În perioada de început a relației lor, Veronica Micle l-a întrebat la un moment dat pe poet: „Am înțeles, pe 15 ianuarie, dar la ce oră?“.
În ciuda ținutei sale morale, Eminescu a făcut și reclamă la păcănele, prin versurile: „Dintre sute de catarge / Doar șase sunt norocoase“.
Eminescu a spus că mare parte din succesul lui se datorează faptului că nu pierdea timpul uitându-se la seriale sau pe TikTok, așa că e foarte recunoscător că a trăit înainte ca televizorul sau smartphone-ul să fie inventate.
Unul dintre cei mai bun prieteni ai lui a fost Ion Creangă, cu care îi plăcea să stea la povești. Ei povesteau ba despre Harap Alb, ba despre Dănilă Prepeleac, despre fata babei și fata moșneagului și, atunci când chiar n-aveau subiecte, despre porc.
Eminescu a fost, în adolescență, sufleur la teatru. Ce făcea mai exact? Atunci când un actor își uita replica, Eminescu îi șoptea: „Băi, da’ pe bune? N-ai fost în stare să înveți un rol amărât? Uite că nu-ți zic. Să vedem ce faci! Hai, ești măcar în stare să improvizezi?“.
În copilărie, Eminescu era atât de sărac încât era îndrăgostit de natură, întrucât nu-și putea permite altceva.
ireverentios.