Cu fondurile europene nu-i așa de ușor cum ar putea părea. Ca să faci programe finanțabile, să și obții finanțarea și să mai și implementezi proiectul presupune uneori ani de muncă, basculante cu hârțogăraie și explicații date pentru fiecare cent pe care vrei să-l cheltuiești sau l-ai cheltuit deja. De exemplu, alocările destinate României pentru exercițiul financiar 2014-2020 nu au fost absorbite în totalitate, așa că încă se mai dau finanțări, pe ici, pe colo. Asta și pentru că alocările pentru exercițiul financiar 2021-2027 încă se mai negociază la Bruxelles. Nu doar pentru România, ci pentru toată Uniunea Europeană.
Ei bine, PNRR-ul, programul născut în pandemie pentru a ajuta economiile europene să reziste sau să-și revină, vine să schimbe cutumele birocratice din zona fondurilor europene. Cel puțin în aparență.
Atunci când s-a lucrat pentru trimiterea la Bruxelles a proiectului României, prin care s-a încercat convingerea Comisiei Europene că merită alocarea nerambursabilă de 14,24 miliarde de euro și împrumuturile de 14,94 miliarde de euro, s-a lucrat, cât de cât, și la ghidurile pentru investiții sau, în cel mai rău caz, au fost adaptate ghidurile europene deja existente. Pentru că e grabă mare să luăm banii ăștia, fie că sunt granturi sau împrumuturi, procedurile sunt mult simplificate, aproape în toate cazurile. La Ministerul Dezvoltării, de exemplu, există două faze de finanțare pe componenta C10 – Fondul Local. În prima etapă, cererile de finanțare trebuie depuse până pe 30 mai, iar în a doua fază cererile trebuie depuse între 1 septembrie – 31 octombrie.
Pentru a întocmi proiectele, unitățile administrative au avut la dispoziție, pentru prima fază, două luni, de la 1 martie până la 30 mai. Așa s-a ajuns ca în multe cazuri să se depună cereri de finanțare care nu au la bază nici măcar un studiu de fezabilitate, d-apăi vreun proiect riguros.
Primăria Tulcea, de exemplu, vrea să depună trei cereri de finanțare din PNRR pe această componentă: o pistă de biciclete în afara orașului, de 1,98 milioane de euro, 72 de locuințe pentru tineri în valoare de 5,256 milioane de euro și 72 de locuințe pentru specialiștii din sănătate și învățământ, în valoare de 6,381 milioane de euro.
Așa-zisele proiecte vor fi trimise spre aprobare la valorile maxime prevăzute de către ghiduri, pentru că nu s-a făcut nici un proiect real, iar costurile adevărate sunt necunoscute în acest moment. Cum scriam, nu există nici măcar studiu de fezabilitate.
În cazul pistei de biciclete, de exemplu, totul a fost făcut atât de superficial, încât Primăria habar nu are, în acest moment, dacă pista cu pricina chiar poate fi construită în locul propus. Întreaga zonă în care ar urma să se facă pista de biciclete se află într-o arie protejată și, mai mult, într-o zonă de reconstrucție ecologică, reconstrucție pentru care s-au cheltuit deja aproximativ nouă milioane de euro din fonduri europene. Este destul de puțin probabil să se primească aviz de mediu de la Rezervația Biosferei Delta Dunării pentru acest proiect, mai ales că nici în ghidurile MDLPA nu este permisă construirea de piste de biciclete în arii protejate sau situri Natura 2000.
Nici celelalte două „proiecte“ ale Primăriei Tulcea nu au nici măcar studii de fezabilitate, despre proiecte tehnice neputând fi vorba în acest caz. Și totuși, se țintește la valorile maxime prevăzute în ghiduri. Deși proiectele de case sunt identice, fiind vorba despre un proiect-tip impus de MDLPA, prețul locuințelor pentru tineri diferă cu 16.000 de euro de al celor pentru specialiști. Cică diferența vine din faptul că într-o parte vor fi instalate și stații de încărcare pentru automobile electrice. Asta ar însemna că dotezi fiecare apartament cu câte o stație de încărcare a câte 16.000 de euro, deși se găsesc stații și la o cincime din prețul ăsta, ba chiar și mult mai ieftine.
Din graba de a atrage banii și de a și termina și proiectele până în 2026, PNRR-ul deschide larg baierele pungii cu bani publici, în care toată lumea e invitată să bage mâna și să scoată cât mai mult. Măcar parandărătul să fie bine reglementat, dacă acordarea fondurilor e atât de relaxată.
3 vizualizări