Săptămâna trecută a fost din nou agitație pe tema oglindei-oglinjoare care spune cine-i cel mai cel europarlamentar român. Informațiile au apărut, mai întâi, pe ziare.com și pe hotnews.ro. Acolo, cel mai activ parlamentar român era (aici intră prima dată răpăitul de tobe) Monica Macovei. Replica nu s-a lăsat așteptată. România TV a contraatacat puternic, difuzând de câteva ori într-o singură zi informația că cei mai activi europarlamentari români sunt cei trimiși în PE de către PSD. Mai exact, Adriana Silvia Țicău, Daciana Sârbu, Corina Crețu sau Claudiu Tănăsescu. Destul de clar că la mijloc e ceva ciudat, dacă aceeași sursă inițială de informații permite ca două tabere ideologic contrare să-și scoată în față vedetele.
Informațiile sunt furnizate de către Vote Watch Europe (votewatch.eu), o organizație independentă care monitorizează și analizează activitățile din Parlamentul European și din Consiliul de Miniștri al UE. Echipa care face toate astea este alcătuită, aparent, din doar șase oameni, dintre care doi sunt români: Doru Frantescu și Alexandra Pop. Doru Frantescu este “policy director” și cofondator al organizației, iar Alexandra Pop este asistent pentru cercetare. În spatele informațiilor furnizate de Vote Watch stau, ni se spune pe site, metode statistice sofisticate dezvoltate de către specialiști în științele politice de la London School of Economics și de la Universitatea din New York. Mai multe amănunte găsiți pe site.
Practic, Vote Watch oferă, printre altele, o monitorizare a activității europarlamentarilor, alcătuind șase clasamente: în funcție de numărul de rapoarte întocmite, în funcție de numărul de opinii redactate, în funcție de numărul amendamentelor la rapoarte, numărul interpelărilor, numărul declarațiilor semnate și numărul moțiunilor semnate. Conform datelor furnizate de Vote Watch Europe, Monica Macovei nu este cel mai activ europarlamentar român decât într-un singur clasament, acela al numărului de rapoarte întocmite. În celelalte clasamente, Monica Macovei ocupă onorantele locuri 21, 5, 5, 19 și 2. Pentru a fi drepți cu europarlamentarii noștri, Cristian Preda (fost PDL, actualmente PMP) este primul în două clasamente (numărul de opinii redactate și numărul moțiunilor semnate), Adriana Silvia Țicău de la PSD conduce în clasamentul amendamentelor la rapoarte, Rareș Cristian Niculescu este pe primul loc la interpelări, iar Daciana Octavia Sârbu conduce clasamentul declarațiilor semnate. Așadar, nu putem spune că Monica Macovei este cel mai activ europarlamentar român decât dacă n-avem chef să citim întregul tabel. Sau dacă nu știm s-o facem. Mai mult, dacă facem media locurilor ocupate în toate cele șase clasamente oferite de Vote Watch Europe, Monica Macovei nu se află decât pe locul 6. Departe de tot de poziția de “cel mai activ europarlamentar român”. Poate ceea ce face Monica Macovei este mai important, poate de aia este ridicată în slăvi, deși intervențiile sale în PE în care anunța două milioane de voturi fraudate la referendumul din 2012 nu intră decât la categoria minciuni sfruntate. Mai merită spus că Elena Băsescu, pe care Elena Udrea o decreta cel mai activ europarlamentar român într-o emisiune publicitară de la Realitatea TV, nu ocupă decât locul 13. Iar cei mai slabi europarlamentari români, cei care ocupă ultimele zece locuri, sunt Traian Ungureanu, Iuliu Winkler, Claudiu Ciprian Tănăsescu, László Tökés, Theodor Stolojan, Adrian Severin, Ioan Mircea Pașcu, Eduard Hellvig, Ovidiu Silaghi, Dan Dumitru Zamfirescu și Corneliu Vadim Tudor. Țineți minte numele astea, căci pe 25 mai le veți regăsi pe buletinele de vot.
6 vizualizări