Mă calcă pe nervi cînd americanii fac adaptări după cărți celebre ale literaturii universale. Întîi, pentru că scenariul e de regulă pentru cretini. (Și promit să-mi pierd orice urmă de respect pentru individul care găsește ceva decent în, să zicem, ultimul Sherlock Holmes de la Hollywood. Da, știu, pentru că Airon Men și pentru că kung-fu, două chestii esențiale din scrierile lui Conan Doyle. Mergeți și urmăriți Țața Florica.) Și, al doilea, pentru că personajele pierd cam orice legătură cu filonul original. Și nu, nu se acceptă scuze de PR tip "Păi, trebuie să fie ceva original, nu?". Și respiratul pe urechi e ceva original. Mult noroc cu ăla.
Din fericire, englezii au rămas englezi și piticul lor pentru calitate n-a plecat în vacanță. Sherlock-ul ieșit din creierul de sociopat genial al lui Steven Moffat strălucește pe ecran în ciuda cadrului întunecat și se lipește de privitor deși personajul principal are, la prima vedere, empatia unui pește mort. Sau poate că tocmai de aia. În fine, să nu strivim corola de minuni a lumii serialului. E suficient să spunem că aducerea personajelor cu picioarele în prezent impresionează prin naturalețea realizării. Internet, telefonie mobilă și tot arsenalul de noutăți apărute de la ultima poveste a lui Sir Arthur și pînă acum se integrează elegant, parcă de la sine, în scenariu, încît, după cîteva episoade, pînă și cititorii înrăiți ajung să se întrebe: "Nu cumva moșul ăla i-a plagiat pe băieți?". Adaug, dacă tot am ajuns aici, că poveștile au grația să trimită către sursa originală, dar continuă nesimțit într-o direcție proaspătă, sub atenta supraveghere a unui scenariu brici și cu ajutorul unei distribuții excelente. Ce înseamnă "excelent" în cazul de față? Pe scurt, fix diferența dintre "Benedict Cumberbatch îl joacă pe Sherlock" și "Benedict Cumberbatch e Sherlock". Perfect aplicabil și pentru celelalte personaje.
Pe final, țin să-i asigur pe emokizii care predicau eșecul sezonului trei că s-au înșelat. Primele două episoade n-au dezamăgit, ba, mai rău, au săltat și mai sus așteptările pentru producțiile viitoare. Asta așa, să-și mai aducă aminte și hoardele de legume de canapea că ideea de "calitate, nu cantitate" nu e doar vorbărie goală.
Sherlock (2010 -) BBC, sezonul 3. Cu Benedict Cumberbatch, Martin Freeman.