Ca un făcut, la București, intrările în istorie au fost întotdeauna greu de nimerit. Cînd cu oiștea, cînd cu capul, cînd cu țara întreagă, oamenii desemnați de conjunctură au izbit în gardul de cărămidă care separă, de decenii, România și lumea civilizată. După '90, au fost trei inși care puteau intra în istorie și tîrî după ei întregul popor: Iliescu, Constantinescu și Băsescu. Acum, condițiile de penetrare sînt întrunite pentru cel de-al patrulea, Ponta, iar bătrîna cocotă dă semne că și-ar desface manualele pentru el. În fond, după trei eșecuri datorate nepotrivirii de caracter, de ce n-ar încerca și cu unul tînăr?
Ion Iliescu n-a intrat în istorie fiindcă n-a încăput. Îi avea alături, la poza de grup politic, atît pe securiștii care doreau să-și treacă resursele pe persoană fizică, cît și pe rușii care, dați de Ceaușescu afară pe ușă, țineau să intre pe perestroika. Cu o viziune de prim-secretar, șlefuită în prezidii și plenare, Iliescu a dat să intre în istorie zîmbind, dar zîmbetul său s-a dovedit mai lat decît chenarul ușii.
Cînd i-a venit vremea, Emil Constantinescu a ocolit istoria la fel cum ocolește Voiculescu justiția. Marea speranță a schimbării, a democrației și a tinerei generații a pierdut patru ani căutîndu-i pe cei 15.000 de specialiști, deși, dacă ar fi sunat în Canada, Germania sau Franța, i-ar fi luat o singură zi. Cînd s-a convins că Emil Constantinescu a călcat promisiunea făcută lui Corneliu Coposu și n-a mai dat monarhiei acea șansă mică, dar plină de emoție, istoria n-a mai vrut să știe de el.
A vrut, în schimb, să știe de Traian Băsescu. După ce l-a pescuit într-un port belgian, s-a vopsit blondă și i-a suflat în pupa așa cum visează orice marinar să i se sufle. Băsescu a fost, de departe, omul căruia istoria i-a ținut ușa deschisă cel mai mult, bărbatul pentru care, biata de ea, s-ar fi lăsat bătută noaptea tîrziu, înșelată cu alte istorii sau chiar jefuită de adevăr. Dar mariajele din interes nu au cum să țină, mai ales cînd soțul bea și înjură, iar copiii cu drept de vot se dovedesc a fi, la referendum, cu trei milioane mai mulți. Sînt opt ani de nevroză națională care unesc formidabila ocazie politică din 2004 cu statul polițienesc care-și trăiește astăzi agonia. Deși s-au căsătorit de două ori la rînd, Băsescu și istoria n-au avut niciodată ce să-și spună, cu atît mai puțin ceva care să merite amintit.
Cît despre Victor Ponta, condițiile s-au întrunit și pentru el. Are majoritatea lui Iliescu din 1990, vîrsta lui Băsescu de la Anvers și dorința lui Constantinescu de a deveni lider zonal. Poate intra în istorie, dar e bine să se grăbească. E posibil ca, la sfatul medicului, bătrîna cronoloagă să ia o menopauză.
Publicat în Cațavencii, nr. 4(82), 2013
Super misto. That is my Doru Buscu…