Sînt peste cincizeci de oameni care știu, direct sau din surse de primă mînă, despre „celula de criză“ din casa lui Oprea, din decembrie 2009. Nu era tocmai o celulă de criză, era un fel de banchet îngrijorat al instituțiilor de oțel. Noua generație de unelte a Sistemului își dădea examenul de capacitate. Tînărul Coldea, tînăra Kövesi, tînărul Maior și ceilalți tineri îmbătrîniți prematur îi clădeau lui Băsescu un nou mandat, sorbind whiskey de la Oprea și pișîndu-se pe părerea lui Churchill despre democrație. Erau la prima lor fraudă electorală după referendumul din 2007.
Numărătoarea din teren îl făcea pe Geoană președinte, cu toate că statul de drept dăduse în brînci să i-l bage pe Vântu în piscină și pe Turcescu în emisiune. Dar o altă numărătoare îl făcea pe Băsescu președinte, pe Elena Udrea vicepreședinte, pe Cocoș miliardar, pe Oprea ministru, general cu patru stele și îndrumător de doctorate. Coldea și pe Kövesi primeau un pachet de putere premium, cu imunitate de lux și vedere panoramică la cîmpul tactic.
Așa că s-a ales a doua numărătoare și iată-ne aici, rătăciți într-o farsă contrafactuală, într-o istorie falsificată de oamenii unui colaborator al fostei Securități. Înțeleg, oare, idolatrii acestui regim bezmetic, îmbibat în abuz și hoție, care a surpat sistematic – prin ipocrizie și propagandă – societatea și statul, că în epoca Băsescu li s-a furat o secvență de viață și li s-a dat alta în loc? De fapt, e poate mai bine să nu înțeleagă.
Acum există șansa ca întreaga luptă din trecut, bazată pe ipoteze și revolte, să fie înlocuită cu fapte. Cei cincizeci de oameni pot fi chemați să depună mărturie, dar cea mai proastă idee ar fi să li se lase parchetelor ocazia de a-i chema. Vi-l imaginați pe procurorul-șef Lazăr străduindu-se s-o prindă cu minciuna pe Kövesi? Sau pe Kövesi încercînd să limpezească împrejurările în care întreba: „Cum să-i potolim pe ăștia de la Realitatea?“? Procurorii ar îngropa cazul folosind același pămînt de la dezgroparea Ordonanței 13, l-ar ascunde într-un subsol de unde nu răzbat nici întrebările amenințătoare, nici răspunsurile speriate. Ancheta trebuie făcută de Parlament și mă mir că această idee, care se plimbă de mult prin spațiul public, a reușit să străbată ceara din urechile coaliției PSD-ALDE. Interogarea martorilor trebuie făcută în public și transmisă în direct prin televiziune. Așa cum McCarthy ancheta vrăjitoarele comuniste în anii ’50 și așa cum Robert Kennedy ancheta relația dintre mafie și FBI în anii ’60 – în ședințe publice, cu presa de față și cu jumătate din America privind la televizor –, așa trebuie să ancheteze Parlamentul această infracțiune de fals și uz de fals istoric.
Unde mai pui că apariția martorului Ghiță extinde cazul celulei de criză din 2009 la referendumul din 2012, ba chiar la prezidențialele din 2014.
Ei, și după ce am afla adevărul – dacă acesta ar fi adevărul –, consecințele ar fi doar filozofice. Nu are rost să ne imaginăm că acțiunile politice, măsurile economice, dosarele și falimentele puse în operă de un regim ilegal ar putea fi anulate sau modificate. Nu-și va recăpăta nimeni ceva din ceea ce a pierdut. Dar, printr-un referendum, l-am putea pune pe Băsescu să țopăie un pic și să strige „Elena Udrea, dragostea mea!“.
De aproape 30 de ani se intampla lucrurile astea si nu s-a schimbat nimic. Revolutie a fost pentru prostii care-si inchipuiau ca se schimba ceva, pentru baietii destepti a fost doar o simpla rotire de cadre. Acelasi grup de oameni se afla la butoane si ce ni se serveste noua sunt cateva scenete si alea de prost gust. Cine avea sperante in tanara generatie de oameni politici/aparatori ai legii acum regreta. „Tinerii” sunt mai rai si mai parsivi decat cei din vechea garda. Si legat de Ghita, daca nu se va intampla nimic suspect cu el, va primi cel mult inchisoare cu suspendare si va trai linistit pana la adanci batraneti.
Hotului de hot ii e frica.
Super-final! Forever Buscu.
50 ???! Poate 50000 !…
Releniki , omule , scuză-mi limbajul dar ești complet imbecil !
Cat de pă sistem (sistem am zis? ar merge si binom, cred!) trebuie sa se simta cineva care publica asemenea afirmatii (si le livreaza drept informatii)?
Stimate Domnule Buscu, Primiti sincere felicitari si pentru acest articol cu totul remarcabil. Ati sesizat cât se poate de exact manevrele care au condus – în decembrie 2009 – la al doilea mandat al lui T.B. , desi generalul G.O. sustine nonsalant ca acel banchet din noaptea alegerilor n-a fost decât o nevinovata sarbatorire a unui onomastic – N. Ontanu. Este cam ciudat, pentru un PhD si conducator de doctorate, ca nu-si aminteste numele acelor „tineri” invitati mai speciali. Ma mai întreb de ce rezultatul unor alegeri câstigate LA LIMITA nu a fost reanalizat de BEC si AEP prin renumararea voturilor, sau de ce buletinele de vot de la referendumul din 29-VII-2012 au fost confiscate ! . . . Si s-au anulat cele 7.4 milioane de voturi cu DA mai ales pe baza unui quantum de electori aberant ; tot în Catavencii a aparut un articol relevant în acest sens, „România umflata”. Iar finalul articolului (asa cum aprecia si comentatorul releniki) este exceptional.
Cărăuşule , eşti la fel de imbecil ca releniki!
Reanalizarea rezultatului alegerilor din 2009 ar fi relevat că ambele tabere au furat ca-n codru.Ai lui Băsescu au fost mai eficienți (chiar cu sprijinul structurilor de forță ale statului).
Între hoți nu se dezgroapă morții.
vise…base, cu toata gasca lui ( si cu sprijin puternic din exterior ) s a xxxx pe 7,4 mil de romani ce se saturasera de el. si continua s o faca 🙂
Nu vad nimic tragic in cina de la Oprea , indiferent de participanti. E destul de evident ca in seara cu pricina s-au pus bazele unei aliante de guvernare si DNA&SRI au nevoie de sprijin politic sa poata functiona asa ca binecuvantau uniunea. Poate ca nu trebuiau sa fie acolo dar eu vreau sa vad hotii in puscarie. Ori colaborarea DNA-SRI se pare ca asta facea si nu e lucru putin. Sigur ca o inceput povestile cu libertatile cetateanului si ca SRI capata prea multa putere si Codruta e prea inalta dar de fapt e clar ca se urmareste anihilarea anticoruptiei in Romania. Nu pot sa afirm ca lupta impotriva coruptiei era complet nepartinitoare (nu cunosc) dar cu certitudine a avut rezultate. E destul sa te uiti peste umar inainte de 2005 si te lamuresti.
Nu stiu cum analizeaza Buscu si Dinescu ca la PSD nu le pute nimic. Metaforele lor ,unele chiar reusite, se lipesc doar de obrazul DNA si SRI. Li se pare normal ca PSD sa incerce sa calareasca justitia , sa defileze fara jena cu o trupa de diletanti pe post de ministri si in general sa futa tara dupa bunu lui plac bazandu-se pe o masina de voturi , care are la baza prostimea si oportunistii acestei tari si care in 2009 a mers un pic mai prost ca aia a PDL- un alt partid de hoti da parca o idee mai scoliti.
De fapt eu cred ca cea mai plauzibila explicatie pentru atitudinea lor este faptul ca daca PSD ar disparea in marasmul tranzitiei, si tara ar intra pe fagasul corect al meritocratiei si dreptatii – lucru imposibil , recunosc- slujba de geniali scormonitori ai realitatii paralele, pe care sus numitii o practica, ar deveni inutila.