Alba Iulia, cea mai mare cetate de tip Vauban din sudul Europei. Cel mai eficient proiect de renovare a unei astfel de structuri. Peste 100 de milioane de euro atrași din fonduri europene și investiți acolo. Modern, eficient, frumos! Asta am auzit și tot auzim despre înălțatul la imunitatea de europarlamentar Mircea Hava. Și, desigur, Alba Iulia arată bine. Locuitorii din Giurgiu sau Pașcani chiar pot fi invidioși pe acest ardelean pe care PNL îl folosește drept exemplu de administrație eficientă. Vorba unui votant, măcar ăsta a făcut ceva. Și are dreptate. Modelul ardelenesc de administrație, gașca de primari pedeliști din actualul PNL chiar asta au făcut. Au mai și făcut ceva. Ceea ce e bine, pesemne, căci n-au furat chiar tot, cum se întîmplă cu elita primăritului pesedist de prin sud sau Moldova.
Cine naiba mai stă acum să analizeze că la Alba Iulia există o budă publică în care au fost „investiți” peste 250.000 de euro din fonduri europene? Pe cine mai interesează că patronul firmei care a renovat – toate contracte cu dedicație – întreaga cetate a primit apoi, în concesiune pe 49 de ani, zece hectare din ea? Că tot el, Danil Sabău, a primit în concesiune Hotelul Medieval cu 200 de euro pe lună? Că toate spațiile au fost concesionate către copiii directorilor, către prietenii primarului și către amicii și cotizanții la partid? Pe nimeni. Băi, arată frumos, e bine! Că deja se topesc sub ploaie basoreliefurile „restaurate” ori că zidurile reconstruite se sfărîmă, căci s-au făcut cu cărămidă din carton, adusă din Turcia? Nu mai interesează pe nimeni. Căci încă arată bine și e frumos și e exemplu de absorbție de fonduri. Și, vorba aia, măcar a făcut ceva.
Ei, dar ce te faci cînd fondurile europene se termină și n-a mai rămas spațiu de concesionat? Păi, începi un minunat proces de făcut blocuri în cetate. Mda. Blocuri, dom’le, blocuri de locuințe în interiorul unei cetăți Vauban, al unui loc care nici măcar acum 300 de ani nu a fost conceput ca zonă rezidențială, ci ca un centru politic și militar. Însă dacă e pentru prieteni, se poate.
Fix în spatele Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, unde era rector actualul ministru al Culturii, Daniel Breaz, exista un teren. După cumpărarea unor drepturi litigioase, terenul ajunge în proprietatea unui dezvoltator imobiliar local, Adi Vădan. Omul obține, mă rog, doamna Valerica Emilia Vădan, căci ea solicită actele, pe repede înainte, descărcare arheologică și tot ce trebuie, ba obține și o autorizație de construcție de la Primărie. Pe 30 mai 2018, Consiliul Local Alba Iulia aprobă o autorizație de construcție, nr. 394, pentru respectivul imobil. Bașca, unor consilieri locali li se spune că ar fi vorba de un hotel. Însă, după ce votează proiectul, hotelul se transformă în bloc de locuințe și spații comerciale la parter. Ca să fie bine. După care, însă – căci nu-i chiar așa ușor, sau n-ar trebui să fie, să faci un ditamai blocul în centrul centrului unei zone istorice, în mijlocul unei cetăți vechi de 300 de ani și proaspăt renovată pe bani europeni –, ei bine, omul vinde respectivul teren unui alt afacerist local, Voicu Vușcan, un și mai apropiat al Primăriei Alba Iulia. Mai exact, terenul ajunge în proprietatea VV One SRL, care se și apucă de construcție.
VV One este deținută, în proporție de 50%, de Voicu Vușcan. Acesta este administratorul Alba Mall, o altă șmecherie făcută într-o asociere în participațiune, între Primărie, arhitectul de casă al Primăriei, Ioan Străjan, și Dorin Mateiu, fostul proprietar al firmei de cărnuri Elit (anchetat prin cîteva procese) și nașul lui Dorin Mateiu. Acum, Voicu Vușcan este cel care se ocupă de acel business – Alba Mall, construit pe un fost teren de fotbal al Primăriei și concesionat către acești oameni, prieteni ai lui Hava –, dar și de blocul din cetate. În același timp, Voicu Vușcan îl are drept angajat – un fel de mînă dreaptă cu care se rezolvă problemele din Primărie – pe Mihai Coșer. Care Mihai Coșer e, în același timp, și consilier al lui Mircea Hava. Mă rog, în urmă cu ceva vreme a fost trecut pe post de funcționar, însă treaba lui era de consilier al primarului. Practic, între Voicu Vușcan, investitorul imobiliar din cetate, și Mircea Hava, primarul care i-a dat voie să construiască, există un Coșer. Să fie primit.
Evident că la ora asta se construiește. Prețul apartamentelor, vehiculat pe piață, e undeva la 2.000 de euro metrul pătrat. Iar ministrul Culturii, domnul Breaz, care – hă-hă-hă – atunci cînd l-am întrebat de treabă se făcea că nici nu știe despre ce e vorba, deși blocul e fix lîngă Universitatea unde el era rector, doarme pe el. Căci, deși avizele de la minister au fost date înainte să ajungă el ministru, aparent e foarte împăcat și OK cu ideea unui bloc în cetatea Vauban. Căci așa e în Ardeal. Oamenii ăștia, fie că-s de la PNL, PDL, PSD, PMP sau PLM, nu doar că măcar fac ceva, dar aparent fac împreună. Să fie bine, să nu fie rău. Mai revenim cu povestea asta.
Dacă nu facem o revoluție reală, noi populimea prostita în fel și chip, degeaba mai reveniți.