Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Culese de prin pușcării

Zoom Culese de prin pușcării

După dispriția recursului compensatoriu – lucru bun în sine, la cât de proastă a fost făcută acea lege –, România se află exact în aceeași situație în care se afla când a primit decizia-pilot. Puteți să v-o imaginați pe Raluca Prună făcând cu boltă pe drepturile omului. Acolo suntem. Din nou. Și mult timp nu vom părăsi acea stare urinară.

Mă rog, a găsit și Moise Guran o rezolvare: înăsprirea pedepselor.

De ce? Ca să le fie frică oamenilor să mai facă infracțiuni. Guran dă și niște procente de înăsprire. Așa, după mintea lui, cam cum crede el că ar fi bine. După niște studii pe care le-a comandat propriului creier.

Cine crede că astfel se golesc pușcăriile și rezolvăm treaba cu supraaglomerarea e cel puțin naiv, dacă nu cumva chiar dus cu gluma-n sat, trăgând un galoș cu ață după el căruia îi spune Grivei.

Mai repede crezi că Ludovic Orban a trăit cu 3.000 de lei pe lună împreună cu soția, hrănindu-se cu muzică și încălzindu-se la dogoarea pasiunii.

România a promis că va construi și va moderniza 9.446 de locuri în pușcării în perioada 2018-2024. În 2018-2019 s-au construit 70 de locuri noi și au fost modernizate 282.

Că te și întrebi: unde dracu-s, bă, banii de pe Cumințenia Pământului când ai nevoie de ei?

40% este rata recidivei, iar cumulată cu rata deținuților cu antecedente penale ajunge la 60%. Problema sistemului este că pușcăria nu-l pregătește cu nimic pe deținut pentru viața de după pușcărie, după cum viața de după pușcărie nici nu vrea să audă de pușcăriași eliberați.

Nimeni nu se interesează de viața unui eliberat condiționat: ce mănâncă, ce bea, dacă muncește undeva și dacă se gândește să ciordească sau să dea din nou în cap cuiva. Adrian Neagoe, vicepreședintele Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare, le zice cam așa: “Nu poți să vorbești despre un om dacă nu îl tratezi ca pe un om”.

Și sigur are dreptate.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]