Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ciucă, șeful la cea mai sofisticată economie de la el din cazarmă

Zoom Ciucă, șeful la cea mai sofisticată economie de la el din cazarmă

În prima ședință de guvern a anului 2023, generalul Nicu Ciucă, acum și prim-ministru al României, și-a început discursul poticnit lăudându-se că economiștii de la Harvard (de la Harvard, nene!) au declarat economia României drept a 19-a cea mai sofisticată economie din lume.

Ce înseamnă această sofisticare, geal-ul nu ne-a mai spus. Bănuim că o fi ceva de bine, de era omul atât de fericit, de parcă venise Moș Crăciun a treia oară.

Dar cât de bine stă economia României, de fapt?

Stă de-a dreptul senzațional, sofisticat, mirobolant. Doar că mai are puțin și o să înceapă să șchioapete, să se dezmembreze și să se împrăștie pe drum.

În 2019, când Klaus Iohannis a adus la putere, cu un an înainte de alegeri, PNL-ul și l-a pus premier pe Ludovic Orban, România avea o datorie guvernamentală de 373,49 miliarde de lei. Datoria guvernamentală a României crescuse din 2018 în 2019 cu 22,97 miliarde de lei.

Ei bine, din 2019, de la primul Guvern Orban încoace, datoria guvernamentală a României a luat-o pe câmpii.

La sfârșitul lui 2020, datoria guvernamentală a României crescuse cu 126,37 miliarde de lei, ajungând la 499,86 miliarde. Da, în doar un an, priceputul Orban a îndatorat România de 5,5 ori mai mult decât o făcuse „proasta aia de Dăncilă“ într-o perioadă similară. De 5,5 ori mai mult. Orban a împrumutat în 2020 peste 25 de miliarde de euro, adică aproape întreaga valoare a PNRR-ului (granturi plus împrumuturi), care este de 28 de miliarde de euro. Mai mult, Orban a împrumutat în 2020 o sumă de două ori mai mare decât împrumutul de la FMI făcut de Guvernul Boc în 2009-2010.

A venit, în 2021, Guvernul Câțu. Care a mărit datoria guvernamentală a României cu 77,65 miliarde de lei, adică 15,5 miliarde de euro, cu trei miliarde mai mult decât împrumutase Boc de la FMI în plină criză mondială.

Ei bine, Generalul nu se putea lăsa mai prejos. Doar până în octombrie 2022, datoria guvernamentală a României a crescut cu 73,98 miliarde de lei față de sfârșitul lui 2021. Într-un ritm de 7,39 miliarde de lei împrumutați pe lună, este posibil ca până la finalul anului datoria să fi ajuns la 88 de miliarde de lei, adică aproape 18 miliarde de euro.

La sfârșitul lunii octombrie 2022, datoria guvernamentală a României ajunsese la 651,508 miliarde de lei, față de 373,49 miliarde de lei la sfârșitul lui 2019.

Practic, în doar trei ani, trei guverne conduse de către prim-miniștri PNL au reușit să crească datoria României cu 278 de miliarde de lei, adică peste 55 de miliarde de euro.

Ca să vă faceți idee ce înseamnă asta, vorbim despre aproape o cincime din PIB-ul României prognozat pentru 2023. Da, în trei ani, trei premieri liberali au reușit să îndatoreze suplimentar România cu 19% din PIB-ul prognozat pentru anul acesta. Nu e mult, este enorm.

Suma este de două ori mai mare decât banii pe care îi poate accesa România prin PNRR și este mai mare decât fondurile europene alocate României în exercițiul financiar UE 2021-2027.

Domnule general, lămuriți-ne și pe noi: asta înseamnă economie sofisticată? Să împrumuți mult mai mult decât poți duce? Mulțumim.

3 comentarii

  1. #1

    Facem performanta cum putem. Daca il aveam pe Djokovici la guvern, eram tari la tenis.

  2. #2

    Vedem de ce e periculos sa ai militari in guvern. Tot repeta : sa ne facem datoria! Uite ce a iesit!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint