Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cînd Sfinxul ajunge patruped de companie

Zoom Cînd Sfinxul ajunge patruped de companie

Un funcționar de la cenzura egipteană i-a cerut autorului acestui volum* o declarație că nu-i de acord cu opiniile personajului principal din romanul cu care începe cartea. Al-Aswani a scris declarația, dar alt funcționar de la cenzură, mai isteț, a rupt-o și i-a propus să scoată primele două capitole ale textului, dacă vrea să-l vadă publicat.

Cu asta romancierul n-a mai fost de acord. A publicat volumul în regie proprie, în 300 de exemplare, și s-a trezit acuzat că-și disprețuiește țara, ceea ce în Egiptul lui Mubarak nu era o glumă. De la ce i s-au tras toate astea scriitorului? De la părerile personajului său despre urmașii faraonilor. Scos din sărite de cuvintele unui politician care susținea că, dacă n-ar fi fost egiptean, asta și-ar fi dorit să fie, protagonistul spune că virtuțile prin care se disting compatrioții săi de alte neamuri ar fi „lașitatea și ipocrizia, răutatea și viclenia, lenea și pizma”. Și-apoi îi ia la tocat, metodic: că egiptenii se laudă cu o glorie cu care nu mai au nici o legătură și că se mint singuri de atîta timp cu autoelogiile pe care și le adresează, încît au ajuns să creadă aceste minciuni. De pe urma acestor opinii și a admirației sale neascunse față de occidentali, personajul lui al-Aswani, un tip excentric, ce-i drept, se vede izolat de colegii lui de la institut, fiindcă îi ia de sus și nu ține Ramadanul. Mai întîi însă încasează o mamă de bătaie, să-și bage mințile în cap. Cum însă bătaia colegială îl întărîtă și mai tare, ceilalți pun la cale o conspirație împotriva lui. Cel puțin așa i se pare nefericitului însingurat care, după o aventură amoroasă cu o nemțoaică blondă a cărei existență n-o poate dovedi – ce să caute nemțoaica în Egipt?!!! –, e băgat la balamuc. E imposibil să spui dacă necruțătorul egiptean a fost internat de pomană sau chiar s-a smintit din cauza exasperării. În schimb, poți băga mîna în foc pentru talentul și luciditatea de observator ale autorului său, care te face să-l urmezi într-o lume unde Ramses a devenit nume de stradă și Sfinxul s-a metamorfozat într-un patruped de companie dintr-o rasă incertă.

* Alaa al-Aswani, Aș fi vrut să fiu egiptean, traducere și note Nicolae Dobrișan, Ed. Polirom, 2013.

Publicat în Cațavencii, nr. 9(87), 2013

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint