Îi cheamă Iane. Frații Iane. Daniel și Ovidiu-Cristian. Daniel este managerul general al societății Indaco Systems SRL, iar Ovidiu-Cristian este acționar pe din două, cu Daniel, la firmă. Indaco a implementat sistemul ECRIS, de gestiune electronică a dosarelor din instanțe. Contractul a fost câștigat în 2001, în plină epocă Năstase, când la cârma Justiției se afla odioasa Rodica Stănoiu. Parte din ECRIS este creat pe generoși bani europeni, care au nimerit setosul buzunar al fraților Iane, și ne referim aici la câteva milioane de euro.
Dacă ne întrebați ce rezultate a dat ECRIS,
o să vă spunem pe șleau: rateu. Implementarea sistemului a durat patru ani, câcâială tipic românească, pentru a fi scăpată din vedere de presă, avidă de mișcări iuți și dese schimbări de decor. În umbra lentorii implementării ECRIS, mafia personală a Rodicăi Stănoiu și-a însușit primele abilități privind subjugarea noului sistem informațional și transformarea lui într-un instrument de lucru acordat după legea bunului plac.
Înainte de a ști cu ce se mănâncă ECRIS,
alegerile prezidențiale au fost câștigate de Traian Băsescu, iar Justiția a fost arondată casei de intoleranță Monica Macovei. Primul gest făcut de Macovei a fost să anuleze contractele cu Indaco – bune, rele, cum or fi fost; al doilea, să-și aducă o nouă firmă de casă, compania grecească European Dynamics; al treilea, să accepte o nouă notă de plată, una grecească, tupeistă și prădalnică, de 1,6 milioane de euro.
Faza a patra le întrece pe toate, întrucât,
fiind habarnistă într-ale IT-ului, Macovei și-a delegat consilierii personali să facă ce vrea mușchiul lor. Din rele cum erau, programele au ajuns cumplit de rele. La mișcarea Monicăi Macovei au subscris Dumitru Oancea, directorul Direcției de Exploatare a Tehnologiei Informației din Ministerul Justiției, și consilierul ministrului, George Ștefănescu.
Unii zic că Macovei nu era chiar habarnistă
și că grecii de la European Dynamics au fost foarte atenți cu Monicuța, dar să le fie rușine celor care o gândesc de rău pe această Ioana d’Arcovici a Justiției românești. În orice caz, cum grecii erau ca și ministrul Macovei, complet pe dinafara subiectului, i-au somat pe frații Iane să le trimită codurile-sursă ale componentelor ECRIS. Macovei i-a însărcinat pe Dumitru Oancea și pe Cristi Danileț, pe vremea aceea consilier personal al ministrului, să-i asasineze cu mail-uri și sms-uri pe frații Iane, să predea codurile, printre altele, cumpărate de aceștia de la alte firme de soft.
20 de milioane de euro
a costat sistemul de informatizare a Justiției, și tot nu funcționează. Cât despre repartiția aleatorie a dosarelor în instanțe, Dumnezeu cu mila, și tancul cu șenila. Raportul Curții de Conturi a României pe anul 2011 conține un subcapitol dedicat ECRIS, pe care îl consideră riscant și controlat de mafie. N-o spune pe șleau, dar dă de înțeles că băieții deștepți din Justiție au călărit de mult repartiția aleatorie și își repartizează dosarele în funcție de comenzile pieței.
Sunt judecători, precum Adrian Neacșu,
care au vorbit în presă despre fentarea repartiției aleatorii, prin folosirea de către operatorii ECRIS a unor numere de înregistrare care nu se pun din start pe dosare. Mai departe, operatorul, în complicitate cu un grefier, introduce numerele neasociate cu cele ale dosarelor în sistemul ECRIS. “După ce sistemul repartizează un complet de judecată pentru fiecare număr de înregistrare, operatorul atribuie dosarele acelor numere de înregistrare care au primit un complet favorabil sau nefavorabil, în funcție de interes”, a spus Neacșu.
Lucurile s-au complicat odată
cu câștigarea alegerilor parlamentare, în 2012, de către frații Iane, creatorii ECRIS. Nici n-au intrat bine în Parlament, că au început să câștige licitații cu statul, cu Ministerul Justiției, cu Oficiul Român pentru Adopții sau cu BNR. Bănuiala sinistră e că cei doi frați Iane au controlat tot timpul sistemul ECRIS. O recunoaște indirect Daniel Iane, deputat PNL, într-un interviu acordat în 2010 site-ului Lumea Justiției. Vorbind despre grecii de la European Dynamics, care i-au furat afacerea, Daniel Iane spune:
“La o simplă inspectare a paginilor cu codul sursă”,
cerute de greci, prin Cristi Danileț, “apare sintagma Indaco Systems, comentariile și numele unor angajați Indaco, au păstrat aceleași layout-uri”. Deci, deși au fost alungați, frații Iane au “văzut” pe mai departe sistemul creat de ei, cu privire la repartiția aleatorie a dosarelor. Poate nu este întâmplător că frații Iane sunt din Bănie și că dosarul craioveanului Dinel Staicu a fost repartizat “aleatoriu” judecătoarelor Antonela Costache și Viorica Dinu. În acest caz, repartiția aleatorie a costat 1,2 milioane de euro.
O informatie suplimentara:
European Dynamics nu e frma de soft. Ei sint firma de recrutare si plasare de personal (programatorii din RO care au mai plecat la munca pe afara stiu despre ce vorbesc). EuroDyn a cistigat licitatia si a subcontractat proiectul tot catre Indaco. Au facut baietzii de la dezvoltare din Indaco niste excursii in Cipru ceva de speriat … :))
ECRIS a fost facut cu bune intentii – stiu ce spun (banuiti ce contributie am avut la el, nu?). Pe parcurs, in caietul de sarcini au fost adaugate cerinte „ciudate”. Pe care am fost obligati sa le implementam,, ca altfel nu primeam acceptanta. De aici au aparut functionalitatile despre care vorbiti de ocolire a sistemului.
Exagerati cu influenta fratilor Iane la min. just. in perioada aia. Erau niste nimeni in politica si acces la tanti Macovei nu aveau mai deloc (apropos, femeia e nebuna cu acte, daca stai linga ea 15 minute te prinzi imediat). Oricum pina la Dumnezeu te maninca sfintii. Pe ECRIS nu s-au facut mari smecherii (ne tremura curul cind trebuia sa luam acceptanta pe anumite functionalitatti). Ca apoi Ovidiu s-a bagat in politica si si-au sporit influenta, asta e altceva. Dar atunci in 2002 – 2005 erau nimeni. In perioada aia chiar ne faceam treaba cum trebuie (ECRIS, site-uri prin min. justitiei, tribunale). Dupa aia nu mai stiu ce s-a mai intimplat. Exagerati putin, faceti legatura dintre fratii Iane de acum si fratii Iane de atunci. Nu e nici o legatura, doar numele. Atunci erau neica nimeni in politica si la fel si cu influenta lor. bag mina in foc ca peste 60% din proiecte erau luate pe bune (concurenta era varza cu carne, vai de mama lor). Ca apoi au inceput sa se bage si TotalSoft si putin Siveco, asta e alta discutie.