu un salariu net de 6.054 de lei ar fi de 9.523 de lei, fără a se plăti impozitul pe venit. În varianta inițială a modificării, unde IT-iștii nu mai erau scutiți de plata impozitului pe venit, dintr-o scăpare, salariul total al unui IT-ist cu salariu mediu pe industrie ar fi fost ca al oricărui român, de 10.349 de lei.
La scutirea de impozitul pe venit vom reveni,
dar până atunci să explicăm de ce sunt nemulțumiți angajatorii din IT de modificările Codului Fiscal. Pentru că la ei, chiar dacă nu le acoperă angajaților și impozitul pe venit, brutul crește pentru a rămâne la același net ca anul trecut. Calculul a fost făcut tot pe netul mediu al industriei în luna decembrie 2017. Astfel, dacă în 2017 salariul total al unui IT-ist cu salariul mediu de 6.054 de lei era de 8.900 de lei, salariul total al unui IT-ist cu salariul net de 6.054 de lei ar fi, în 2018, de 9.523 de lei. Dacă în orice altă industrie trecerea taxelor de la angajator la angajat duce la o scădere a brutului cu 246 de lei la un net de 6.054 de lei, în industria IT, trecerea taxelor de la angajator la angajat duce la creșterea brutului cu 623 de lei. Pentru un angajator din industria IT, așadar, este mult mai greu să dorească să-și păstreze angajatul știind că trebuie să crească fondul de salarii cu peste 10% doar pentru a nu-i scădea salariul net.
Este greu de spus câți angajați
scutiți de impozitul pe venit pentru că lucrează în IT sunt în România. Pentru că în industria IT lucrează aproximativ 100.000 de oameni, dar nu toți sunt programatori, deci nu toți sunt scutiți de impozitul pe venit. Ministerul de Finanțe nu este capabil să pună la dispoziție un număr exact, în ciuda grămezilor de bani investiți în software și hardware (adică în IT, culmea). Finanțele au un număr total de cetățeni scutiți de impozitul pe venit, număr care-i conține atât pe IT-iști, cât și pe cei cu diverse grade de handicap, fără a se spune clar care sunt care. Oricum, persoanele cu handicap scutite de plata impozitului pe venit sunt mult mai numeroase decât IT-iștii, dar la fel de drept este și că veniturile lor sunt mult mai mici decât salariul mediu din IT.
Informațiile furnizate
de către cei din industria IT variază și ele, în funcție de interesele care trebuie promovate la un anumit moment. Astfel, în unele momente sunt 100.000 de angajați în IT și e nevoie de încă 200.000, în alte momente sunt 75.000. Unii îi numără aici și pe cei care lucrează în call-center-e, poate de aici și diferența. Cert este că nu toți angajații din IT sunt scutiți de plata impozitului pe venit, ci doar programatorii, adică cei care produc software. Nici numărul acestora nu este cunoscut cu exactitate de către marele public. Totuși, moderând numerele și estimările, cam cum fac sociologii și statisticienii, să presupunem, de dragul argumentației, că în România n-ar lucra decât 45.000 de programatori, nu 100.000, nu 75.000. Ei bine, având acest număr estimativ la dispoziție, să vedem câți bani a pierdut statul român doar în 2017, scutindu-i de impozitul pe venit pe aceștia.
La un salariu mediu net de 6.054 de lei, impozitul necolectat de stat în 2017 a fost de 1.153 de lei lunar. Asta ar însemna că, la finalul anului 2017, statul român i-a asistat social pe cei 45.000 de programatori cu suma totală de 622.620.000 de lei. Asta e doar suma rezultată din scutirea de impozit pe venit. Căci, altfel, suma totală încasată de stat dacă IT-iștii ar fi plătit impozite la fel ca oricare cetățean este de 915.300.000 de lei.
Ca să vă faceți o idee, cei 245.000 de asistați social care primesc venitul minim garantat, acei asistați social blamați de toată hipsterimea, antreprenorimea, cioloșimea și userimea nației, costă statul român doar 768.900.000 de lei pe an. Recitiți cifrele: asistații social costă statul român 768.900.000 de lei, asta însemnând că 245.000 de oameni primesc în medie 141,50 lei pe lună, de cele mai multe ori neavând alt venit, în timp ce 45.000 de oameni cu salariul mediu de 6.054 de lei primeau de la statul român 1.153 de lei lunar, cadou, totul ducând la o gaură (cu tot cu banii datorați de angajator) de 915.300.000 de lei.
Așadar, cam știm cine a câștigat războiul mocangelii de la stat, anul trecut: asistații social au înscris 768.900.000 de lei, în timp ce ITstații social au marcat 915.300.000 de lei. Avantaj ITstați: 146.400.000 de lei!
5.424 de vizualizări
Asta e material de premiul Nobel pentru Economie. Am facut medie, am adunat, am inmultit si am demonstrat negru pe alb cum pagubesc mai mult IT-istii o tara decat asistatii social. De fapt, am demonstrat ca IT-istii sunt mai asistati decat asistatii. Probabil comentariul meu nu va fi postat dar va spun cu parere de rau ca in ultima vreme articolele sunt cam „subtirele la mijloc”.
Așadar, dacă ați înțeles că IT-știi sunt mai asistați decât asistații social, în condițiile în care venitul lor e de 6.000 de lei, în medie, în mână, în timp ce ăla al asistaților e de zero lei, în mână, atunci articolul și-a făcut treaba. Doar pentru că l-ați înțeles dumneavoastră, nu înseamnă că e subțire, ci că respectă una dintre condițiile esențiale ale unui text scris pentru public larg: să-l înțeleagă oricine.
Oricat ar parea de ciudat, faptul ca IT-istii cu 6000 salariu mediu net sunt scutiti de impozit ajuta la strangerea mai multor bani din care, printre altele, se platesc si asistatii sociali (exemplul pe care l-a dat un domnul in primul comentariu). In ceea ce priveste asistatii imi pare rau sa va spun dar unghiul din care priviti problema e gresit: nu conteaza ca primesc X lei de la buget fara sa faca nimic pentru ei. Nu conteaza asta cel mai mult. Ceea ce conteaza de fapt este ca o gramada de oamenii apti de munca nu produc ei insisi nimic, ca in timp devin fara speranta alienati, incapababili, inutili societatii, ca au copii care nu au nimic bun sa invete de la ei si astia vor perpetua nenorocierea asta. Asta e marea tragedie.
Dacă te trezești că nu-ți mai merge blogul/siteul/mailul șamd… să știi că ai vorbit împotriva partidului. Eu cam așa am pățit. Nu e vina lucrătorului IT că are scutire. Dar nici nu acceptă ideea că e asistat social, ca și nefericiții cu handicap grav. Pe vremuri erau minerii de bază. Acum îs alții cu școală și ifose de artiști. Unul nu am auzit zicând că se pișă pe ea de scutire, că n-are nevoie de pomană. Apropos, IT nici nu pot redirecționa 2 la sută din impozit către ONG, ca noi, plebeii.
asta am inteles eu.
1.Un om produce 100um. Statul decide sa nu ii ia impozit 16um. Dar statul ii ia contributia la sanatate, somaj si restul. Cu aia 16um acea persoana ii consuma. Cumpara ceva la care plateste TVA. Plus da de intretine alte servicii la care alte persoane isi iau salariu.
2. Un alt om nu produce nimic. Statul roman ii da un ajutor de 1.4 um pe luna. Plus plata pentru asistenta medicala, scoala copii si restul. Din 1.4 nu prea investeste/cumpara nimic. Statul nu prea incaseaza TVA, etc.
Concluzia este ca prima persoana este asistata social iar a doua nu. Chiar daca prin cheltuirea celor 16um a platit asistenta sociala persoanei 2. Chiar daca faptul ca contribuia la sanatate mai mult decat altii nu primeste servicii mai bune. Mda…
Nu mai dezinformati!
Nu toti cei care lucreaza in IT beneficiaza de scutirea de impozit pe venit. Mai sunt si alte conditii de indeplinit pentru ca ei sa beneficieze de aceasta scutire (firma la care lucreaza sa aiba CAEN de producator de soft e una dintre ele, de exemplu).
Multe persoane care lucreaza in IT, la fel, lucreaza in regim de consultana (PFA, microintreprinderi). Acolo se platesc altfel taxele si impozitele.
La un salariu mare, nu impozitul pe venit e cel mai important, mai sunt si alte impozite obligatorii platite de salariat-CAS, CASS care nu au niste valori tocmai neglijabile, indiferent cine le plateste.
Iar atitudinea “da-i dreacu sa plateasca ca are de unde” e demna de piata Obor… sau de vreun sat uitat din Teleorman (da, sunt de acolo) unde toata lumea sta si asteapta “sa li se dea,da-i dreacu ca are de unde”
Prezumtiile legate de IT-isti sunt fortate. E incorect sa spui ca IT-istul primeste de la stat 1500 de lei la salariu net de 6050. Angajatorul IT-istului e scutit de 1500 lei cheltuiala salariala, pentru ca daca e introdus impozitul, salariul IT-istului tot 6050 va fi (ca nu va fi prost sa lucreze brusc pe mai putini bani mai mult de vreo 3 luni pana gaseste ceva in alta tara), doar ca angajatorul va trebui sa cam concedieze din IT-isti ca sa ramana cu aceeasi cheltuiala salariala bugetata. Faci niste presupuneri fortate fix pentru cititorul fara capacitate de intelegere a problemei. Statul renunta la niste impozit de colectat pentru a atrage locuri de munca cu inalta calificare, care platesc la greu CAS, CASS la sume mult mai mari decat media pe economie. Basca TVA, de asta nu zici nimic, 19% din aia 6050 se intorc tot la stat. De astea nu vorbesti domnule Patrick, ca nu sunt argumente in favoarea ideii ca IT-istii sunt niste nemernici asistati. Nu esti capabil sa vezi niste aspecte simple:
1) IT-istii platesc contributii la pensii pentru asistatii de pensionari, contributii de doua ori mai mari decat media pe economie,
2) platesc CASS pentru servicii medicale de stat de care nu au nevoie, ca sunt tineri si sanatosi, iar daca au vreo problema platesc in clinici private,
Modificarile codului fiscal sunt pur si simplu incompetenta si rea vointa. Nu poti face astfel de modificari cu impact banesc brusc, la mijlocul jocului. Cand vrei sa iei bani, o faci cu calendar, de la anul aplici reguli noi, nu de maine, sa poata compania sa-si calculeze treburile. De unde crezi ca scoate din palarie un angajator strain 6.5-7% cheltuiala suplimentara cu salariile in IT, cand 2018 e deja bugetat? Nu are de unde, pentru ca nu poate sa faca acelasi lucru cu actionarii, sa le dea mai departe muia data de un guvern de cacanari. Nu le poate spune ca asta e, profiturile vor fi afectate din cauza filialei din ROmania. Asa functioneaza capitalismul, nu cu ordonante de guvern date de niste idioti ce declara ca nu-si iau salariul pe card, ca nu au incredere in banci. Companiile de IT au o mobilitate destul de mare, nu au mai mult decat niste contracte de inchiriere spatiu in niste cladiri, pot destul de repede sa stearga putina, niste camioane si tot mobilierul si echipamentele se duc rapid in alta parte, lasand in aer niste mii de joburi. Nu vor muri de foame oamenii aia, doar ca statul mai ia pula IT-istului la supt, gaura e mai mare decat sumele alea calculate in articol.
*autistic screeching*
Treaba e destul de simplă: ITul are un statut special deoarece pozițiile respective sunt foarte căutate la nivel global; de unde și salariile mari, după regulile de bază ale capitalismului. Pentru stat treaba e simplă, are de ales între:
1. A desfința deducerea de impozit
Mulți pleacă din țară și multe firme nu deschid posturi în țară datorită unei competitivități reduse. Chestia asta nu se prea poate aplica și în multe alte domenii; are avea poate sens și la medici (deoarece în România e exod) și mai e aplicată la cercetători. Motivul e că ITștii sunt la foarte mare căutare la nivel global; pot emigra foarte lejer aproape oriunde. Nu la fel de lejer găsești de muncă în altă țară dacă lucrezi în administrația publică, poliție sau ești economist, jurist, umanist sau altele.
2. A menține deducerea de impozit
Rămân mulți în țară și multe firme investesc în țară datorită competitivității. Oricum plătesc prin restul contribuțiilor ITștii plătesc mai mult la stat decât majoritatea celorlați cu impozit cu tot fără să benificieze în vreun de banii cotizați. De exemplu în medie un ITst plătește pentru asigurarea de sănătate câți alți 5-6 oameni cu salariu minim; asta în condițiile în care are oricum asigurare privată și deci nici nu beneficiază de asigurarea de la stat, în majoritatea cazurilor.
Treaba asta cu deducerea impozitului pentru cei din IT a fost o măsură foarte bună luată de mult timp; nu s-a atins nimeni de ea până acum. A mai vrut guvernul Boc în timpul crizei (din motive evidente) dar a ajuns la concluzia că mai bine nu; chiar dacă era criză profundă și au tăiat salariile bugetarilor cu 25%. Să se atingă acum, în boom economic e prostie imensă. În alte țări din Europa de Est, au luat măsura asta ceva mai târziu decât noi; și consecințele se văd de departe; raportul de ITști pe cap de locuitor e mult mai mare în România.