Ungurii s-au zbătut degeaba. Soarta lor era pecetluită înainte de a începe negocierile pentru noul guvern. Au fost înlăturați de la putere printr-o suprapunere de cauze, între care cea mai mică a fost – vă vine să credeți sau nu – lăcomia PSD și PNL.
Versiunea oficială vorbește despre dorința celor două partide de a mușca mai mult din ciolan. Foamea se manifesta mai cu seamă în PNL, căruia Iohannis îi luase și a continuat să-i ia miniștrii din executiv. Într-adevăr, în fostul guvern, Bode, Predoiu, Ciucă, Boloș, Aurescu, Deca, Popescu, adică șapte din nouă membri ai cabinetului liberal, erau impuși de Iohannis. Era normal ca, la rotativă, bietul partid să vrea mai mult. Dar cum în noul guvern, chiar după plecarea lui Bode, a lui Popescu, Ciucă și Aurescu, Iohannis și-a păstrat prezența prin Predoiu, Deca, Odobescu, Gorghiu, Turcan, PNL a ținut morțiș să ia de la UDMR Mediul și Dezvoltarea. Această lăcomie de legitimă apărare s-a sincronizat cu lăcomia electorală a PSD, care n-a mai vrut să-și descleșteze mîna de pe Transporturi, de la care așteaptă tăieri de panglici în 2024.
Pînă aici, izgonirea UDMR din guvern pare o afacere internă, dar nu e doar atît. E și una externă, căci UDMR întreține de cîțiva ani o relație incestuoasă, financiară și non-europeană cu Viktor Orbán și cu FIDESZ, iar asta îi deranjează pe cei doi lideri ai Europei, Franța și Germania. Franța și Germania nu-și pot exercita credibil conducerea politică a UE cîtă vreme un stat ca Ungaria joacă în răspăr cu deciziile tactice și strategice ale Uniunii, contestîndu-i deciziile, spărgîndu-i unanimitatea, promovînd iliberalismul și susținîndu-l strident pe Putin.
Ciolacu a prins din zbor aceste nemulțumiri franco-germane, i s-au comunicat și pe șleau, iar acum premierul din Buzău s-a conformat. Pe de altă parte, nici nu i-a fost așa greu să-i debarce pe camarazii fino-ugrici, căci dovezile complicității cu regimul Orbán băltesc la tot pasul. Ungaria finanțează de peste un deceniu, cu sume anuale de ordinul sutelor de milioane, fundații ungurești din Transilvania, bagă bani în rețele de presă, în evenimente și în persoane fizice, multe din ele membre în conducerea UDMR. Atît Viktor, cît și femeia pe care el a făcut-o președinta Magyarország, obișnuiesc să vină în Ardeal ca într-un cartier al Budapestei și să țină cuvîntări înflăcărate, pline de revizionism și mesianism hun. Conducerea politică a Ungariei nu pierde nici o ocazie să întărîte minoritatea ungurească din România, să-i dea cetățenie pe bandă rulantă și să cumpere pămînt în Transilvania, într-un stil provocator-subversiv greu de ignorat.
Ciolacu știa că, la limită, poate invoca aceste fapte, și știa că Hunor Kelemen n-ar fi îndrăznit să intre într-o polemică pe asemenea temă periculoasă. În plus, Ciolacu a văzut și avantajul de a nu fi apropiat de unguri în campanie electorală, cînd trebuie să invoci patria și strămoșii ca să smulgi voturi de la dacii liberi. Ungurii sînt buni după alegeri, cînd ai nevoie de o majoritate sigură și ai ce le oferi, căci ei cunosc bine acest comerț.
De aceea l-ați auzit pe Ciolacu sperînd în public că se va găsi o soluție de a reface prietenia cu UDMR folosind resursele prieteniei personale dintre lideri. Și astfel, PSD și-a lăsat o portiță deschisă, pentru cazul în care, înainte să cîștige alegerile din 2024, pierde colaborarea cu PNL și se trezește singur la Palatul Victoria.
UDMR în Guvern în 2024 ar mai fi adus 2-3% procente în plus pentru AUR. Se reface coaliția după alegeri.
Mi-ar placea o serie de investigatii facute de voi pe tema insinuarii Ungariei in Transilvania prin mijloace economice, exact ce ati atins mai sus.
De curand, citisem ca Orban a taiat finantarea la Asociatia pentru Spatiul Media Transilvanean, sunt curios daca e pe bune sau doar o manevra.
Cine zicea lucrurile astea despre fratii nostri de la vest acum putin peste un an ar fi fost facut xenofob, extremist, patriotard si puiut de Vadim. Acum, dintr-o data, s-a gasit extremism la UDeMeReu.