De cînd USR, PLUS și Pro România, partidele „de intelligence”, au început să urce în sondaje, a început o foială politică în jurul conceptului. PNL se simte amenințat de alianța USR-PLUS și își manifestă deruta predînd ștafeta politică la europarlamentare lui Rareș Bogdan. PSD își verifică și el azimutul civiliei și transmite nourași de fum apaș către UNPR. Gabriel Oprea, fondatorul expresiei „de intelligence”, își întărește veghea la răspîntia trădării, ca să vadă în ce remorcă e mai avantajos să urce. Victor Ponta, la rîndul lui, trage în Liviu Dragnea cu tot vocabularul de care Vadim Tudor nu mai are nevoie, în ideea de a tăia ultimile punți pe care pesediștii civili fugiți s-ar putea întoarce în PSD.
„Intelligence” e culoarea politică la modă, toată lumea o poartă, chiar dacă unii cu ecusonul în jos. Stelele la vedere, așa cum le cere Oprea, nu mai sînt o sperietoare. Doar partidele de modă veche, PSD și PNL, poate și PMP și UDMR, se ascund. Restul (USR, PLUS, Pro România) o lasă încurcată, vorbesc cu două înțelesuri, se fac că nu pricep, dar nu se dezic pe față. Prin urmare, politicienii au trecut din faza negării bolii în cea a acceptării.
Gabriel Oprea și UNPR practică un „intelligence” fățiș, cu gradele pe umeri, de școală veche, pe lămpi, cu transmisie mecanică. El vrea să reintre în jocul de putere sub steagul aceluiași „interes național”, upgradat acum cu recunoașterea în clar și cu stelele strălucind. Ocheadele sînt aruncate cînd spre PSD (în discursul lui Dragnea de la Reșița, Oprea a fost extras din conspirația statului paralel), cînd spre Pro România (Oprea nu exclude o alianță cu Ponta).
PSD e prins între moda „intelligence” și propriul discurs de afurisenie securistă. El însuși plin de acoperiți ca maidanezii de purici, se confruntă cu o fractură între mesaj și nevoia electorală. Sînt îngrijorări mari legate de recensămîntul civililor din partid, care ar putea da o cifră sub așteptări. În cazul ăsta, lupta cu statul paralel ar fi un act contra naturii politice a partidului, iar a insista pe ea i-ar demobiliza pe securiștii cinstiți din organizație.
PNL se mulțumește să rămînă paralizat și în afara mizelor „de intelligence”. El nu e nici pro, nici contra băieților, nici calul de pe siglă, nici măgarul cu epoleți. Poate că a ajuns atît de neinteresant încît Serviciile s-au mulțumit cu penetrarea masivă din anii ’90. Totuși, dacă nu face nimic, dacă nu ciupește și el puțin din moda gradelor la vedere, vlaga lui politică „de dreapta”, atîta cîtă i-a mai rămas, poate migra spre USR-PLUS.
Semnul distinctiv al costumației „intelligence” e anticorupția. Se poartă ostentativ, pe reverul hainei, sub cele trei stele de pe umăr, care simbolizează statul de drept.
„Semnul distinctiv al costumației <> e anticorupția.” Adica toata anti-coruptia din tara este jocul acoperitilor din servicii? Si daca asa e, atunci intreb si eu, precum cetateanul turmentat (de-atata reforma): cu cine e mai bine sa votezi, cine e mai bine sa te conduca: coruptii sau securistii (se-ntelege ca politicieni pot fi in ambele categorii)? Si daca nici cu unii, nici cu altii, atunci cu cine, ca articolu’ nu prea mai lasa nici un loc pentru a treia posibilitate (ceea ce nu inseamna ca ea nu exista). Si, apropos, de cand Oprea e sursa de informatii indubitabil adevarate? (din cate imi amitesc, el a rostogolit primul chestia aia cu ‘intelligence’). Adica, are el asa o aura de whistleblower? A devenit, brusc, avertizor de integritate? Gabita Oprea??