Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ce să fie, ce să fie? Un rahat de-economie

Zoom Ce să fie, ce să fie? Un rahat de-economie

Ca să înțelegem toți, mai ales gealul Ciucă, ar trebui să enunțăm pe oltenește: ne spuseră că votară comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare pentru a face o economie la buget. Asta ne spuseră prima dată, până se prinseră și ei că oamenii nu sunt chiar proști și că au înțeles că economia nu prea există. După aia ne spuseră că fac comasare pentru a împiedica ascensiunea extremiștilor.

Așa cum Cațavencii a atenționat, atâta vreme cât „extremiștii“ funcționează legal ca partid, în conformitate cu prevederile Constituției, recunoașterea faptului că se modifică legislația și calendarul electoral pentru a micșora șansele la alegeri ale unui partid sau ale mai multor partide reprezintă o încălcare a principiilor democratice. A face astfel de manevre din postura de partide aflate la putere este un prim și foarte hotărât pas înspre abuzuri ce nu vor mai putea fi oprite. Dacă acceptăm senini că Puterea ia anumite măsuri pentru a bloca accesul în administrația publică sau în Parlamentul European al unor partide pe care le cataloghează drept extremiste fără a și demonstra că sunt astfel, vom accepta și că, în viitor, Puterea va putea folosi aceleași manevre pentru a-și perpetua la nesfârșit privilegiile. Pentru a „bloca“ extremismul există legi. Partidele extremiste pot fi desființate, pur și simplu. Dar pentru asta trebuie să se și demonstreze că ele sunt extremiste și încalcă prevederile Constituției. Dacă nu se întâmplă asta, singurii care atentează la firava democrație românească sunt chiar cei care pretind că ar apăra-o.

Așadar, asta cu comasarea alegerilor pentru a ne scăpa pe noi de extremism este o minciună și un abuz de putere. Cum actuala coaliție de guvernare nu abuzează și nici nu minte, trebuie să deducem că, totuși, e așa cum ne spuseră prima dată: au comasat alegerile pentru a face economie.

Care ar fi economia aia atât de consistentă încât să fi meritat tot tămbălăul? Aparent, deocamdată se economisesc o parte din banii care ar fi trebuit cheltuiți cu organizarea secțiilor de votare și a birourilor electorale. Pe teritoriul României, aceste secții vor fi unice, atât pentru europarlamentare, cât și pentru locale. Rămân secțiile de votare (cam 441) și birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate. Deși e contraintuitiv, românii pot vota pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European oriunde în lume, nu doar pe teritoriul UE. Cât va fi această economie, este greu de spus, atâta vreme cât nu există încă date oficiale legate de alocările bugetare defalcate pentru acest tip de cheltuieli.

Dar putem estima, în acest moment, o economie certă: datorită comasării listelor de candidați ale PNL și PSD, statul român va deconta, după alegeri, cheltuielile electorale pentru o singură listă de candidați, nu pentru două.

Dacă nu și-ar fi comasat listele, PNL și PSD ar fi putut cheltui câte 750 de salarii minime brute pe țară pentru fiecare candidat aflat pe lista fiecărui partid. Așa, având o listă comună, nu se vor deconta cheltuieli decât pentru un rând de candidați.

Veți spune că acest lucru este valabil pentru orice alianță politică, inclusiv pentru Dreapta Unită, care-i reunește pe cei din USR, PMP și Forța Dreptei. Teoretic, da, așa este, dar banii cheltuiți în campania electorală pentru europarlamentare se decontează doar dacă partidul respectiv trece pragul de 3%. Aproape sigur, PMP și Forța Dreptei nu ar fi trecut, în 2024, acest prag, deci nu li s-ar fi decontat nimic.

Așadar, care este marea economie obținută de comasarea listelor?

Păi, legea spune că se pot cheltui, pentru fiecare candidat de pe lista unui partid sau a unei coaliții care are candidați la alegerile europarlamentare, câte 750 de salarii minime brute pe economie, la valoarea acestora de la 1 ianuarie. O listă completă la europarlamentare conține 33 de candidați pentru cele 33 de posturi de eurodeputat, plus maximum 10 supleanți. Așadar, dacă PNL și PSD merg împreună la europarlamentare, economisim între 24.750 și 32.250 de salarii minime brute. Adică între 16.434.263 de euro și 21.414.342 de euro. Uau! Este exact suma pentru care merită să sacrifici democrația românească: 21,4 milioane de euro.

„Dar 21 de milioane contează, cent cu cent se strânge cureaua etc.“, vor spune foarte mulți. Din păcate, vor fi aceiași care acum o săptămână ne spuneau că este absolut normal și indicat să împrumutăm zeci de milioane de euro prin PNRR ca să finanțăm cercetări despre strategiile de sincronizare în critica literară și culturală sud-est europeană sau despre difuzia geografică, morfologia comparativă și analiza computațională a formei tragice europene. Că atâta se poate…

7 comentarii

  1. #1

    H.N.-07.03.: „…liderii europeni ( poate ai PPE ?-n.m.) încearcă să prevină venirea la putere a partidelor extremiste”.
    Cica se-ntampla chiar zilele-aste, in buricu’ Bucurestiului…

  2. #2

    Si eu caut sa inteleg (inclusiv din unele articole de pe-aici) care e extremismul de care se face vinovat HAUR. Ah, ca spun ei niste cretinisme cu Vlazi Tepesi si daci? Nu vad care e problema. Prostia nu e ilegala, si n-ar trebui sa fie nici „patriotardismul”, cel putin cat timp opusul lui, globalismul, e legal.

  3. #3

    Dreapta unita e cam ca trei babe care se tin de mana sa traverseze strada.Niciuna, separat, nu ar fi facut vreo ceapa degerata.Eu ma intreb cum vor digera cetatenii o salata orientala dar occidentala facuta din programul lor de guvernare…

  4. #4

    Alianța hoților PSD/PNL e cel mai benefic lucru in momentul ăsta. Cine ar fi crezut că se poate mult mai rău de atât?

  5. #5

    Abuz de putere, desfiintarea unor partide, a unor posturi de radio si tv in Republica Moldova de catre campioana democratiei, Maia Sandu, fara ca nimeni din lumea democrata sa ia atitudine, de ce sa nu procedeze la fel si puterea din Romania?
    Sa inteleg ca regulile prind democratia sunt facultative pentru unii si obligatorii pentru altii ?

  6. #6

    De acord că democrația înseamnă să lași partidele să-și încerce șansa și că AUR nu e un partid cu adevărat extremist ci cu adevărat securist așa că lasă i dracului. Ăștia au oricum destui oameni în parlament așa că nici un efort nu e prea mare pentru a i mai scoate de acolo.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint