Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cînd cosmosul își bate joc de electronicele noastre

Zoom Cînd cosmosul își bate joc de electronicele noastre

Sînt sigur că ați auzit deja cum telefoanele mobile ne fierb creierii de fiecare dată cînd vorbim la ele. Iar cînd nu vorbim, ne fac rău la… mă rog, la ce mai avem în zona în care le ținem. Iar dacă am pune un ou între două mobile deschise, cică ar fierbe, săracul, de la cîtă radiație emit. Ce contează că s-a făcut experimentul cu un munte de telefoane sub care s-a îngropat degeaba un ou nu știu cît timp și nu s-a întîmplat nimic? Legenda rămîne.

Altceva este, însă, adevărat, dar nu se prea vorbește despre asta. Și anume, există un efect pe care radiațiile cosmice îl au asupra telefoanelor mobile. Serios, oamenii de la sol sînt protejați, de către cîmpul magnetic al Terrei, de efectele radiațiilor cosmice, efecte care-i ating, însă, în măsură binișor mai mare pe astronauți și pe călătorii aerieni. Dar mai toate electronicele pot fi afectate de radiațiile cosmice. Care, atunci cînd intră în coliziune cu cîmpul magnetic al Terrei, generează cascade de particule secundare: electroni, neutroni și alte particule foarte energice. Jdemilioane de astfel de particule trec prin noi în fiecare secundă, dar se pare că nu ne prea influențează. Pe de altă parte, cînd astfel de particule trec prin divaisuri electronice, povestea e foarte diferită. De fapt, sînt momente cînd, la interacțiunea cu circuite integrate, particulele energice sînt capabile inclusiv să dea cîte un bit peste cap. (Știți voi, informațiile sînt înregistrate în memorii în biți “0” sau “1”, iar dacă un “0” devine “1”, cine știe în ce se mai transformă informațiile alea…) Acum, dacă un Eveniment din ăsta Unic de Deranjare (SEU) vi se întîmplă fix la o bucățică de soft legată de Candy Crash, nu e chiar un bai. Dar dacă e ca în 2003, cînd un SEU într-o mașină electronică de vot din Belgia a oferit unui candidat 4.096 de voturi în plus, parcă e mai serioasă treaba. La fel, se bănuiește că, în 2008, un SEU a băgat un avion al Quantas într-o coborîre abruptă, rănind cam o treime din pasageri. Și cu cît circuitele integrate devin tot mai mici, probabilitatea ca astfel de evenimente să apară mai frecvent crește.

Să ecranezi circuitele din telefoane împotriva radiației cosmice nu e defel o soluție: ne-ar trebui scuturi de beton de vreo trei metri grosime. Ceva îmi spune că nu v-ar plăcea să cărați așa ceva după voi. Există o soluție, spun cercetătorii: o triplă redundanță, fiecare circuit să fie dotat cu trei procesoare. De cele mai multe ori, cele trei procesoare spun același lucru. În rarele ocazii în care au păreri diferite, se merge după votul majorității. Și gata, problem solved!

Știu la ce vă gîndiți, că la asta mă gîndesc și eu de cînd am aflat: dar oare nu s-ar putea face un fel de satelit-armă care să tragă cu radiații peste toată țara, la alegeri, și să schimbe votul așa cum ar vrea fie Putin, fie Soros, depinde ce site al conspirației povestește trăsnaia asta? De fapt, ar fi mult prea scump și nici nu ar merita efortul, aparent poți convinge direct oamenii mult mai ușor decît ai păcăli mașinile.

Iar cînd o furtună solară gigantică sau un val de radiație cosmică va da peste Pămînt, nu vă stresați că n-o să vă meargă mobilul. Problemele vor fi cu totul altele și muuult mai serioase.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint