Pe 9 iunie 2018, PSD organizează celebrul miting de la București, încercând să demonstreze că are forța de a scoate oamenii în stradă, dacă vrea. De la acel miting încoace, numărătoarea oamenilor prezenți în Piața Victoriei a început să se apropie de realitate. Acum, chiar când Piața este arhiplină, nici măcar Digi sau HotNews nu mai îndrăznesc să declare mai mult de 100-150.000 de participanți. Probabil că vara se dilată oamenii și ocupă mai mult loc, pentru că în iarna lui 2017 în Piața Victoriei încăpeau 400-500.000 de oameni.
La foarte scurt timp după mitingul PSD, pe 12 iunie 2018, ziare.com anunță că românii din diaspora se mobilizează pentru un miting ce va avea loc pe 10 august.
Pe 14 iunie, Sebastian Burduja își asumă rolul de mobilizator al diasporei și postează o filmare făcută în Aeroportul Otopeni prin care îi cheamă pe românii din afara granițelor în țară, pe 10 august, alături de el, care s-a întors în țară să aprindă lumina.
Într-un târziu, pentru că se vorbea mult
despre nevoia ca acest miting să fie unul care să respecte prevederile legale, apare și un organizator asumat: Emanuel Sorin Cioacă, președintele unei organizații a românilor din Marea Britanie. Până în 2016, însă, fusese membru PSD și chiar vicepreședinte al PSD-Diaspora, pe vrema când lucra în Norvegia. Cioacă s-a retras ulterior din PSD, și-a făcut propriul partid care, în final, a fost înghițit de partidului lui Ghiță, PRU. Cu doar câteva zile înainte de 10 august, Emanuel Sorin Cioacă se retrage dintre organizatorii mitingului diasporei. De altfel, nimeni nu-și mai asumă rolul de organizator, pentru ca, în cazul unor evenimente violente, să nu poată fi tras la răspundere.
PACT (Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor)
este singurul partid care-și asumă implicarea în proteste, deși refuză să-și asume rolul de organizator. La ultima întâlnire de la Primărie pe tema mitigului din 10 august, Tudor Cârstoiu declară că PACT nu este organizator al mitingului, ci doar mobilizează oamenii pentru a veni la acesta. Totuși, Dan Baban, membru PACT, a depus la PMB o notificare legată de mitingul din 10 august, în numele PACT. Conform legii (articolul 7 din Legea 60/1991), doar organizatorii unei manifestații publice au obligativitatea de a depune notificări (a depune în scris, la Primărie, înainte de manifestație, o declarație-tip). Așadar, toți cei care au notificat Primăria în termenul legal sunt de jure organizatori ai mitingului din 10 august, inclusiv PACT, reprezentat la discuții de Tudor Cârstoiu și de Mihai-Cristian Dide. Asta chiar dacă nu vor să-și asume rolul, respnsabilitățile și consecințele.
(Breaking news mai vechi: pe 23 iunie 2018, în timp ce erau în toi pregătirile pentru organizarea și mobilizarea populației pentru mitingul diasporei, generalul Gabriel Oprea anunță că revine în politică și că va relansa UNPR.)
Așadar, PACT se implică masiv
în pregătirea și chiar organizarea mitingului din 10 august, putând fi considerați organizatori, alături de toți ceilalți care au depus notificări la Primăria Capitalei.
De altfel, platforma, amplificarea și rulota prezente în Piață atât la miting, cât și la alte câteva manifestări anterioare din Piața Victoriei (atunci doar platforma și sunetul) au fost aduse de Mihai-Cristian Dide, candidat PACT la Primăria Roșiorii de Vede în 2016, angajat al Rise Consortium (companie înființată și condusă de Sebastian Burduja). Același Dide ale cărui isprăvi sunt arhicunoscute și care, după cum am mai spus mai sus, a reprezentat PACT la discuțiile cu PMB.
Cum scriam în urmă cu două săptămâni, cel care a încercat să recupereze rulota și platforma ridicate de poliție din Piața Victoriei a fost Dragoș Preda, prim-vicepreședintele PACT, și el foarte prezent în Piață, atât pe 10 august, cât și la multe dintre acțiunile anterioare.
Dragoș Preda este el însuși un personaj
foarte interesant. Fiu al lui Dumitru “Take” Preda, istoric și diplomat de carieră, angajat în MAE din 1997, reprezentant al României la UNESCO, director al Direcției pentru Originarii din România și apoi ambasador în Cuba, Dragoș Preda este angajat de către Teodor Meleșcanu, prieten cu tatăl său, la Ministerul Apărării Naționale, în iulie 2008. Lucrează la MApN în poziția de consilier al lui Meleșcanu, timp de cinci luni, apoi consilier al lui Mihai Stănișoară, timp de un an, consilier al lui Gabriel Oprea, timp de trei ani, și apoi al lui Mircea Dușa, până în martie 2014. În 2014, Dragoș Preda devine șef de cabinet al Gabrielei Szabo, numită ministru al Sportului în martie, același an. Rămâne în minister și pe vremea Guvernului Cioloș, fiind consilier al Elisabetei Lipă.
Dragoș Preda nu este singurul din
gașca lui Sebastian Burduja care-l cunoaște îndeaproape pe Gabriel Oprea și a lucrat cu el. Tiberiu Urdăreanu, bun prieten cu Marinel Burduja, a fost finanțator, ba chiar, la un moment dat, vicepreședinte al UNPR. De altfel, însuși Marinel Burduja, tatăl tânărului Sebastian Ioan, este legat de o strânsă amiciție cu Gabriel Oprea. Mai mult, în perioada în care era ministru de Interne, Gabriel Oprea a încercat să-l numească pe Marinel Burduja în funcția de prefect de Neamț, fără succes, însă.
Mulți dintre oamenii cu putere de decizie în Ministerul de Interne au încă datorii de achitat față de Gabriel Oprea, loialitatea iscată de dosarele pe care acesta le mai are prin sufragerie fiind mult mai mare decât cea față de actualii șefi.
O apariție stranie după
protestele din 10 august a constituit-o tânărul chimist Raul Pătrașcu, un eminent absolvent de Yale. Printre altele, acesta a declarat pentru Digi24 că gazele folosite de către jandarmi în Piața Victoriei pot provoca inclusiv modificări de ADN.
Raul Pătrașcu nu doar că a studiat la Yale, dar o scurtă perioadă a lucrat la aceeași firmă de pe Wall Street (McKinsey & Company) pe unde trecuse și Sebastian Burduja. De asemeni, Raul Pătrașcu este membru al CESAR, o organizație înființată de Sebastian Burduja, Dragoș Preda și Dan Nechita, drept continuatoare a Ligii Studenților Români din Străinătate. Dan Nechita, care a studiat strategie militară în SUA, a fost consilier al premierului Cioloș (ca și alt membru al cercului Burduja, Tudor Oprea), a coordonat WebITHub și a condus CESAR ca CEO până când Sebastian Burduja l-a înlocuit cu finul său, Alexandru Cosmin Buteică.
În fine, despre
relațiile dintre Gabriel Oprea, Florentin Pandele și Speranța Clișeru nu vom mai vorbi acum, menționând doar că ele sunt chiar mai strânse decât apar la o primă lecturare a presei.
Dar merită să menționăm o altă coincidență ciudată din jurul protestelor din Piața Victoriei. Atât Sandi Matei, turbulentul protestatar aflat mereu în compania lui Cristian Mihai Dide și a lui Marian Moroșanu (blondul cunoscut și drept Marian “Ceaușescu”), are același avocat ca și Răzvan Ștefănescu, șoferul din Suedia care a defilat prin țară cu numărul de înmatriculare MUIEPSD. Avocatul este Ioana Mateș, fostă directoare în cadrul Primăriei Voluntari sub Florentin Pandele și candidată pe aceeași listă a PSD Ilfov, în 2008, la Camera Deputaților, alături de Gabriel Oprea.
Cinste dumneavoastra domnule PAH pentru ca nu dezarmati, pentru ca aveti o memorie extraordinara si pentru ca sunteti un talent al condeiului !
Tudor Oprea si Dan Nechita sunt de o prostie si o incompetenta greu de imaginat, oare cat l au pupat pe Ciolos in fund sa i faca consilieri pe IT fara niciun background de IT. Meseria lor de baza e organizatori de evenimente si alea furate de la altii. Dragos Preda uita sa se trezeasca dimineata si sa ajunga pe la serviciu printre alte calitati 💩💩💩