Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cluj: cea mai prosperă eră economică pe spinarea plătitorilor de taxe din întreaga țară!

Zoom Cluj: cea mai prosperă eră economică pe spinarea plătitorilor de taxe din întreaga țară!

„Clujul va avea, în perioada următoare, cea mai prosperă eră economică din întreaga lui istorie. Această infuzie de cinci miliarde de euro va schimba în următorii ani Clujul“, spunea Emil Boc pe 16 august 2023, citat de presa națională.

În aplauzele prelungite ale întregii națiuni, Clujul se îndrepta triumfal înspre victorie și, așa cum ne spune primarul său, înspre cea mai prosperă eră economică din întreaga sa istorie. Pentru că niciodată nu s-au mai investit în Cluj cinci miliarde de euro într-o perioadă atât de scurtă de timp.

Ce uită, însă, Emil Boc să spună (de fapt, probabil că nu uită, dar îi este rușine să declare) este că o foarte bună parte din aceste cinci miliarde, chiar dacă vin de la Uniunea Europeană, sunt, de fapt, împrumuturi.

Partea bună este că nu sunt împrumuturi pe care le vor contracta și plăti clujenii, ci sunt împrumuturi contractate de către Guvernul României și vor fi rambursate de către toți cetățenii României, dintre care cetățenii municipiului Cluj reprezintă doar 1,69%. Nu toate cele cinci miliarde de euro sunt împrumuturi, ci doar o parte destul de importantă a banilor care provin din PNRR.

Astfel, metroul din Cluj nu are în acest moment finanțare asigurată pentru întreg proiectul, în valoare de două miliarde de euro, ci doar pentru o parte a acestuia. Din PNRR se finanțează cu 300 de milioane de euro extinderea rețelei de metrou existente în București și cu 300 de milioane de euro construirea primei părți a rețelei de metrou din Cluj. Toți acești bani sunt împrumuturi, nu granturi nerambursabile, și vor trebui restituiți de către toți plătitorii de impozite din România.

De asemeni, la Cluj mai urmează să fie finanțate prin PNRR pasajul suprateran de la Tăietura Turcului și realizarea unei părți din Centura Metropolitană a Clujului. Nici una dintre aceste lucrări nu este eligibilă pentru finanțarea din granturile nerambursabile din PNRR, deci vor fi finanțate din cele 3,095 miliarde pe care statul român le împrumută prin PNRR pentru efectuarea unor lucrări de infrastructură rutieră. De asemeni, acești bani vor trebui returnați nu doar de către locuitorii Clujului, ci de către toți plătitorii de impozite din România.

În Cluj se vor mai investi sume mari de bani în „renovarea energetică“ a 29 de obiective publice și private, aici fiind cuprinse foarte multe unități de învățământ, precum și blocuri de locuințe. Ei bine, nici pentru aceste proiecte nu sunt disponibile prin PNRR granturi nerambursabile, ci doar bani împrumutați. La nivelul întregii țări suma se ridică la 2,17 miliarde de euro. Împrumuturi pe care vor trebui să le ramburseze toți plătitorii de impozite din România, chiar dacă doar o mică parte dintre ei vor beneficia de reabilitarea energetică a locuințelor sau a clădirilor publice din localitățile lor.

Din cele cinci miliarde de euro care vor intra în Cluj în această „cea mai prosperă eră economică din întreaga lui istorie“, 800 de milioane de euro, destinați spitalului regional, nu sunt, cu siguranță, bani împrumutați. Nu mai sunt împrumutați banii pentru stațiile de încărcare pentru mașinile electrice, cei pentru sistemul de ticketing și cei pentru construirea de creșe. În rest, cam tot ce vine din PNRR în Cluj sunt bani împrumutați de către Guvern, care vor fi rambursați, repetăm, nu de către clujeni, ci de către toți plătitorii de impozite din România. Desigur, nu toate cele cinci miliarde cu care se laudă Boc vin din PNRR, ci doar o bună parte.

De asemeni, nu chiar toți locuitorii Clujului care au un loc de muncă și sunt angajați cu forme legale vor contribui la rambursarea miliardelor împrumutate pentru dezvoltarea Clujului. Căci Clujul numără peste 25.000 de angajați în IT care nu plătesc impozit pe venit, singura sursă pe care o are statul român pentru rambursarea împrumuturilor. Sperăm, totuși, ca locuitorii Clujului să manifeste recunoștință față de cei care le suportă cea mai prosperă eră economică din istorie. Măcar pe metroul din Cluj, dacă va fi construit vreodată, ar putea să scrie: „Mulțumim tuturor plătitorilor de impozite din România pentru această investiție!“.

Citeşte mai multe despre:

16 comentarii

  1. #1

    Foarte bun articolul. Astept cu nerabdare sa sara ca arsi prin comentarii aceiasi obositi care injura „miticii”/”sudistii”, desi confrom Camerei de Comert si Industrie a Mun. Bucuresti, acolo se produce ~25% din PIB. Puncte bonus daca baga si-un cope cu „pai ce vrei frateeee, ca au sediu in Bucuresti toate marile firme, etc etc etc”. Daca aveau sediu in Cluuuuj, noooo, pai atunci era Ardealu’ fruncea si erau miticii lenesi.

    Romanii se mira ca nu-i vor tarile straine in Schengen, ca-i injura, ca-i fac hoti sau milogi cand ei nu sunt in stare sa nu se omoare intre ei aici, pe coclaul autohton.

    • #2

      …da se si fura 25% din PIB….

      • #3

        S-o fura, nu s-o fura, nu ia nimeni atitudine impotriva celor care fura. Ba chiar ii mai si voteaza si le iau apararea. Cum ziceam, ne meritam soarta cu totii, nu doar „sudistii” sau „nordistii”.

      • #4

        Desigur. Afirmație bazată pe? Sau va refereati la Cluj-Napoca vremea Caritas. A fost demult.

  2. #5

    Și celelalte UAT-uri de ce n-au elaborat planuri eligibile pentru a accesa aceste fonduri? Sau trebuiau returnate? Sau doar Bucureștiul are voie sa le acceseze?

  3. #6

    Ca Oradea, dar la puterea a treia…

  4. #7

    A, și uitasem. O flegma la adresa miticilor care ii țin în loc, căci Clujul produce mai mult de 5% din PIB-ul României, în timp ce Bucureștiul un meschin 25%

  5. #10

    Bravo,cineva care gândește și explică clar cum se fac manevrele la Cluj chiar de la revoluție cu caritasul cînd au țepuit toată România.

  6. #11

    Domeniul public este refugiul ratatilor,al leneșilor și al celor fara o meserie.Daca acesti oameni ar fi avut o singura zi in privat ,ar fi stiut ca banii imprumutati se dau inapoi in toate cazurile cu dobânda .Ce le pasa lor ca -i indatoreaza pe români.Pe același model este si Oradea,suntem supraimpozitati prin falsificarea registrelor din primare și nimeni nu raspunde.Se iau credite fara cap in numele nostru dar oare ce se pune gaj ? Ne spune parintele Cleopa „da la moarte nu va mai ganditi ?„

  7. #12

    Nu sunt de la Cluj, dar trebuie să le amintesc” miticilor” că Metroul bucureștean este plătit de toți românii, cu sute de milioane pierderi anual.Apropo produceți 25% dinPIB,dar cât sugeti cu toate ministerele ,agentiile,institutele,etc și cu 40% din bugetari.

    • #13

      Cauta articole, interviuri si studii pe tema si gasesti raspunsul singur, superiorule. Noroc ca e impractic si imposibil sa consume fiecare judet cat produce, ca altfel multi viteji d-astia spartani ati trece la regim somalez.

  8. #14

    Cum adica „Guvernul” imprumuta Clujul, dar banii trebuie platiti de populatie? Banii guvernului sunt banii oamenilor. Vrei sa spui ca guvernul s-a imprumutat si a alocat o parte din bani Clujului? Cumva asta e rau? Asta trebuie sa se intample cu toti „banii guvernului”: alocati proiectelor din diverse orase…
    Si da… Probabil sunt imprumuturi, fiindca guvernul nostru nu stie sa investeasca in active si aparent suntem alergici la imprumuturile nerambursabile ale Uniunii Europene.
    A… Si IT-ul plateste cu 10% mai putin, nu e scutit complet de taxe.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint