Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Câteva observații despre alegeri

Zoom Câteva observații despre alegeri

1) S-a prăbușit mitul care spunea că dreapta are nevoie de o prezență mare ca să câștige. Anul ăsta, când USR și PNL au defilat, lăsând în multe localități PSD abia pe locul 3, prezența a fost de 46%. În 2016,  PSD a luat cam tot ce conta în sudul țării și în Moldova la o prezența de 48,44%. Nu mai e nevoie să iasă oamenii masiv la vot, trebuie doar să iasă. Între timp, PSD a pierdut lideri, idei, orientare în spațiu și mai mulți votanți decât și-ar fi permis.

Nimic n-a fost mai înduioșător, la runda asta de alegeri, decât calupul de scenete răsuflate cu Țociu și Palade, acești absolvenți a școlii ajutătoare de actorie. O campanie în care niște minți creative sărace încercau să câștige voturi de la niște idioți și mai mari. Doar că idioții nu mai erau acolo. Unii au murit, alții au plecat din țară și alții s-au mai luminat puțin. Nu poți să stai la nesfârșit în cușca strâmtă de la ferma de alegători a lui Dragnea. Se pare că au rămas la fermă doar fermierii, care au păstrat ceva din gingășia mentală a proștilor pe care i-au crescut pentru voturi.

2) USR și-a consolidat poziția de partid mare, doar că nimeni nu știe exact ce e. Cazul e cumva asemănător cu al PSD-ului, care se declară partid de stânga, deși are niște evidente apucături conservatoare, la limita fascismului. Pe de altă parte, USR e un respectabil partid de centru-dreapta căruia adversarii politici îi pun constant eticheta de marxist. Iar paradoxul abia acum urmează: cei care spun despre USR că e marxist nu sunt liberalii, ci propagandiștii din anturajul PSD. Practic, niște pretinși oameni de stânga folosesc marxismul ca pe o insultă, chestie care te face să te întrebi ce-nțeleg ei, de fapt, din politică și câtă rea-credință poate să încapă într-o minte atât de mică.

Evident, USR-ul e relativ progresist: pune pe masă drepturi pentru minoritățile etnice, promovează toleranța față de categoriile oprimate și încearcă să-i convingă pe români că LGBTQ+ nu e Satana. Dar toate astea n-au nici o legătură cu stânga extremă, ci țin mai degrabă de doctrina globalismului liberal. Altfel, ca doctrină economică, USR e visul umed al intelectualilor de dreapta din anii ’90.

3) După ce patru ani de zile și-a umplut sacul de televiziuni și ziare aservite, Gabriela Firea s-a bucurat în campanie de o liniște pe care nici un alt primar al Bucureștiului n-a mai avut-o din partea presei. Și totuși, a pierdut, ceea ce înseamnă că voturile sunt în altă parte și că nu poți să funcționezi doar pe bază de mercenari.

4) Foarte șifonat a ieșit Traian Băsescu, care s-a umilit participând doar de ciudă la aceste alegeri unde nu avea nici o șansă. Nu cred în varianta că a vrut doar să salte scorul partidului. Ambiția lui era să demonstreze că încă mai e relevant și că nu poți să nu ții cont de el. Și totuși, n-a contat deloc prezența lui. Dreapta a câștigat lejer și fără să-și murdărească listele cu candidați PMP.

5) Fostul președinte a avut grijă să ne mai amintească puțin de vechea lui impostură și de aerul de expert cu care-i plăcea să defileze prin politică.„Sper totuşi că Nicuşor Dan nu îşi va prelua mandatul până nu va retrage toate cele 400 de procese intentate PMB“, a declarat Băsescu, apăsând cuvintele cu acea precizie de om care știe précis despre ce vorbește.

E genul de declarație care-l dezvăluie pe Băse în toată impostura lui pe alocuri credibilă. O chestie la care reacția e: da, mă, uite, are dreptate, l-a pus la punct, cum adică să fii în procese cu Primăria și să ajungi primar? Ce om luminat, ce minte analitică, ce rigoare în gândire! Bun marinarul, nu-l păcălești așa ușor, știe să pună degetul pe rană.

Evident, e ultima problemă pe care a avut-o vreodată un oraș faptul că activistul care s-a judecat cu fosta administrație a ajuns acum primar și i-au rămas niște procese neîncheiate.

Dar l-a mâncat în cur pe Băsescu să zică ceva aparent cu sens, însă la fel de inutil ca prezența lui în viața publică. Declarația asta cu procesele ar trebui să se găsescă într-un dicționar de expresii idiomatice, la articolul despre „vorbește și el ca să n-adoarmă“.

3 comentarii

  1. #1

    diminuarea inteligentzei + lacomia ori dementza a dus la aparitzia unor atarnatori gen dormeo, tump. restul gandacilor din toate „partidele” se rotesc si roiesc.

  2. #2

    3 inventii au dus lumea aici unde este: banii, religia si politica!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint