Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cine nu ne face autostrăzi. Astăzi, Alexandru Răzvan Cuc

Zoom Cine nu ne face autostrăzi. Astăzi, Alexandru Răzvan Cuc

Răzvan Cuc, sau Alexandru Răzvan Cuc, este, din 5 ianuarie 2017, ministru al Transporturilor și principalul responsabil al guvernelor Grindeanu, Tudose și Dăncilă cu neconstrucția de autostrăzi. Sau, dacă vreți să reformulăm, Răzvan Cuc este responsabilul guvernului cu promiterea de autostrăzi și cu neîndeplinirea promisiunilor. De când este ministru, domnul Cuc mai degrabă a reziliat decât a realizat. La fiecare problemă ivită în construirea unei autostrăzi, ministrul a reziliat contractul, chit că acesta ajunsese, uneori, la peste 90% din faza de execuție. Iar rezilierea înseamnă noi licitații, noi contestații, procese interminabile și zero kilometri de autostradă predați consumatorului final. Uneori, pentru 10% rămași de executat, plus îndreptarea neglijențelor de pe parcurs, plus despăgubiri și întârzieri, se va ajunge să se plătească mai mult decât pentru cei 90% deja construiți. Că așa se face business-ul.

Dar de unde vine acest mare specialist în drumuri și transporturi? Ce construcție solidă are în spate, ce studii, ce voce și talent?

Păi, dacă e să ne luăm după studii, domnul Cuc nu prea are legătură cu transporturile. Între 2002 și 2008 și-a luat licența și un masterat în integrare economică europeană, la presigioasa Universitate Româno-Americană. Între 2009 și 2012, deci în doar trei ani, a obținut și licența în drept, la Universitatea, de asemeni presigioasă, Hyperion, deși dreptul se face în minimum patru ani. Dar, probabil, fiind înzestrat, domnul Cuc o fi făcut doi ani într-unul. E foarte posibil.

Imediat după ce a terminat Româno-Americana, Răzvan Cuc a devenit direct expert la Ministerul Economiei și Comerțului, între 2006 și 2007. Nu doar expert, ci „Responsabil din partea României privind schimbul de informații a reglementărilor tehnice conform Directivei 98/34“. Cât de capabil trebuie să fi fost de a fost recrutat direct din sala de licență…

Și, pentru că era capabil, când ministerul și-a schimbat numele în Ministerul pentru Întreprinderi Micii și Mijlocii, Comerț și Mediul de Afaceri, în 2007, a rămas expert la Direcția Generală Promovarea Exporturilor, până în 2010, ocupându-se cu „elaborarea și promovarea strategiei naționale de export a României și a brandurilor sectoriale, Comitetul Consultativ de acces pe piețe, organizare de târguri și expoziții internaționale, analiza eficienței participării României la târguri și expoziții internaționale, organizarea comisiilor de selectare a operatorilor economici care doresc să participe la târguri și expoziții internaționale, relații cu presa“. Un tânăr de doar 24 de ani, în 2007, „elabora“ strategia de export a României. Wow!

Apoi au venit timpuri ceva mai grele, așa că, între 2010 și 2012, domnul Alexandru Răzvan Cuc a trecut în mediul privat, unde a fost administrator al unei firme de panificație din Giurgiu. Dar s-a redresat la timp, iar din 2012 a fost, pe rând: consilier județean în CJ Giurgiu (2012-2015), director general-adjunct și apoi director general al Administrației Zonei Libere Giurgiu (ianuarie 2013 – octombrie 2016), consilier al președintelui CJ Giurgiu (iunie-august 2016), administrator public al județului Giurgiu (august-decembrie 2016). În 2016 a devenit deputat de Giurgiu și, mai apoi, din ianuarie 2017, este ministru al Transporturilor.

Totuși, un amănunt extrem de interesant. Între noiembrie 2015 și mai 2016, Alexandru Răzvan Cuc a fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor. În CV-ul public al domnului Cuc scrie că, în aceeași perioadă, era și director general la AZL Giurgiu SA, societate comercială cu acţionar unic Consiliul Local al Municipiului Giurgiu. Așadar, societate comercială. Legea 161/2003 interzicea și încă interzice secretarilor de stat să dețină, printre altele, funcția de director general într-o societate comercială. Ceea ce înseamnă că domnul Cuc a fost, între noiembrie 2015 și mai 2016, nicicum altcumva decât incompatibil, ceea ce, dacă ANI și-ar fi făcut treaba, ar fi atras demiterea sa din toate funcțiile publice și interdicția de a mai ocupa astfel de funcții timp de trei ani de la momentul pronunțării. Domnul Cuc nu răspunde nici la telefon și nici la mesaje pentru a putea clarifica perioada respectivă, deși este posibil ca datele trecute în CV să fie greșite, din moment ce director general al AZL Giurgiu este, din 10 iunie 2016, altcineva. Dar despre averea și activitatea domnului Cuc vom mai discuta.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. #1

    Pana la urma, ce-l recomanda pe bufleiul asta? Doar faptul ca e ” om cu greutate ” ?!

  2. #2

    D-le jurnalist, va rog sa verificati, urmatoarele: la Ministerul Transporturilor, lucreaza doua d-ne, Anca Gheorghiu si Mara Paraipan, pe posturi de consilier superior, care habar nu au ce este aia o autorizatie de construire, si care este termenul legal de valabilitate al unui astfel de act…….fac prelungiri, in interiorul perioadei de valabiliate!!?? cica asa au decis juristii de acolo!!!??? este halucinant ce fac acolo…Va rog sa verificati!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Cristela – viitoarea doamnă a Țării Românești

    21 ianuarie 2025

    Pentru că din blana lupului mort puricii sar să-și caute o altă gazdă, echipa de zgomote din jurul lui Georgescu ar putea sări din mers în căruța cu coviltir aurit […]

  • Curve n-avem, dar vă place organizarea?

    20 ianuarie 2025

    N-avem candidați la președinție, dar organizăm cu rîvnă alegerile. Avem data, noul orar de desfășurare, noile reguli. Avem o tentativă de limitare a libertății de exprimare și un pic de […]

  • Georgescu și Cleopatra

    14 ianuarie 2025

    Cine s-ar fi așteptat ca regina Cleopatra, sfidînd adevărul istoric, să se mărite pînă la urmă cu ăl mai fudul dintre micii scribălăi ai Imperiului? Invitat la un dulce colocviu […]

  • Georgescu vs Trump

    13 ianuarie 2025

    E nevoie de multă prostie ca să scoți masele din sărite, mai ales că, în general, poporul preferă să nu-și înțeleagă interesele și are tendința să zacă învelit în frustrare, […]

  • Poker sentimental

    7 ianuarie 2025

    Hiena nesătulă a ținerii de minte a început să scurme din nou prin amintiri, de am ajuns ca hoții netrebnici, de morminte, să duc în cîrcă sacul defunctelor iubiri. Țigănci […]

Iubitori de arta